HerNews.gr
Διεθνή

Chanel No.5: Ένας λαβύρινθος – φόρος τιμής για το πιο διάσημο άρωμα του κόσμου

Για τα 100 χρόνια τoυ σαγηνευτικού αρώματος Chanel No.5, η διάσημη Βρετανίδα σχεδιάστρια και σκηνογράφος Εζ Ντέβλιν αποκάλυψε την εγκατάσταση ενός λαβυρίνθου που αποτείνει φόρο τιμής στη δημιουργία του πιο γνωστού αρώματος στον κόσμο.

Η εγκατάσταση, που δημιουργήθηκε τιμητικά στο Chanel No.5,  με το όνομα «Five Echoes» αποτελείται από συμμετρικές ράμπες και περάσματα που μοιάζουν με λαβύρινθο, με μια υπερυψωμένη κυκλική πλατφόρμα στο κέντρο τους. Πέντε ομόκεντροι κύκλοι ανοίγονται γύρω από μια κεντρική πλατφόρμα, ενώ σε ένα άλλο επίπεδο η εγκατάσταση παραπέμπει στον αρχαίο ελληνικό χορό από τον οποίο προέρχεται το σχήμα του λαβυρίνθου – σαν να αντηχούν ακόμα αυτοί οι αρχαίοι χοροί στους διαδρόμους του.

chanel

«Η λέξη λαβύρινθος αρχικά παρέπεμπε σε έναν χορό και αργότερα στα σημάδια που άφηναν τα βήματα των χορευτών στο έδαφος, από τα οποία διαμορφώθηκε η αρχιτεκτονική μορφή που ονομάζουμε σήμερα λαβύρινθο», λέει η Ντέβλιν.

Η εγκατάσταση βρίσκεται στο Jungle Plaza, ένα τσιμεντένιο πάρκο στο Μαϊάμι Design District. Γύρω από τη δομή, η Ντέβλιν φύτεψε 2.000 φυτά και δέντρα διαφόρων σχημάτων και μεγεθών. Η Ντέβλιν, που αγαπά τις φυτεύσεις δέντρων στις εγκαταστάσεις της, ήθελε αυτός ο τσιμεντένιος χώρος που έχει υψηλή θερμότητα να μετατραπεί σε ένα μικρό αστικό δάσος.

chanel

«Είναι μια πρόβα για το πώς θα μπορούσαν να αισθάνονται οι άνθρωποι εάν περνούσαν περισσότερο χρόνο ανάμεσα στα αιθέρια έλαια που παράγονται από τα δέντρα, τα οποία αποδεδειγμένα μειώνουν το άγχος, βοηθούν στην αντίσταση στις λοιμώξεις και βελτιώνουν τον ύπνο», λέει.

Η Ντέβλιν συνεργάστηκε στενά με τον αρωματοποιό της Chanel, Olivier Polge, για να μετατρέψει τη μοριακή γλώσσα του αρώματος Νο. 5 σε μια εγκατάσταση ήχου και φωτός που εκπέμπεται από τη δομή.

chanel

Τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν στην εγκατάσταση, συμπεριλαμβανομένης της ξυλείας και του υφάσματος, θα δωριστούν σε τοπικές καλλιτεχνικές ομάδες, ενώ τα δέντρα και τα φυτά θα επαναφυτευθούν τοπικά σε συνεργασία με το Million Trees Miami. «Αυτό το έργο στοχεύει να εξισορροπήσει τις εκπομπές που διοξειδίου του άνθρακα που δημιουργήθηκαν από την κατασκευή του. Τα δέντρα είναι και αυτά δημιουργοί αυτού του έργου, και, επαναφυτεύοντάς τα, μπορούν να αναπτύσσονται και να δεσμεύουν άνθρακα για εκατοντάδες χρόνια, προσφέροντας οφέλη για την υγεία αυτών που περνούν χρόνο ανάμεσά τους», λέει η Ντέβλιν.

chanel

Νεότερα Άρθρα

Αποκαλύφθηκαν τα μεγέθη των γυναικείων γλουτών στον κόσμο: Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα

HerNews ka

Μαλάνγκα Τζαμπέρι: Το μοντέλο απο το Ιράν έστειλε ισχυρό πολιτικό μήνυμα στις Κάννες φορώντας φόρεμα με θηλιά στο λαιμό

Her News

Margot Robbie: H Mattel λανσάρει Barbie προς τιμήν της

HerNews ka