HerNews.gr
NEWS Ελλάδα

Πώς είναι το ανθρώπινο χωριό στη σελήνη;

Κάντε εικόνα τη σελήνη, με τον τρόπο τον οποίο τη γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Μια άγονη γη, με κρατήρες και γκρίζο παντού.

Κλείστε ξανά τα μάτια. Τώρα φανταστείτε πως θα μπορούσε να είναι το πρώτο χωριό στη σελήνη. Ανοίξτε τα και το Πανεπιστήμιο ΜΙΤ, το πιο διάσημο πανεπιστημιακό και ερευνητικό κέντρο της Μασαχουσέτης, μας δίνει μια πρώτη γεύση και μια πρώτη εικόνα από το μέλλον.

Με αφορμή το άνοιγμα της Μπιενάλε αρχιτεκτονικής της Βενετίας, έφτασε η ώρα να δούμε πώς έχουν φανταστεί οι αρχιτέκτονες το πρώτο ανθρώπινο χωριό στο φεγγάρι.

Το έργο διερευνά τι θα χρειαζόταν για να επεκταθεί ο ανθρώπινος πολιτισμός πέρα ​​από τη γη και να δημιουργηθεί ένα νέο σύνορο στο διάστημα.

Το χωριό βρίσκεται στο χείλος του κρατήρα Shackleton, στη νότια πολική περιοχή του φεγγαριού, στις «κορυφές του αιώνιου φωτός», που φωτίζεται διαρκώς, καθ’ όλη τη σεληνιακή χρονιά.

Το «Χωριό της Σελήνης» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2019 από τη SOM, που άρχισε να αναπτύσσει τη συνεργασία ανάμεσα στους τρεις φορείς, με το έργο να παρουσιάζει ένα γενικό σχέδιο για το πώς θα μπορούσε να μοιάζει η ανθρώπινη ζωή στη σεληνιακή επιφάνεια, παράλληλα με την εξερεύνηση τρόπων ώστε ένα μέρος του γήινου πληθυσμού να μπορεί να εγκατασταθεί εκεί σε μόνιμη βάση.

Το χωριό βρίσκεται στο χείλος του κρατήρα Shackleton, στη νότια πολική περιοχή του φεγγαριού, στις «κορυφές του αιώνιου φωτός», που φωτίζεται διαρκώς, καθ’ όλη τη σεληνιακή χρονιά.

Ο οικισμός στη σελήνη αποτελείται από συστάδες δομών, οι οποίες συνδέονται έτσι ώστε να επιτρέπουν την απρόσκοπτη κινητικότητα μεταξύ τους, με πύργους επικοινωνίας στις υψηλότερες κορυφές του ανώμαλου εδάφους.

Οι μεμονωμένες μονάδες που θα είναι σε συνθήκες ατμοσφαιρικής πίεσης έχουν σχεδιαστεί ως δομές τριών έως τεσσάρων ορόφων, με χώρους εργασίας, χώρους διαμονής και συστήματα περιβαλλοντικού ελέγχου και υποστήριξης της ανθρώπινης ζωής. Κάθε ενότητα μπορεί να επεκταθεί για να αυξήσει τον χώρο των χρηστών της για μελλοντική ανάπτυξη και άλλες απαιτήσεις.

Το «Χωριό της Σελήνης» φιλοξενείται στο Αρσενάλε, στην κεντρική έκθεση της Μπιενάλε που έχει ως κεντρικό θέμα το ερώτημα «Πώς θα ζούμε μαζί;», σε επιμέλεια του Χασίμ Σαρκίς, η οποία θα διαρκέσει από τις 22 Μαΐου έως τις 21 Νοεμβρίου 2021. Η έκθεση είχε αναβληθεί πέρσι και έτσι η φετινή προγραμματισμένη Μπιενάλε τέχνης σε επιμέλεια της Σεσίλια Αλεμάνι θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο του 2022.

Πηγή : Lifo

 

Νεότερα Άρθρα

Παγκόσμια Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών: Δυο υποθέσεις που συγκλόνισαν το Πανελλήνιο

Her News b

Γρηγόρης Γκουντάρας για την μεγάλη φωτιά στον Κουβαρά: «Στείλτε βοήθεια από αέρος θα καούμε»

HerNews ka

Κακοκαιρία Daniel: Νέο μήνυμα από το 112 στον Παλαμά Καρδίτσας – Εκκενώθηκαν περιοχές

HerNews ka