HerNews.gr
Αφιερώματα

Η Philologist-ina μας μαθαίνει ελληνικά: Χειρούργος ή Χειρουργός;

Η Philologist-ina μας μαθαίνει ελληνικά : Χειρούργος ή Χειρουργός; Πόσες λέξεις άραγε τονίζουμε λάθος στον προφορικό λόγο;  Η Philologist-ina μας εξηγεί:

  • -ούργος

Οι λέξεις που λήγουν σε -ούργος, που τονίζονται δηλαδή στην παραλήγουσα, έχουν αρνητική έννοια.

π.χ.: κακούργος,

πανούργος, κ.α.

  •  -ουργός

Οι λέξεις που λήγουν σε -ουργός, που τονίζονται δηλαδή στη λήγουσα, δηλώνουν επαγγελματική ιδιότητα.

π.χ. ξυλουργός,

χειρουργός, κ.α

Λίγα λόγια για εμένα :

• Ονομάζομαι Χριστίνα, είμαι απόφοιτη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και εργάζομαι ως φιλόλογος στην ιδιωτική εκπαίδευση. 

• Τον τελευταίο χρόνο παρακολουθώ πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο σχετικά με τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση. 

• Παράλληλα, τον Νοέμβριο κυκλοφόρησε το πρώτο μου σχολικό βοήθημα για τα Λατινικά της Β’ Λυκείου από τις εκδόσεις 24 γράμματα.

▪︎ Σχετικά με τη δημιουργία της Philologist-ina:

Ως εκπαιδευτικός, έρχομαι καθημερινά  αντιμέτωπη με γλωσσικά λάθη, τα οποία αναπαράγονται από τους μαθητές, τόσο στον γραπτό όσο και στον προφορικό λογό. Σε μια προσπάθεια να διορθωθεί το φαινόμενο, αναζήτησα έναν εναλλακτικό τρόπο, για να κινήσω το ενδιαφέρον τους.
Ζώντας σε μια εποχή, που τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης κατέχουν σπουδαίο ρόλο στην καθημερινότητα, ιδίως των νέων παιδιών, είναι βασικό να αξιοποιηθούν υπέρ της μάθησης και όχι να θεωρηθούν η “πηγή του κακού”.
Με γνώμονα αυτό, δημιουργήθηκε η Philologist-ina, στην οποία παρουσιάζεται υλικό σύντομο, περιεκτικό και σαφές, ώστε ο δέκτης να λαμβάνει την απαραίτητη πληροφορία, βάσει της θεωρίας του m-learning (mobile-learning). Βέβαια, το περιεχόμενο δεν απευθύνεται μόνο σε μαθητές, αλλά σε οποιονδήποτε θέλει να βελτιώσει την έκφρασή του, να θυμηθεί βασικούς κανόνες γραμματικής και συντακτικού ή να εμπλουτίσει το λεξιλόγιό του!

✔ Instagram : https://instagram.com/philologist_ina?utm_medium=copy_link

✔ Facebook: https://www.facebook.com/philologistina/

Νεότερα Άρθρα

Άλμπερντ Αϊνστάιν: Σαν σήμερα γεννήθηκε η μεγαλύτερη ιδιοφυΐα των εποχών

HerNews ka

25 Μαρτίου: Ευαγγελισμός της Θεοτόκου- Από τις σημαντικότερες γιορτές του Χριστιανισμού

HerNews ka

20 Μαρτίου: Διεθνής Ημέρα Αστρολογίας

HerNews ka