HerNews.gr
Σχέσεις

Μήπως ο σύντροφός σου είναι χειριστικός;

couple

Όταν σκέφτεστε τον όρο “χειριστικός σύντροφος”, μπορεί να έρχεται στο μυαλό σας η σκέψη κάποιου που λέει στον άλλο, πού μπορεί να πάει ή τι μπορεί να φορέσει. Αλλά είναι, επίσης, σημαντικό να κατανοήσουμε, ότι ο έλεγχος των σχέσεων έχει πιο λεπτή δυναμική από αυτό. Είναι αρκετά συνηθισμένο να καταλήγετε σε μια συναισθηματικά καταχρηστική σχέση και να μην βλέπετε καν τα σημάδια.

Ποια είναι λοιπόν τα σημάδια ενός χειριστικού συντρόφου;

Σε απομονώνει 

Μπορεί να το κάνει σταδιακά, αλλά αυτό είναι το πρώτο βήμα που θα ακολουθήσει ένας χειριστικός άνθρωπος. Μπορεί να παραπονιέται για το πόσο συχνά μιλάς στο τηλέφωνο με τις φίλες σου ή να λέει ότι δεν εγκρίνει την καλύτερή σου φίλη και ότι δεν πρέπει να κάνεις παρέα μαζί της πια. Ή να προσπαθεί να σε στρέψει ενάντια σε οποιονδήποτε εμπιστεύεσαι ή βασίζεσαι. Σκοπός του είναι να μείνεις μόνη, έτσι ώστε να αδυνατείς να βρεις στήριγμα αν χρειαστεί.

fighting

 

Σε απειλεί

Μερικοί άνθρωποι νομίζουν ότι οι απειλές πρέπει να είναι σωματικές για να είναι προβληματικές. Απειλές όμως του τύπου «θα σε αφήσω» ή «θα με χάσεις» είναι εξίσου προβληματικές.  Σταδιακά αυτές οι απειλές μεταμορφώνονται σε απειλή ότι θα μείνεις  χωρίς σπίτι, ότι θα σε αφήσει μόνη σου, ότι θα το μετανιώσεις αν δεν υποταχθείς στον έλεγχό του. Δεν έχει καμία σημασία αν το εννοεί ή όχι. Είναι ακόμα ένας τρόπος να σε ελέγχει.

Σε κατηγορεί 

Σε κατηγορεί για τα πάντα, συμπεριλαμβανομένων των δικών του συναισθημάτων και αντιδράσεων. Ένας χειριστικός σύντροφος θα υποστηρίζει πάντα, ότι τα συναισθήματά του είναι δικό σας λάθος. Θα σας χρησιμοποιήσει ως αποδιοπομπαίο τράγο και θα πάρει το ρόλο του θύματος, ακόμη και σε καταστάσεις που δεν εμπλέκεστε. Να θυμάστε, ότι υπεύθυνος για τα συναισθήματά του είναι εκείνος και όχι εσείς. Απομακρυνθείτε άμεσα, αν παρατηρήσετε επιθετική συμπεριφορά.

fight

Σε κατασκοπεύει

Ο χειριστικός άνθρωπος νιώθει ότι έχει το δικαίωμα να γνωρίζει περισσότερα από αυτά που δικαιούται. Σου στήνει παγίδες κρυφά ή ευθέως απαιτεί να μοιράζεσαι τα πάντα μαζί του, παραβιάζοντας τα όρια και τα ανθρώπινα δικαιώματά σου. Ίσως να ελέγχει το κινητό σου, να βλέπει το email σου ή να τσεκάρει το ιστορικό στο Internet συνεχώς, δικαιολογώντας τον εαυτό του με το να λέει ότι του έδωσες το δικαίωμα να το κάνει, ότι δεν σε εμπιστεύεται ή το κλασικό ότι οφείλεις να του τα δείχνεις «αφού δεν έχεις τίποτα να κρύψεις». Είναι παραβίαση της ιδιωτικότητάς σου και η πιο ξεκάθαρη απόδειξη ότι δεν θέλει να σε εμπιστευτεί.

Νεότερα Άρθρα

Grey Rock: O πιο αποτελεσματικός τρόπος να αντιμετωπίσετε τους νάρκισσους!

HerNewskl

Όσα θα ήθελα να πω σε εκείνον που πλήγωσε την κολλητή μου

HerNewskl

Πότε έρχεται η κρίση στο γάμο; – Συμβουλές για παντρεμένους

Her News