HerNews.gr
Γνώμες Ψυχολογία

Ημέρα Ευτυχίας: Τι να κάνεις για να βρεις την ευτυχία

Η ευτυχία είναι αυτό που περιμένουμε να ‘ρθει..

Μια απλή Κυριακή της καραντίνας, μέσα στις τόσες ώρες στο σπίτι, ήρθε και η ώρα της τηλεόρασης. Ανοίγοντας, λοιπόν, έπεσα πάνω σε μια έρευνα πως στην Δανία ζουν οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι. Το όριζαν ως hygge.

Το hygge είναι μια λέξη που αναφέρεται στην κοινωνική αλληλεπίδραση υψηλής ποιότητας. Το λεξικό της Οξφόρδης, μάλιστα, πρόσθεσε τη λέξη τον Ιούνιο του 2017, μετά την παγκόσμια εξάπλωση του φαινομένου.
Έχουν δοθεί διάφοροι ορισμοί, αλλά ο καλύτερος ορισμός του είναι η «οικειότητα», η οποία μπορεί να επιτευχθεί όταν βιώνει κανείς ασφαλείς, ισορροπημένες και αρμονικές κοινές εμπειρίες με τους συνανθρώπους του.

Η λέξη ευτυχία και την έννοια πίσω από αυτήν έχουν προσπαθήσει να την αποτυπώσουν από τον Αριστοτέλη μέχρι τον Νίτσε και από τον Σεφέρη μεχρι τον Γκάντι.  

Ο υπέρτατος στόχος της ευτυχίας στην ζωή ενός ανθρώπου είναι μια πολυδιάστατη έννοια και είναι ένας συνδυασμός πολλών παραγόντων.

Οι αρχαίοι Έλληνες το νοούσαν ως το ευ ζην, δηλαδή την ποιότητα της ζωής που ξεκινά από την μικρή κοινότητα της οικογένειας και προχωρά μέχρι την μεγάλη κοινότητα της κοινωνίας μέσα στην οποία ζούμε και δρουμε.

Τι είναι λοιπόν ευτυχία;
Η ευτυχία μπορεί να είναι ένα πρωινό με την οικογένειά μας, ένα δώρο από την μαμά και τον μπαμπά, ένα φιλί από έναν αγαπημένο, μια προαγωγή μετά από σκληρή δουλειά, ένα επιστημονικό επίτευγμα μετά από χρόνια έρευνας. Και μπορώ να συνεχίσω σε σελίδες επί σελίδων με παραδείγματα

Πότε ένας άνθρωπος νοείται ευτυχισμένος;
Για εμένα όταν χαμογελάνε τα μάτια, όταν η ψυχή μας φωνάζει, όταν σκεφτόμαστε όμορφες εικόνες. Δεν χρειάζεται να δηλώσει κάποιος ευτυχισμένος, φαίνεται, λάμπει και προσπαθεί να κάνει και τους γύρω του να νιώσουν το ίδιο γιατί την ευτυχία την μοιράζεσαι.

Πώς μπορεί ο καθένας μας να κατακτήσει την ευτυχία;
Τώρα έρχονται τα δύσκολα. Μια ψυχή καθαρή. Ένα μυαλό που κάνει όμορφες σκέψεις για τους γύρω του. Μια καρδιά που ξεχειλίζει από αγάπη. Ένα κορμί δυνατό να δουλέψει, όχι μόνο για τον εαυτό του αλλά και για τους γύρω του.

Πού καταλήγουμε;
Την έχουμε χιλιοτραγουδήσει, την έχουμε ζωγραφίσει, την έχουμε ονειρευτεί. Δεν χρειάζεται κανείς να είναι ψυχολόγος, φιλόσοφος ή ποιητής για να την ορίσει.
Το μόνο που χρειάζεται είναι να ψάξουμε κι αν είμαστε τυχεροί να την βρούμε κι αν είμαστε μάγκες να την ζήσουμε κι αν λεγόμαστε άνθρωποι να την δώσουμε και στον διπλανό.

 

Μαρία Κατράδη
Φιλόλογος – Ειδική Παιδαγωγός

Νεότερα Άρθρα

Ο εκφοβισμός στην εργασία δεν μένει μόνο εκεί…

Her News

Ο «κανόνας των 21 ημερών» για να αλλάξεις ότι θέλεις στη ζωή σου

Her News

Σήμερα καίγεται το αύριο!

Her News