HerNews.gr
Αφιερώματα

Τζορτζ Σόρος: Ο δισεκατομμυριούχος με την ανατρεπτική ζωή και οι θεωρίες συνωμοσίας που τον ακολουθούν

Ο Τζορτζ Σόρος (George Soros) γεννήθηκε σαν σήμερα το 1930 καο είναι ουγγρο-αμερικανός χρηματιστής και επενδυτής, θρυλική μορφή στο χώρο των χρηματιστηριακών αγορών, ιδιαίτερα από το 1992, όταν κερδοσκόπησε εις βάρος της αγγλικής στερλίνας, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη.
Διακρίνεται επίσης για τη φιλάνθρωπη δράση του και τον φιλελεύθερο πολιτικό ακτιβισμό του, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις σε ακροδεξιούς εθνικιστές και πάσης μορφής συνομοσιολογούντες, που βλέπουν στο πρόσωπό του κάθε μορφής δεινό που πλήττει την πατρίδα τους.

Η γέννηση και οι σπουδές του Τζορτζ Σόρος

Ο Γκιόργκι Σβαρτς, όπως είναι το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε στις 12 Αυγούστου 1930 στη Βουδαπέστη, στους κόλπους μιας πλούσιας και κοσμικής εβραϊκής οικογένειας.

Ο πατέρας του ήταν δικηγόρος και εκδότης λογοτεχνικού περιοδικού και η μητέρα του έμπορος μεταξωτών. Το 1936 η οικογένειά του άλλαξε το επώνυμό της από Σβαρτς σε Σόρος για να αποφύγει τη στοχοποίησή της από τους Ναζί.

Με την έλευση των Ναζί στην Ουγγαρία το 1944, η οικογένειά του αναγκάστηκε να εκπατρισθεί και με πλαστά έγγραφα να καταφύγει στο Λονδίνο, προκειμένου να αποφύγει τις διώξεις και τον εγκλεισμό της σε στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Το 1947 ο νεαρός Σόρος ξεκίνησε σπουδές φιλοσοφίας στην περίφημη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου («London School of Economics»), με καθηγητή τον διάσημο διανοητή και γκουρού της φιλελεύθερης σκέψης Καρλ Πόπερ, και τις ολοκλήρωσε το 1954 με διδακτορικό.

Ενδιάμεσα έκανε διάφορες δουλειές για τα προς το ζην και τη χρηματοδότηση των σπουδών του.

Η επαγγελματική διαδρομή του Τζορτζ Σόρος

Η ενασχόλησή του με τα χρηματιστηριακά ξεκίνησε κάπως τυχαία, όταν από τα δεκάδες βιογραφικά που έστελνε για την εύρεση εργασίας, αυτή που του απάντησε και τον προσέλαβε ήταν η τράπεζα Singer & Friedlander.

Αρχικά ο Τζορτζ Σόρος απασχολήθηκε ως υπάλληλος και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο τμήμα του συναλλάγματος, όπου έμαθε πολλά από τα μυστικά του επαγγέλματός του.

Το 1956 μετακόμισε στη Νέα Υόρκη, όπου εργάστηκε αρχικά ως αναλυτής ευρωπαϊκών χρεογράφων και γρήγορα δημιούργησε όνομα στους χρηματιστηριακούς κύκλους της Νέας Υόρκης.

Το 1973 ο Τζορτζ Σόρος αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και ίδρυσε τη δική του εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων, τη «The Soros Fund» (αργότερα «Quantum Endowment Fund»), που γύρω της γεννήθηκαν ένα πλήθος συναφών εταιρειών.
Οι τολμηρές και ριψοκίνδυνες αποφάσεις του προκάλεσαν τη γρήγορη ανάπτυξη των επιχειρήσεών του. Προείδε το χρηματιστηριακό κραχ του 1987, αλλά εκτίμησε λανθασμένα ότι οι γιαπωνέζικες μετοχές θα είχαν τη μεγαλύτερη πτώση.

Ο Σόρος ενεπλάκη επίσης στον πολιτικό ακτιβισμό και το 2003 προσέφερε την αναγκαία χρηματοδότηση για την ίδρυση της φιλελεύθερης δεξαμενής σκέψης «Center for American Progress», ενώ ενίσχυσε οικονομικά ομάδες όπως το MoveOn.org για τη μη επανακλογή του προέδρου Τζορτζ Μπους το 2004.
Αργότερα ήταν εξέχων υποστηρικτής των προεδρικών εκστρατειών των υποψηφίων του Δημοκρατικού Κόμματος, Μπαράκ Ομπάμα (2008 και 2012) και Χίλαρι Κλίντον (2016). Το 2010 ο Σόρος δώρισε 100 εκατομμύρια δολάρια στον μη κυβερνητικό οργανισμό «Human Rights Watch».

Ο Σόρος έχει διακριθεί και ως συγγραφέας οικονομικοπολιτικών έργων.

Στα ελληνικά κυκλοφορούν τα βιβλία του «Το στοίχημα για την Ευρώπη: Διάλυση ή Αναγέννηση;», «Ο Σόρος για τον Σόρος», «Η κρίση του παγκόσμιου καπιταλισμού: Η ανοιχτή κοινωνία σε κίνδυνο» και «Η οικονομική κρίση του 2008 και η σημασία της».

Στην προσωπική του ζωή, ο Τζορτζ Σόρος έχει παντρευτεί τρεις φορές και από τις δύο πρώτες συζύγους του έχει αποκτήσει πέντε παιδιά, που έχουν αναλάβει μεγάλο μέρος των οικονομικών και φιλανθρωπικών δραστηριοτήτων του.

Πηγή

 Aκολουθήστε μας στo Google News 

 

Νεότερα Άρθρα

Άγιος Δημήτριος: Γιατί θεωρείται προστάτης της Θεσσαλονίκης;

Her News

Δεκαπενταύγουστος: Τι γιορτάζουμε σήμερα

Her News

Νίκος Ξανθόπουλος: Φίλοι και συνεργάτες αποχαιρετούν τον αγαπημένο ηθοποιό

HerNews ka