HerNews.gr
Ψυχαγωγία

Ημέρα της Γυναίκας: Το πρώτο γυναικείο συγκρότημα Ρομά

Οι «Pretty Loud» αποτελούν το πρώτο γυναικείο συγκρότημα καταγωγής Ρομά και σπάνε κάθε στερεότυπο, ενώ ταυτόχρονα περνούν κοινωνικά μηνύματα μέσω των στίχων τους.

Τα μέλη της μπάντας είναι έφηβες, σε ηλικία 14 – 16 ετών που ζουν στην Σερβία και έχουν στόχο να καταρρίψουν το ρατσισμό που εκφράζεται απο και προς την φυλή τους. 

Τα νεαρά κορίτσια έχουν ζήσει την διάκριση, τον ρατσισμό και τα στερεότυπα απο πολύ μικρή ηλικία. Παρόλα αυτά μάχονται να μην θεωρείται πλέον λογικό οι γυναίκες Ρομά να παντρεύονται ανήλικες ή να να μην σπουδάζουν ή ακόμα και να υπακούν στον άντρα τους. 

Τα κορίτσια συμμετείχαν, το 2014, σε εκπαιδευτικά και καλλιτεχνικά εργαστήρια του οργανισμού «GRUBB», που σκοπό έχει να συμβάλλει στην εκπαίδευση παιδιών και νέων Ρομά, διευκολύνοντας τη  κοινωνική τους ένταξη.

Εκεί δημιουργήθηκε και το πρώτο το γυναικείο συγκρότημα με νεαρές κοπέλες Ρομά. Οι «Pretty Loud» τραγουδούν ενάντια στα πατριαρχικά καθεστώτα και υπέρ της αυτονομίας των Ρομά γυναικών.

Σημαντικό το οτι οι στίχοι των τραγουδιών του girl group γράφονται απο τις ίδιες και κρύβουν μεγάλες αλήθειες. Στόχος τους να ανοίξουν τον δρόμο για καλύτερες συνθήκες στις γυναίκες των Ρομά. 

 

Η Zivka Ferhatovic, μέλος των «Pretty Loud», δήλωσε πως, «Φτάνει πια με τη γυναίκα να είναι μόνο νοικοκυρά, να κάθεται στο σπίτι, να παντρεύεται με το ζόρι από μικρό κορίτσι και να απαγορεύεται να πηγαίνει στο σχολείο. Οι γυναίκες Ρομά είναι πολλά περισσότερα και ήρθε η ώρα να το αποδείξουν βγαίνοντας εκεί έξω και εξασφαλίζοντας εργασία, φωνή και ζωή».

Τα έφηβα κορίτσια Ρόμα τραγουδούν και μιλούν τρεις γλώσσες, αυτή των Ρομά, σερβικά και αγγλικά και επιτυχία στη καριέρα τους θεωρείται η συμμετοχή τους στο «Women of the World Festival» στο Λονδίνο.

Νεότερα Άρθρα

Οι δέκα καλύτερες ρομαντικές ταινίες του Netflix για τα Χριστούγεννα

HerNews ka

Έξυπνες ιδέες για χαρούμενα Χριστούγεννα στο σπίτι χωρίς υπερβολικά έξοδα

HerNews ka

Ευτυχισμένες Μέρες του Σάμιουελ Μπέκετ: Έρχεται στο θέατρο Olivio για 10 παραστάσεις

HerNews ka