HerNews.gr
Αφιερώματα

Τατόι: Συντηρούνται οι 12 άμαξες της βασιλικής οικογένειας

Ζωντανεύουν ξανά οι 12 βασιλικές άμαξες στο Τατόι, εντυπωσιάζει η συλλογή που βρίσκεται υπό αποκατάσταση..

Εγκρίθηκε η Μελέτη Συντήρησης και Αποκατάστασης των Αμαξών του πρώην βασιλικού κτήματος Τατοϊου. Θα εκτεθούν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο. Η μελέτη της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων, αφορά στις δώδεκα τροχήλατες άμαξες της πρώην βασιλικής οικογένειας, οι οποίες βρίσκονταν αποθηκευμένες από το 1973 στο κτίριο του Στάβλου.

Η συλλογή περιλαμβάνει άμαξες του 19ου αιώνα, όπως η άμαξα που αγοράστηκε από τον Γεώργιο τον Α το 1871 και χρησιμοποιήθηκε για τον γάμο της βασίλισας Σοφίας της Ισπανίας, καθώς και άλλες πιο σύγχρονες, όπως η άμαξα που χρησιμοποιήθηκε για τον γάμο του Κωνσταντίνου με τη Αννα Μαρία. 

Μέχρι και πριν από ένα χρόνο οι άμαξες βρίσκονταν στους σταύλους του κτήματος και είχαν υποστεί μεγάλες φθορές.

Τον Δεκέμβριο του 2020 οι άμαξες απομακρύνθηκαν από τον Στάβλο και μεταφέρθηκαν σε ειδικά διαμορφωμένο λυόμενο οικίσκο εντός του κτήματος του Τατοΐου. Τοποθετήθηκαν σε νέο αποθηκευτικό χώρο σύγχρονων προδιαγραφών με συνθήκες αποθήκευσης ασφάλειας και προστασίας, ο οποίος κατασκευάστηκε με την χορηγία της ΑΜΚΕ Αιγέας, δίπλα στον χώρο που φυλάσσονται τα αυτοκίνητα.

Η συλλογή περιλαμβάνει την επίσημη άμαξα τύπου Berlin που κατασκευάστηκε στη Γαλλία το 1870 για τον κόμη του Chambort και αγοράστηκε από το Γεώργιο Α’ το 1871, ενώ χρησιμοποιήθηκε στο γάμο της βασίλισσας Σοφίας της Ισπανίας.

Περιλαμβάνονται επίσης, μία ανοιχτή άμαξα τύπου Ascot Landau η οποία ήταν η γαμήλια άμαξα του τ. βασιλιά Κωνσταντίνου και της Άννας Μαρίας, μία άμαξα επίσης για συγκεκριμένες εκδηλώσεις τύπου town chariot, δύο ανοιχτές σπορ άμαξες τύπου Phaeton που χρησιμοποιήθηκαν ευρέως για τις καθημερινές μετακινήσεις του Γεωργίου Β΄ αλλά και σε διάφορες επίσημες εκδηλώσεις της οικογένειας, τρεις κλειστές άμαξες τύπου Brougham, εκ των οποίων η μία δεν φέρει τους άξονες κίνησης, μία κυνηγετική άμαξα Brake, ένα μόνιππο τύπου Tilbury και δύο μόνιππα τύπου Chaise.

Νεότερα Άρθρα

Αποφθέγματα που θα σε κάνουν να αλλάξεις τη ζωή σου

Her News

Tζένη Καρέζη: Σαν σήμερα γεννήθηκε μια από τις πιο εμβληματικές κυρίες του Ελληνικού κινηματογράφου

HerNews ka

Άννα Νικόλ Σμιθ: Η τραγική ιστορία της σταρ των ’90 έγινε ντοκιμαντέρ στο Netflix

HerNews ka