HerNews.gr
Health

Η θαυματουργή βιταμίνη D

H βιταμίνη D αποτελεί ένα θαύμα υγείας για όλες τις ηλικίες. Οι επιστήμονες μάλιστα τη χαρακτηρίζουν ως βιταμίνη του μέλλοντος. Πέρα από την υγεία όλου του οργανισμού, η βιταμίνη του ήλιου ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, συμβάλλει στην καλή λειτουργία της καρδιάς και διατηρεί τα επίπεδα του σακχάρου και της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα. Με λίγα λόγια είναι απαραίτητη.

Επίσης, το πόση ποσότητα βιταμίνης D προσλαμβάνεται από την τροφή ή τα διάφορα συμπληρώματα διατροφής επηρεάζεται από τα ποσοστά λίπους στο σώμα μας, ενώ τα συμπληρώματα διατροφής διαφέρουν στη ποσότητα βιταμίνης D που περιέχουν, την καθαρότητα της ουσίας και τη δυναμική απορρόφησης της από τον οργανισμό. 

 

Βασικό κλειδί για την σύνθεση της βιταμίνη D είναι το φως του ηλίου και πιο συγκεκριμένα η υπεριώδης ακτινοβολία UVB. Επιπλέον, την προσλαμβάνουμε μέσα από την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων.

Τα συνηθέστερα συμπτώματα της έλλειψης βιταμίνης D που περιγράφονται είναι κόπωση, γενικευμένη μυϊκή αδυναμία, κράμπες, πόνος στις αρθρώσεις, αδυναμία συγκέντρωσης, κεφαλαλγίες.

Τέλος, για να δείτε αν έχετε έλλειψη πρέπει να κάνετε εξετάσεις. Ο μόνος τρόπος για να γνωρίζει κανείς τα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό του είναι μέσω μιας εξέτασης αίματος που λέγεται 25-υδροξυ-βιταμίνης D (25(OH)D). 

Αν οι εξετάσεις δείξουν έλλειψη καλύτερα να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.  

Νεότερα Άρθρα

Κολπίτιδα: είναι ένα από τα πιο συνήθη γυναικολογικά προβλήματα!

Her News b

Φρόντισε την επιδερμίδα σου με τη μέθοδο των τριών

Her News

Πώς να προλάβετε το κρυολόγημα: Υγιεινές συνήθειες για την πρόληψη

HerNews ka