HerNews.gr
Ελλάδα

Ποιος θα… πληρώσει τον νέο μηχανισμό του ρεύματος

Ξεκίνησε τυπικά η εφαρμογή του μεγαλύτερου προεκλογικού στοιχήματος της κυβέρνησης, που δεν είναι άλλο από τον νέο μηχανισμό που θα οδηγεί σε μια τιμή ρεύματος φθηνότερη της σημερινής.

Γράφει ο Νίκος Φιλιππίδης

Κυβερνητικά στελέχη το λένε ανοιχτά ότι στόχος είναι η τιμή του να διαμορφωθεί στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου 2021.

Δηλαδή στα 0,15-0,18 ευρώ ανά κιλοβατώρα από 0,25-0,40 ευρώ ανά κιλοβατώρα που διαμορφώνεται σήμερα. Η ρήτρα αναπροσαρμογής έφυγε από τη μέση με τον πιο απλό τρόπο. Αλλά δεν μπορούσε να εξαφανιστεί, καθώς αποτελεί κόστος ενέργειας. Απλά ενσωματώθηκε στην ονομαστική τιμή. Αρα ανήσυχοι πολίτες και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις ξέμειναν από εχθρό.

Το πρόβλημα για την κυβέρνηση και για τις εταιρείες προμήθειας ενέργειας είναι ότι ο λογαριασμός θα αναγράφει πλέον το πραγματικό κόστος του ρεύματος όπως αυτό διαμορφώνεται στο χρηματιστήριο ενέργειας.

Μέχρι σήμερα οι εταιρείες έγραφαν ότι χρεώνουν 5-11 λεπτά την κιλοβατώρα και άφηναν την υπόλοιπη επιβάρυνση στη… ρήτρα. Πλέον όλη η ονομαστική τιμή θα αναγράφεται στον λογαριασμό. Επ αυτής θα έρχεται η κρατική επιδότηση να την ελαφρύνει. Θα αποδίδει δηλαδή η αναγραφόμενη τιμή τα «του Καίσαρος τω Καίσαρι».

Άκυρο στο πλαφόν

Από τα συμφραζόμενα είναι σαφές ότι όσα λέγονταν για πλαφόν στη χονδρική, στην καθαρή του τουλάχιστον μορφή, δεν ισχύουν. Δεν συμφώνησε η Κομισιόν. Οπότε η κυβέρνηση βρήκε μια ενδιάμεση λύση, με την ελπίδα να καταλήξει στο ίδιο αποτέλεσμα. Οι προμηθευτές θα αγοράζουν ενέργεια από τους παραγωγούς στη χρηματιστηριακή τιμή.

Νωρίτερα ωστόσο θα πρέπει να προβλέπουν την τιμή και να τη γνωστοποιούν στους καταναλωτές ένα-δυο μήνες νωρίτερα. Ισως το πιο αδύνατο σημείο του νέου μηχανισμού, καθώς θα πρέπει να το κάνουν χωρίς να ξέρουν το πραγματικό της κόστος. Αυτό θα συμβεί πρώτη φορά στις 10 Ιουλίου.

Οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τις διαθέσιμες λύσεις και θα έχουν απεριόριστη δυνατότητα αλλαγής προμηθευτή. Να διαλέξουν τον φθηνότερο θεωρητικά. Τώρα εν μέσω καλοκαιριού δεν ξέρω πόσοι θα το κάνουν. Αλλά η κυβέρνηση παρέχει αυτή τη δυνατότητα και λέει ότι θα είναι καθαρό και διάφανο, χωρίς πολύπλοκους όρους και μαθηματικούς τύπους, σαν αυτούς που ακόμα υπάρχουν στους λογαριασμούς μας.

Διαβάστε περισσότερα στο Energymag.gr

 Aκολουθήστε μας στo Google News 

Νεότερα Άρθρα

Μετέωρα: Η εντυπωσιακή φάτνη μέσα σε σπηλιά – Δείτε βίντεο

HerNews ka

Φώφη Γεννήματα: Τραγικές φιγούρες τα παιδιά της – Ο σπαραγμός του συζύγου της πάνω από το φέρετρο

Her News

ΟΝΝΕΔ: Πρόταση στην Υφ.Εργασίας Μαρία Συρεγγέλα για δημιουργία τηλεφωνικής γραμμής για όσους δεν νιώθουν ασφάλεια περπατώντας στο δρόμο

Her News