HerNews.gr
Αφιερώματα

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Ο μυθιστορηματικός βίος του γεννημένου πρίγκιπα που έγινε βασιλιάς

Γεννήθηκε στις 2 Ιουνίου του 1940 στο Παλαιό Ψυχικό και ήταν το δεύτερο παιδί και ο μοναδικός γιος του βασιλιά Παύλου Α’ και της βασίλισσας Φρειδερίκης. Λίγο αργότερα η οικογένεια του Κωνσταντίνου ακολούθησε τη βασιλική οικογένεια στη Νότια Αφρική λόγω της εισβολής των Γερμανών στην Αθήνα και επέστρεψαν στην Ελλάδα το 1946 με την παλινόρθωση της μοναρχίας και την επιστροφή του βασιλιά Γεωργίου Β’.

Μετά τον θάνατο του βασιλιά Γεωργίου Β’ την 1η Απριλίου 1947 και την ανάρρηση στο θρόνο του αδελφού του Παύλου, ο Κωνσταντίνος κατέστη διάδοχος του θρόνου, ως το μοναδικό άρρεν τέκνο του βασιλιά, σύμφωνα με τις συνταγματικές διατάξεις.

Ο Κωνσταντίνος Β’ διετέλεσε βασιλιάς των Ελλήνων από τις 6 Μαρτίου 1964 έως την 1η Ιουνίου 1973, οπότε το δικτατορικό καθεστώς της 21ης Απριλίου αποφάσισε την κατάργηση του πολιτεύματος της Βασιλευομένης Δημοκρατίας και την υιοθέτηση του πολιτεύματος της Προεδρικής Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας.

Η απόφαση αυτή επικυρώθηκε με το δημοψήφισμα της 29ης Ιουλίου 1973. Μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή προκήρυξε νέο δημοψήφισμα που διεξήχθη στις 8 Δεκεμβρίου 1974, το οποίο απέβη και αυτό κατά της Βασιλευομένης Δημοκρατίας.

Ο Κωνσταντίνος φοίτησε στο Εθνικό Εκπαιδευτήριο των Αναβρύτων στο Μαρούσι  και παρακολούθησε μαθήματα στις στρατιωτικές σχολές Ευελπίδων, Δοκίμων και Ικάρων και στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και ιδιαίτερη σειρά άλλων μαθημάτων και ξένων γλωσσών.

Αφού ενηλικιώθηκε, του αποδόθηκαν οι βαθμοί του ανθυπολοχαγού Πεζικού, του σημαιοφόρου του Πολεμικού Ναυτικού και του ανθυποσμηναγού (28 Ιουνίου 1958). Από πολύ νωρίς ασχολήθηκε με τον αθλητισμό και στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στην ιστιοπλοΐα με σκάφη τύπου «Ντράγκον», στις 8 Σεπτεμβρίου 1960.

Στις 6 Μαρτίου 1964 διαδέχτηκε στο θρόνο του Βασιλείου της Ελλάδος τον αποθανόντα πατέρα του Παύλο. Η ορκωμοσία του έγινε ενώπιον της Βουλής και την ίδια ημέρα ορκίστηκε και αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων με τους ανώτατους βαθμούς της στρατιωτικής ιεραρχίας (στρατάρχης, αρχιναύαρχος και αρχιπτέραρχος).

Το 1963 όσο ήταν ακόμη ανάδοχος, ο Κωνσταντίνος αρραβωνίαστηκε στη Δανία την 17χρονη Πριγκίπισσα της Δανίας Άννα-Μαρία τριτότοκη κόρη τού βασιλιά της Δανίας Φρειδερίκου Θ’, με την οποία  παντρεύτηκε ως βασιλιάς στην Αθήνα στις 18 Σεπτεμβρίου του 1964.

Μαζί απέκτησαν 5 παιδιά: την Αλεξία, τον Παύλο, τον Νικόλαο, τη Θεοδώρα, τον Φίλιππο και 9 εγγόνια .

