HerNews.gr
Συνεντεύξεις

Η Ανθή Σαλαγκούδη μιλά στο HerNews για την κατάψυξη ωαρίων: “Είναι ωραίο να ξέρεις ότι δε σε απειλεί ο χρόνος”

salagoudi

Η Ανθή Σαλαγκούδη, μίλησε στο HerNews για την κατάψυξη ωαρίων και την δική της προσωπική εμπειρία.

Η γνωστή δημοσιογράφος, είχε κάνει γνωστή την απόφαση της αυτή για την κρυοσυντήρηση ωαρίων μέσω των προσωπικών της λογαριασμών στα social media. Μιλά ανοιχτά στο HerNews για τα κίνητρα, την διαδικασία, καθώς και για την ανταπόκριση του κόσμου όλον αυτό τον καιρό, θέλοντας να παροτρύνει τις γυναίκες να κάνουν αυτό που πραγματικά νιώθουν.

Συνέντευξη στην δημοσιογράφο Χριστίνα Φωντή

Η κατάψυξη ωαρίων ήταν κάτι που σκεφτόσουν καιρό να κάνεις ;

Ήταν κάτι που είχα στο μυαλό μου εδώ και αρκετά χρόνια, από τότε δηλαδή που έμαθα πρώτη φορά ότι υπάρχει αυτή η αναπαραγωγική επιλογή. Τα τελευταία δυο όμως χρόνια άρχισα να το σκέφτομαι πολύ πιο έντονα. Αφορμή ήταν μια πολύ κοντινή μου φίλη που μπήκε στη διαδικασία και έζησα μαζί της την εμπειρία από την αρχή μέχρι το τέλος.
Επίσης θέλησα να ξεκινήσω με τη διαδικασία μετά το Survivor. Αυτό διότι θεώρησα ότι είχα καταπονήσει αρκετά τον οργανισμό μου και δεν ήθελα να περάσει περισσότερος καιρός για να το κάνω.

Έχεις δηλώσει ότι δεν νιώθεις έτοιμη για ένα παιδί σε αυτή την στιγμή της ζωής σου, παρόλα αυτά μπήκες στην διαδικασία κατάψυξης ωαρίων.Τι σε οδήγησε εκεί;

Επειδή ακριβώς δεν μου έχει γεννηθεί μέχρι σήμερα αυτή η επιθυμία, να κάνω δηλαδή ένα παιδί, θεώρησα ότι το να μπω στη διαδικασία της κρυοσυντήρησης θα μου δώσει τη δυνατότητα να γίνω μητέρα και σε μεγαλύτερη ηλικία. Όταν και αν μου γεννηθεί αυτή η επιθυμία. Είναι ωραίο να ξέρεις ότι δε σε απειλεί ο χρόνος όταν βρίσκεσαι σε μια κρίσιμη αναπαραγωγική ηλικία. Και ακόμη πιο ανακουφιστικό να έχεις σύμμαχο σου σε αυτό την επιστήμη.

salagoudi

Αντιμετώπισες δυσκολίες στην διαδικασία; Είτε σωματικές είτε ψυχολογικές ;

Η μεγαλύτερη δυσκολία είναι η πρόσληψη ορμονών που γίνεται ενέσιμα για τη διέγερση των ωοθηκών και την παραγωγή περισσότερων ωαρίων. Οι ορμόνες όπως και να το κάνουμε επηρεάζουν σε κάποιο βαθμό το γυναικείο οργανισμό αλλά και την ψυχολογία σου. Αλλά είναι κάτι που αντιμετωπίζεται. Εγώ επειδή αναγκαστικά έπρεπε να πάρω ενισχυμένη δόση, είχα πρηστεί αρκετά. Αλλά μετά και την ωοληψία, σταδιακά ο οργανισμός μου απέβαλλε τις ορμόνες και έφυγε και το πρήξιμο. Κατά τ‘ άλλα  δεν είναι μια επώδυνη διαδικασία.

Ένιωσες φόβο ή άγχος πριν ξεκινήσεις την διαδικασία ;

Αγχώθηκα μόνο την πρώτη φορά που έκανα ένεση μόνη μου γιατί δεν ήμουν σίγουρη ότι θα τα καταφέρω. Με το που έκανα όμως την ένεση, από εκείνο το σημείο και μετά μου φάνηκε πολύ πιο απλή όλη η διαδικασία. Άγχος ένιωσα ξανά την ημέρα της ωοληψίας. Ανακάλυψα όμως λίγο αργότερα, που το ολοκλήρωσα, ότι ήταν πιο απλό απ’ ότι το είχα στο μυαλό μου.

salagoudi

Πρόκειται για μια σημαντική απόφαση για την ζωή μιας γυναίκας. Εσύ είχες στήριξη από το κοντινό σου περιβάλλον ;

Αυτό που δεν ανέφερα πιο πριν είναι ότι η μητέρα μου ήταν η πρώτη που με παρότρυνε να κάνω κρυοσυντήρηση. Ήταν κάτι που δεν είχε περάσει νωρίτερα από το μυαλό μου. Τελικά πέρασαν αρκετά χρόνια μέχρι να πάρω την τελική απόφαση. Αλλά ειδικά η οικογένεια μου ήταν θερμοί υποστηρικτές σε αυτή την επιλογή μου. Όχι μόνο υποστηρικτές αλλά και σύμμαχοι μου από την αρχή μέχρι το τέλος. Το ίδιο και οι φίλες μου κάποιες από τις οποίες επηρεάστηκαν και πήραν και οι ίδιες την απόφαση να μπουν στη διαδικασία.

