HerNews.gr
Ελλάδα

Θαλλάσια σπορ: Τι πρέπει να προσέχετε για την ασφάλεια σας στη θάλασσα

Τα ιδιαίτερα δημοφιλή τους καλοκαιρινούς μήνες θαλάσσια σπορ μπορεί να είναι διασκεδαστικά, κρύβουν, ωστόσο, κινδύνους ιδιαίτερα για εκείνους που δεν έχουν γνώση ή εκείνους που δεν ελέγχουν πρώτα τις παρεχόμενες υπηρεσίες από αυτού του είδους τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ατυχημάτων σε Υδάτινο Περιβάλλον που έχει δημιουργήσει ο μη κερδοκοπικός Οργανισμός Safe Water Sports, για το 2021, δεν υπήρχε κανένα δυστύχημα στα θαλάσσια μέσα αναψυχής, ενώ στα εσωτερικά ύδατα (κολυμβητικές δεξαμενές, πισίνες ξενοδοχείων, ποτάμια, λίμνες) παρατηρήθηκε μείωση κατά 72% σε σύγκριση με το 2019, 65% μείωση στα θανάσιμα ατυχήματα σε δραστηριότητες αναψυχής και καθόλου θανάσιμα ατυχήματα ανήλικων παιδιών σε δραστηριότητες αναψυχής για το 2021.

Αν και τα στοιχεία για τα θαλάσσια σπορ από την τελευταία διετία είναι ενθαρρυντικά, χρειάζεται διαρκής επαγρύπνηση και προσοχή από κάποιον που επιλέγει αυτόν τον τρόπο διασκέδασης στην παραλία για τον ίδιο ή για το παιδί του.

«Το πιο βασικό προκειμένου ένα παιδί να κάνει μια θαλάσσια δραστηριότητα/σπορ είναι να γνωρίζει καλά κολύμπι. Στη συνέχεια, ο γονιός θα πρέπει να έχει ελέγξει μέσα από την εφαρμογή Safe Water Sports app, αν η επιχείρηση θαλάσσιων μέσων αναψυχής έχει νόμιμη άδεια καθώς και την απαιτούμενη άδεια για το επιθυμητό θαλάσσιο σπορ.
Τέλος, ο γονιός θα πρέπει να γνωρίζει πως η ηλικία του παιδιού, επειδή οι ηλικιακές προϋποθέσεις διαφέρουν ανά θαλάσσιο σπορ, θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη από την ελάχιστη που ορίζει ο νόμος και γι’ αυτό μπορεί επίσης να ενημερωθεί μέσα από την εφαρμογή, μαζί με τους υπόλοιπους κανόνες ασφαλείας που ορίζει ο νόμος», σημειώνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Παναγιώτης Πασχαλάκης, ιδρυτής και πρόεδρος του Safe Water Sports.

Η πρωτοβουλία για την δημιουργία του Οργανισμού ξεκίνησε με αφορμή ένα τραγικό γεγονός που συνέβη το καλοκαίρι του 2014 στην Μύκονο, όταν ένα 10χρονο παιδί, ο Μιχαήλ Πασχαλάκης, έχασε την ζωή του κάνοντας θαλάσσια σπορ μαζί με τους φίλους του.

Ο πατέρας του Μιχαήλ, Παναγιώτης Πασχαλάκης, αποφάσισε να δράσει προκειμένου να μη συμβεί το ίδιο και σε άλλα παιδιά δημιουργώντας αυτόν τον Οργανισμό.

Όπως λέει, υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα στα οποία πρέπει να δίνει κανείς μεγάλη προσοχή πριν κάνει ένα θαλάσσιο σπορ. «Αρχικά η επιχείρηση θαλάσσιων μέσων αναψυχής θα πρέπει να έχει άδεια ώστε να ελέγχεται από το Λιμενικό Σώμα. Εάν η επιχείρηση θαλάσσιων μέσων αναψυχής διαθέτει θαλάσσια σπορ τα οποία πραγματοποιούνται με ταχύπλοα, τότε ο χειριστής πρέπει να είναι προπονητής θαλάσσιου σκι και πάνω στο σκάφος θα πρέπει υποχρεωτικά να υπάρχει παρατηρητής, ένα δεύτερο άτομο το οποίο θα παρακολουθεί τους ελκόμενους σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.»

Διαβάστε περισσότερα στη Vradini.gr

 Aκολουθήστε μας στo Google News 

Νεότερα Άρθρα

Τραγωδία στην Πύλο: 32 νεκροί μετανάστες σε ναυάγιο, 104 έχουν διασωθεί – Σε εξέλιξη οι έρευνες

Her News b

Στο μυαλό του Αλέξη Τσίπρα – Ο ρόλος του την επόμενη μέρα και ο «ακέφαλος» ΣΥΡΙΖΑ

Her News b

Φωτιά στην Πάρνηθα: «Ποιος θα γλιτώσει το σπίτι του κόσμου εάν φύγει;»

HerNews ka