Το καλοκαίρι του 1965 εκδηλώθηκε η πρώτη σοβαρή κρίση της βασιλείας του, με την απαίτησή του να έχει τον τελευταίο λόγο στον διορισμό υπουργού Εθνικής Άμυνας και της ηγεσίας του στρατεύματος. Η διαφωνία του με τον πρωθυπουργό οδήγησε στην παραίτηση της λαοπρόβλητης κυβέρνησης του Γεωργίου Παπανδρέου στις 15 Ιουλίου.

Τα λεγόμενα «Ιουλιανά» ακολούθησε μια περίοδος έντονης πολιτικής ανωμαλίας («Αποστασία»), που οδήγησε τελικά στο πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967.

«Η προσπάθεια η δική μου ήταν να βγάλω τη χούντα από τη μέση. Δεν ήξερα ότι υπάρχει χούντα», είχε δηλώσει κατηγορηματικά σε μια τηλεοπτική του συνέντευξη.

Κατά τη περίοδο της δικτατορίας το 1973, καταργείται το Πολίτευμα της Βασιλευόμενης Δημοκρατίας και έτσι ο Κωνσταντίνος και η οικογένεια του θεωρούνταν έκπτωτοι.

Μετά το τέλος της δικτατορίας διενεργήθηκε νέο δημοψήφισμα, στις 8 Δεκεμβρίου 1974, επί κυβερνήσεως Κωνσταντίνου Καραμανλή, με τον λαό να μη δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βασιλευόμενη Δημοκρατία και έτσι αναγκάστηκε να φύγει με την οικογένεια του στο εξωτερικό.

Τον Φεβρουάριο του 1981 ο Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος είχε έρθει στην Ελλάδα με την οικογένειά του για την κηδεία της μητέρας του Φρειδερίκης, όπου έκατσαν μόνο για λίγες ώρες καθώς δεν τους επετράπη παραπάνω για να μη δημιουργηθούν επεισόδια.

Τότε υπήρξε μια φωτογραφία του που φιλάει τα ελληνικά χώματα μόλις προσγειώθηκε στο Ελληνικό, έκανε τον γύρο του κόσμου. Για τους βασιλόφρονες ήταν μια ένδειξη αγάπης και για τους αντιβασιλικούς ένα επικοινωνιακό παιχνίδι.

Από το 1994 του έχει αφαιρεθεί η ελληνική υπηκοότητα, όπως και της οικογένειάς του. Τον Μάρτιο του 2003 έλαβε από το ελληνικό κράτος το ποσό των 13,7 εκατομμυρίων ευρώ ως αποζημίωση για την απαλλοτρίωση της βασιλικής περιουσίας.

 Τόσο ο Κωνσταντίνος όσο και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του εκτιμούσαν πως η βασιλική περιουσία αγγίζει τα 161 εκατομμύρια.

Για τον τίτλο και το επώνυμό του έχουν γραφτεί πολλά δημοσιεύματα. Ο ίδιος στη συνέντευξη που είχε δώσει στους δημοσιογράφους Παπαχελά και Κοσιώνη δήλωσε το εξής: «Εγώ δεν είμαι ο πρώην βασιλιάς Κωνσταντίνος. Είμαι ο βασιλιάς Κωνσταντίνος. Τελεία και παύλα. Είμαι ο πρώην ή ο τέως, ό,τι προτιμάτε, βασιλεύς της Ελλάδας, ναι. Ότι είμαι ο βασιλιάς Κωνσταντίνος δεν πρόκειται να το αλλάξω ποτέ».

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Η κυβέρνηση αποφασίζει για την ταφή του

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Κυριακή των Βαϊων: Έθιμα, παραδόσεις και η σημασία της ημέρας

Her News

Μάικλ Τζάκσον: Ο «αιώνιος Βασιλιάς» της Ποπ και το άδοξο τέλος του

Her News

Σήμερα γιορτάζουν οι Καλλιτέχνες: Το video – αφιέρωμα της Finos Film που ξεχωρίσαμε!

Her News