HerNews.gr
Ψυχολογία

Ήλιος: 6 λόγοι να τον αγαπήσουμε

Ο ήλιος στην υγεία μας είναι απαραίτητο συστατικό και ζούμε σε μια από τις πιο ηλιόλουστες χώρες στον πλανήτη, την Ελλάδα. Το περίεργο είναι ότι παραπάνω από τον μισό πληθυσμό της χώρας μας έχει έλλειψη βιταμίνης D η οποία προέρχεται από τον ήλιο(θα μιλήσουμε σύντομα με ειδικό να μας εξηγήσει γιατί συμβαίνει αυτό) Παρακάτω θα δείτε κάποιες από τις ιδιότητες του ήλιου.  

1. Δυναμώνει τα οστά και τους μύες: Οι ακτίνες του ήλιου αυξάνουν την βιταμίνη D στον οργανισμό, η οποία είναι βασική για το αμυντικό, αλλά κυρίως για το μυοσκελετικό μας σύστημα. Η ικανότητα της να εναποθέτει το ασβέστιο στα οστά όχι μόνο εξασφαλίζει την υγεία τους, αλλά ταυτόχρονα μας ανακουφίζει από μυοσκελετικούς πόνους και προβλήματα των αρθρώσεων που προκαλούνται τον χειμώνα. Για να εκμεταλλευτείτε στο μέγιστο τις ευεργετικές ιδιότητες της συγκεκριμένης βιταμίνης, θα πρέπει να καταναλώνετε τροφές που την περιέχουν σε μεγάλες ποσότητες (όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα). 

2. Εξασφαλίζει ήρεμο ύπνο: Το καλοκαίρι, κατά μέσο όρο, η ποιότητα του ύπνου μας είναι καλύτερη. Κι αυτό γιατί ο ήλιος επηρεάζει τη μελατονίνη, την ορμόνη που μας βοηθά να κοιμόμαστε. Η παραγωγή της από την υπόφυση διεγείρεται από το σκοτάδι και μπλοκάρεται από το φως. Αν αποφεύγουμε τελείως τον ήλιο, ο εγκέφαλός μας θα υποθέσει  πως δεν υπάρχει αρκετό φως για να σταματήσει την παραγωγή της συγκεκριμένης ορμόνης. Έτσι, θα νιώθουμε συνέχεια κουρασμένοι και αδύναμοι. Μην ξεχνάμε ότι ο ύπνος είναι το Α και το Ω για την λειτουργία ενός οργανισμού 

3. Χαρά και ευτυχία: Οι ημέρες που έχουν έναν τεράστιο ήλιο από πάνω τους και δεν είναι “μουντές” όπως λέμε, ανεβάζουν τα επίπεδα της «ορμόνης της χαράς». Η σεροτονίνη σε συνδυασμό με ήπια άσκηση στον ήλιο, αυξάνει τα ποσοστά των ενδορφινών στον οργανισμό, κάνοντάς μας να αισθανόμαστε αισιοδοξία κι ευεξία.

4. Καταπολεμά αναπνευστικές και δερματικές παθήσεις: Έχει διαπιστωθεί ότι η ηλιακή ακτινοβολία βοήθησε αρκετά παιδιά να αντιμετωπίσουν το άσθμα, τις τροφικές αλλεργίες και το έκζεμα (αρκεί να χρησιμοποιήσουν την κατάλληλη παιδική αντιηλιακή προστασία), ενώ πολλοί δερματολόγοι συστήνουν τη συστηματική αλλά χρονομετρημένη έκθεση στον ήλιο, σε ασθενείς με ήπια μορφή ψωρίασης, ακμής ή εκζέματος.

5. Βοηθά να χάσουμε κιλά: ΚΑΙ ΟΜΩΣ! Ο ήλιος έιναι σύμμαχος  στη μάχη ενάντια στα κιλά, αφού αυξάνει την παραγωγή της σεροτονίνης, η οποία σε υψηλά επίπεδα μειώνει αίσθημα της πείνας. Να μην ξεχνάτε να καταναλώνετε πολύ νερό!

6. Αυξάνει τη σεξουαλικότητα: Ο ήλιος διεγύρει τις εκκρίσεις φερορμονών στην ατμόσφαιρα (ορμόνες που διεγείρουν τη σεξουαλικότητα).  Αρκετές μελέτες μάλιστα υποστηρίζουν ότι ο κεραυνοβόλος έρωτας προκαλείται από ένα σοκ της όσφρησης, με αποτέλεσμα να θέλουμε να κυνηγάμε την πηγή… του «αρώματος».

Νεότερα Άρθρα

Πράγματα που μπορείς να κάνεις όταν… βαριέσαι!

Her News b

Μήπως έχεις περισσότερο άγχος από όσο νομίζεις;

Her News

5 λόγοι που πέφτει η λίμπιντο

Her News b