Στην Ελλάδα θεωρείται ακόμα ταμπού η διαδικασία της κατάψυξης ωαρίων. Εσύ που το έζησες, τι έχεις να πεις για αυτό;

Αυτός ήταν και ένας από τους βασικούς λόγους που με οδήγησαν στο να μοιραστώ δημόσια την εμπειρία μου. Το γεγονός δηλαδή ότι θεωρείται ταμπού κάτι που έχει να κάνει με τη μητρότητα και την αυτοδιάθεση κάθε γυναίκας να ορίζει το σώμα της και το πότε αυτή θα επιλέξει να γίνει μητέρα και με ποιο τρόπο.
Ήδη διάβασα μια έρευνα στα Νέα πριν από μερικές μέρες σύμφωνα με την οποία, περίπου 2.000 γυναίκες πήραν τον προηγούμενο μήνα την απόφαση να καταψύξουν τα ωάρια τους. Εύχομαι μέσα από τη δική μου εμπειρία να κατάφερα να ενημερώσω όσο περισσότερο μπορούσα κάποιες γυναίκες και να πρόσθεσα έστω και ένα μικρό λιθαράκι στο να σταματήσει ένα τέτοιο θέμα να θεωρείται ταμπού ακόμη και σήμερα.

Μίλησες ανοιχτά για την διαδικασία αυτή και έχεις αναφέρει ότι έλαβες πολλά μηνύματα από διάφορες γυναίκες.  Δέχτηκες και αρνητικά σχόλια για την απόφαση σου αυτή;

Ευτυχώς η ανταπόκριση και οι αντιδράσεις που είχα για το συγκεκριμένο θέμα ήταν μόνο θετικές ειδικά από τις γυναίκες. Και αυτό που μου έκανε μεγάλη εντύπωση είναι ότι δείχνουν ενδιαφέρον γυναίκες όλων των ηλικιών. Δηλαδή από μικρά κορίτσια κοντά στα 25 μέχρι και γυναίκες που βρίσκονται πιο κοντά σε αυτό που λέμε κρίσιμη αναπαραγωγική ηλικία.
Και όταν λέω «κρίσιμη» εννοώ σύμφωνα πάντα με τα επιστημονικά δεδομένα και με το γεγονός ότι σταδιακά η αναπαραγωγική μας ικανότητα και η παραγωγή ωαρίων μειώνεται. Κι αυτό είναι κάτι που με χαροποιεί ιδιαίτερα. Αλλά και πολλοί άντρες έδειξαν ενδιαφέρον για τη διαδικασία. Μου έδωσαν εύσημα για την επιλογή μου να το κάνω και να το κοινοποιήσω.

Το μόνο μελανό σημείο ήταν όταν έδειξα το πως κάνω τις ενέσεις. Η αλήθεια είναι ότι  μερικοί αντέδρασαν αρνητικά. Αλλά και πάλι το θεωρώ θεμιτό να μη θέλεις να δεις κάτι τόσο «ιατρικό». Απλά υπήρχαν παρά πολλές κοπέλες που με ρωτούσαν κατά πόσο είναι εύκολο να τις κάνεις μόνη σου. Και επειδή ακριβώς εκείνες τις μέρες ήταν μέρος της ρουτίνας μου, αποφάσισα να δείξω πως γίνεται.

Σε όλες όσες διαβάζουν αυτή την στιγμή τα λόγια σου , τι θα ήθελες να τους μεταφέρεις ;

Θα ήθελα να πω σε κάθε γυναίκα ότι η επιλογή της για το πότε και αν τελικά επιθυμήσει να αποκτήσει παιδί είναι κάτι που μπορεί και πρέπει να ορίσει η ίδια. Ελεύθερα και ανεξάρτητα από οποιουδήποτε είδους στερεοτυπικές αντιλήψεις και κοινωνικές πιέσεις.
Και είναι πολύ ελπιδοφόρο και ανακουφιστικό να μπορείς να έχεις σύμμαχο σου σε αυτή σου την επιλογή την επιστήμη και τις εναλλακτικές που έχει να σου προσφέρει.Μια από αυτές είναι και η κατάψυξη ωαρίων.
Γιατί είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων των γυναικών να αποφασίζουν οι ίδιες για τον εαυτό τους το αν και πότε θα τεκνοποιήσουν χωρίς το άγχος του χρόνου και την κοινωνική πίεση που μερικές φορές αποτελούν μια συνθήκη ικανή να μας οδηγήσει στις λάθος επιλογές.

salagoudi

Λίγα λόγια για την κατάψυξη ωαρίων..

Η κατάψυξη ωαρίων ή κρυοσυντήρηση ωαρίων είναι μία διαδικασία κατά την οποία τα ωάρια της γυναίκας συλλέγονται, καταψύχονται και αποθηκεύονται ως μέθοδος διατήρησης της γονιμότητας. Οι πιθανότητες μίας γυναίκας να συλλάβει καθώς μεγαλώνει μειώνονται σημαντικά. Αυτό συμβαίνει διότι η ποιότητα και ο αριθμός των ωαρίων της πέφτουν. Ενημερωθείτε κατάλληλα από τους ειδικούς πριν την απόφασή σας. 

 

 

Χριστίνα Φωντή

Insta https://instagram.com/christinafonti_
FB https://facebook.com/xxfontis
Twitter https://twitter.com/fontifonti_

Νεότερα Άρθρα

Liliaonoyko: Η influencer που ξεχωρίζει για το στυλ της!

Her News

Χρίστος Αντωνιάδης: «Όταν έχασα τον παππού μου, έπρεπε το ίδιο βράδυ να τραγουδήσω, αφού τον είχα δει νεκρό»

HerNews ka

Μαριέλα Αλεποπούλου Μεντίζη: Αξίζει τον κόπο να ρισκάρουμε για τα όνειρα μας

Her News