HerNews.gr
Ελλάδα

Αυτοκίνητο: Έχουν οι αερόσακοι ημερομηνία λήξης; Τι πρέπει να προσέξουμε

Οι αερόσακοι αποτελούν ένα βασικό στοιχείο ασφάλειας για όλα τα αυτοκίνητα καθώς από αυτούς κρίνεται σε μεγάλο βαθμό η επιβίωση των επιβατών σε περίπτωση ατυχήματος.

Kαθοριστικός είναι και ο ρόλος των αερόσακων, οι οποίοι αναπτύσσονται ακαριαία διαμορφώνοντας ένα σχεδόν αδιαπέραστο «κουκούλι» προστασίας στον θάλαμο επιβατών.

«Λήγουν» οι αερόσακοι; Πώς μας προειδοποιούν οι ενδείξεις του αυτοκινήτου

Σίγουρα έχετε προσέξει τις φωτεινές ενδείξεις που ενεργοποιούνται αμέσως μετά την εκκίνηση του οχήματος. Όταν η ένδειξη για τους αερόσακους ανάβει αλλά αμέσως μετά σβήνει, είναι μία εγγύηση ότι η μονάδα του αερόσακου δεν παρουσιάζει κάποια δυσλειτουργία. Αντιθέτως, αν η ένδειξη παραμείνει ενεργοποιημένη, τότε θα πρέπει να επισκεφτείτε ένα σημείο συντήρησης, ώστε να προχωρήσει στους απαραίτητους ελέγχους.

Η διάρκεια ζωής ενός αερόσακου εξαρτάται από τη στεγανοποίηση της μονάδας που αναλαμβάνει την ενεργοποίησή του σε περίπτωση πρόσκρουσης, γνωστός και ως πυροκροτητής. Στην περίπτωση που ο πυροκροτητής συγκρατήσει υγρασία και διαβρωθεί τότε η πιθανότητα βλάβης αυξάνεται σημαντικά. Αν η μόνωση που έχει χρησιμοποιηθεί είναι αποτελεσματική, τότε η διάρκεια ζωής του πυροκροτητή αυξάνεται. Ενδέχεται μάλιστα να ξεπερνά ακόμα και εκείνη του ίδιου του αυτοκινήτου.

Χρειάζονται αντικατάσταση οι αερόσακοι;

Με δεδομένο ότι το κόστος των αερόσακων ενός αυτοκινήτου είναι εξαιρετικά υψηλό, πολύ δύσκολα μπορεί να προβεί κανείς στην προληπτική αντικατάστασή τους. Κοινή πρακτική για τους περισσότερους κατασκευαστές αποτελεί ο περιοδικός έλεγχος των αερόσακων.

Φυσικά, σε περίπτωση σύγκρουσης, ακόμα κι αν οι αερόσακοι δεν αναπτυχθούν, ο έλεγχος που θα ακολουθήσει θα πρέπει να είναι πιο ενδελεχής, καθώς το γεγονός ότι δεν ενεργοποιήθηκε το σύστημα μπορεί να αποτελεί ένδειξη κάποιας «αθέατης» δυσλειτουργίας.

Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων – Ποιοι ευνοούνται

HerNews ka

Καιρός: Με βροχές και καταιγίδες το ψήσιμο του οβελία

Her News b

Τζορτζ Κλούνεϊ: Έφτασε στη Μύκονο – ΒΙΝΤΕΟ

HerNews ka