HerNews.gr
Συνεντεύξεις

Η Επικοινωνιολόγος και δικηγόρος Βάσια Αναστασίου μιλά στο HerNews: «Οι γυναίκες πρέπει να προσπαθήσουμε διπλά για να μας ακούσουν»

H Βάσια Αναστασίου είναι Δικηγόρος και Επικοινωνιολόγος ενώ έχει μια μεγάλη αγάπη για τα κοινά και μαζί είχαμε πρόσφατα μια πολύ ωραία συζήτηση για την πολιτική, τις γυναίκες και την κοινωνία.  

Συνέντευξη στο HerNews και τη δημοσιογράφο Κέλλυ Βρανάκη

Τι άποψη έχουν οι φίλοι και η οικογένεια σου για την πολιτική σου ενασχόληση;

Η δύναμη μου είναι οι άνθρωποί μου. Για έναν άνθρωπο σαν εμένα που δεν στηρίζεται και δεν είναι εξοικειωμένη με τους κομματικούς μηχανισμούς, η στήριξη που λαμβάνω από τον περίγυρο μου είναι σαν το δικό μου μικρό κόμμα.
Οι φίλοι μου, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους δεν είναι κομματικοποιημένοι πολλές φορές απορούν με την υπομονή μου (γελώντας)… Η πολιτική είναι πολύ σκληρός χώρος για αξιοπρεπείς ανθρώπους και θέλει πράγματι γερό στομάχι και καθαρό μυαλό. 

Πες μας λίγο για το teamvassia την ομάδα σου; Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι αντίστοιχο στην πολιτική από μια γυναίκα!

Ένα από τα καλά που έφερε στην ζωή μου η ενασχόληση με την πολιτική ήταν το team Vassia. Δηλαδή όλο το δίκτυο νέων στην νοοτροπία και στην αντίληψη περί πολιτικής ανθρώπων. Το team Vassia στην πλειοψηφία του αποτελείται από νέα παιδιά 20-40 ετών από όλη την Ελλάδα αλλά και από την ομογένεια ανά τον πλανήτη. Σήμερα έχω την τύχη να είμαι μέρος μιας μεγάλης αγκαλιάς με εκατοντάδες μέλη, η οποία έχει αποκτήσει κινηματικό χαρακτήρα. Γιατί αυτό πρεσβεύει το team Vassia,  την δύναμη της αγάπης, την δυνατότητα να ονειρεύεσαι και να παλεύεις για όσα σε αφορούν, είτε αυτό είναι ο εθελοντισμός είτε τα προβλήματα ισότητας που αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητας μας αλλά φυσικά και η περιβαντολογική κρίση και τα αδέσποτα.

Μια στερεοτυπική συμπεριφορά που θέλεις να αλλάξεις με την ενασχόληση σου;

Θα αναφερθώ σε δύο κ. Βρανάκη τις οποίες τις έχω ζήσει έντονα καθώς από 19 ετών ήμουν εκλεγμένη δημοτική σύμβουλος για 8 έτη και συνεχίζω να τις βιώνω μέχρι σήμερα.
Στερεότυπο 1: Μια γυναίκα σχολιάζεται για όλα εκτός από όσα λέει και πράττει στην πολιτική ή επαγγελματική της ενασχόληση. Οι γυναίκες πρέπει να προσπαθήσουμε διπλά για να μας ακούσουν. Γιατί όταν  μιλάω θα σχολιαστούν τα κόκκινα μαλλιά μου, το γδαρμένο μου τακούνι κοκ. Συνεπώς θα πρέπει να υψώσω περισσότερο το ανάστημα και την φωνή μου για να δώσω έμφαση στο γεγονός ότι για παράδειγμα εκείνη την στιγμή καταθέτω μια πρόταση για την ισότητα των δύο φύλων στον χώρο εργασίας ή της μονογονεϊκές οικογένειες.

