HerNews.gr
Συνταγές

Ζεστά και αγαπημένα ροφήματα που «μυρίζουν» χειμώνα

Τον χειμώνα μας “τραβάει” να καθόμαστε λίγο περισσότερο σπίτι, με Netflix κουβέρτα καναπέ και τα συναφή. 

Αυτό που έρχεται όμως να ολοκληρώσει την cozy διάθεση μας που είναι από τα χαρακτηριστικά του χειμώνα είναι τα ζεστά ροφήματα. Που πέρα από ζεστασιά και απόλαυση προσφέρουν πλήθoς ευεργετικών επιδράσεων στην υγεία.

Εμείς συλλέξαμε τα πιο γνωστά και αγαπημένα.

Σαλέπι

Το πιο πιθανό είναι να γνωρίζετε το σαλέπι, από τους πλανόδιους πωλητές που κυκλοφορούν τις κρύες ημέρες του χειμώνα σε πόλεις της Βόρειας Ελλάδας. Το σαλέπι το βρίσκουμε σε μορφή σκόνης, η οποία προέρχεται από ένα είδος άγριας ορχιδέας.

Αυτό το είδος ορχιδέας έχει και αφροδισιακές ιδιότητες, για αυτό και ονομάζεται και σερνικοβότανο. Χρησιμοποιείται για την παρασκευή παγωτού καϊμάκι, προσδίδοντας μαστιχωτή υφή, ή γίνεται ρόφημα. Το ρόφημα έχει γλυκιά γεύση, χωρίς πολλές θερμίδες και λειτουργεί ως αποσυμφορητικό, μαλακώνοντας το λαιμό.

Περιέχει μπαχαρικά, συνήθως γαρύφαλλο, κανέλλα και πιπερόριζα, και γι’ αυτό θεωρείται θερμαντικό, αντιοξειδωτικό και αφροδισιακό. Είναι πλούσιο σε άμυλο, φώσφορο, ιώδιο και ασβέστιο.

Κακάο

Ένα ζεστό χειμωνιάτικο ρόφημα, με λίγες θερμίδες και πλούσια αντιοξειδωτική δράση. Η συγκέντρωση αντιοξειδωτικών στο ζεστό κακάο, σύμφωνα με έρευνες, είναι σχεδόν διπλάσιες από ότι στο κόκκινο κρασί ή στο πράσινο τσάι.

Το κακάο περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις σε φλαβονοειδή, οι οποίες αποτρέπουν το σχηματισμό ελεύθερων ριζών, προστατεύοντας από τη γήρανση, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, βοηθώντας τη λειτουργία της καρδιάς και την κυκλοφορία του αίματος, και την εμφάνιση ορισμένων μορφών καρκίνου.

Λόγω της θεοβρωμίνης που περιέχει, μπορεί να βοηθήσει και τον επίμονο βήχα. Καθώς και να διεγείρει την έκκριση ενδορφινών, ορμονών που προσφέρουν αίσθημα ευεξίας και βελτιώνουν τη διάθεση.

Ακόμη, είναι πολύ πλούσιο σε σίδηρο, ψευδάργυρο, κάλιο και σελήνιο. Η διαφορά του ροφήματος σοκολάτας με αυτή του ροφήματος κακάο είναι ότι περιέχει συνήθως γάλα πλούσιο σε λιπαρά, αρκετή ζάχαρη και έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε κακάο. Τόσο διατροφικά όσο και θερμιδικά είναι προτιμότερο να προτιμούμε το ρόφημα κακάο.

Τσάι

Οι διάφορες μορφές τσαγιού είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής του χειμώνα. Για πολλούς αποτελούν μέσο ενυδάτωσης και ελιξίριο νεότητας.

Προκαλεί διούρηση. Θεωρείται αντιγηραντικό και βοηθάει στην προστασία από καρδιαγγειακά νοσήματα μειώνοντας την κακή LDL χοληστερόλη.

Το τσάι του βουνού κατέχει την πρώτη θέση στην άμυνα κατά του κρυολογήματος, γιατί επιδρά ευεργετικά σε φλεγμονές, είναι αναλγητικό και αγχολυτικό. Δεν έχει διεγερτική δράση και μπορεί να καταναλωθεί ακόμη και πριν τον ύπνο.

Επίσης, καταπολέμα τη δυσπεψία και διάφορων ειδών γαστρεντερικές διαταραχές. Προσθέστε προαιρετικά ελάχιστο μέλι και καταναλώστε τα αντί για καφέ.

Ζεστό κρασί

Συνηθίζεται κυρίως σε γερμανόφωνες χώρες της Ευρώπης, με την ονομασία Glühwein, αλλά τα τελευταία χρόνια κερδίζει έδαφος και στη χώρα μας και τείνει να καθιερωθεί ως συνήθεια κατά την εορταστική περίοδο του Δεκεμβρίου.

Σε κάθε χώρα το συναντάμε στις υπαίθριες Χριστουγεννιάτικες αγορές με μικρές παραλλαγές, όσον αφορά το είδος του κρασιού και την ποικιλία των μπαχαρικών που προστίθενται.

Συνήθως, καταναλώνεται ζεστό και για την παρασκευή του χρησιμοποιείται κόκκινο ξηρό κρασί, ζάχαρη, μέλι, κανέλα, γαρύφαλλο και χυμός ή φλούδα από πορτοκάλι ή λεμόνι. Θεωρείται θερμαντικό εξαιτίας του αλκοόλ αλλά και με αντιοξειδωτική δράση από το πλήθος μπαχαρικών και εσπεριδοειδών που περιέχει.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Μακαρόνια με κιμά: 3 tips για να απογειώσεις το πιο μαμαδίστικο πιάτο

Her News

Σπιτική λεμονάδα: Η συνταγή της γιαγιάς

Her News

Do & Don’t για την τέλεια μακαρονάδα

Her News