Στερεότυπο 2: Η εικόνα του διεφθαρμένου, αρσενικού πολιτικού σαν μοντέλο πετυχημένης σταδιοδρομίας. Δυστυχώς οι σεξιστικές και αναχρονιστικές συμπεριφορές δεν είναι χαρακτηριστικό μιας συγκεκριμένης ηλικίας και μεταδίδονται σαν ιός και στους νεότερους που ασχολούνται με την πολιτική (όπως και γενικότερα στην κοινωνίας μας).
Θεωρώ προσωπικό μου στοίχημα και πρωταρχικό μου στόχο να καταρρίψω το υποκοριστικό «το κοριτσάκι» που μου αποδίδουν πολιτικοί μου αντίπαλοι που επιθυμούν να με μειώσουν.

Το γεγονός ότι πολεμάω καθημερινά με υποτιμητικές συμπεριφορές λόγω του φύλου μου δεν σημαίνει ότι πρέπει να είναι προαπαιτούμενο το να τις αντέχει κανείς για να ασχοληθεί με την πολιτική.

Με λίγα λόγια θέλω να αλλάξω στερεότυπες συμπεριφορές από το πιο μικρό όπως του να σπρώχνονται οι υποψήφιοι (κυριολεκτικά αποκτάς μώλωπες) για να φανούν σε μια φωτογραφία μέχρι το πιο σπουδαίο, του να μην πρέπει να είσαι αναξιοπρεπής για να πετύχεις.

 Τι θα έλεγες στις δυναμικές γυναίκες που σε διαβάζουν τώρα;

You’ll never walk alone. Είμαστε πολλές, είμαστε μαζί και θα τα καταφέρουμε. Ακόμα και όταν όλα μοιάζουν δύσκολα και σκοτεινά, κάθε πρωί θα βγαίνει ο ήλιος και κάθε μέρα θα είμαστε πιο δυνατοί. Θυμάμαι στην προεκλογική μου εκστρατεία το 2019, οι πολιτικοί μου «αντίπαλοι» να λένε για εμένα πως γελάω πολύ! Το λέγαν για κακό, δεν τους άρεσε; Τους παραξένευε; Ίσως…
Να χαμογελάτε λοιπόν. Ακόμα κι όταν όλα πάνε λάθος, ακόμα και όταν οι πιθανότητες είναι εναντίον σας και ο κόσμος μοιάζει εχθρικός, να χαμογελάτε με όλη σας την ψυχή. Τους σαστίζει…. Και χαμογελώντας να σηκώνετε τα μανίκια και να κάνετε αυτό που πρέπει και αυτό που γεννηθήκατε για να κάνετε. Δεν υπάρχει δεν μπορείς! Υπάρχει δεν θέλουν.

Και για όλους όσους δεν θέλουν να δουν την γενιά μας να θριαμβεύει εμείς θα χαμογελάμε και θα προχωράμε μπροστά. Τώρα είναι η ώρα της γενιάς μας, τώρα είναι η ώρα των νέων γυναικών να βγούμε μπροστά, να παλέψουμε, να σπάσουμε στερεότυπα, να γίνουμε εμείς πρωταγωνίστριες και να διεκδικήσουμε τη δική μας θέση στον ήλιο. Να αποδείξουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Και θα τα καταφέρουμε.

 

kellyΚέλλυ Βρανάκη

Contact me @:

Instagram: https://www.instagram.com/story_kelling/

Facebook: https://www.facebook.com/Story_kelling-929217863902546/

 

 

 

 

Aκολουθήστε μας στo Google News

 

Νεότερα Άρθρα

Η Ουκρανή τραγουδίστρια Valeria Siel μιλάει στο HerNews για τον τραγικό πόλεμο: “Ντρέπομαι λίγο που τραγουδάω τώρα και οι άνθρωποι πεθαίνουν..”

Her News b

Νίκος Συρίγος: Μιλά για πρώτη φορά ανοιχτά για τη σχέση του με την Ελεωνόρα Ζουγανέλη

HerNews ka

Ο δικηγόρος και πολιτικός Παύλος Χρηστίδης μιλά στο HerNews: “Το #ΜeToo απενοχοποίησε τις γυναίκες”

Her News