HerNews.gr
Αφιερώματα

Πώς η σοκολάτα έγινε βασικό προϊόν για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου;

Καρδιές σε όλα τα σχήματα και τις γεύσεις , άφθονες τρούφες και κουτιά με σοκολάτες σε σχήμα καρδιάς—αυτά είναι τα σύμβολα της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου για πολλούς λάτρεις σε όλο τον κόσμο. 

Αλλά από πού προήλθε αυτή η παράδοση; Ενώ οι ρίζες της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου πηγάζουν από τη ρωμαϊκή εποχή, το να δωρίζουμε σοκολατάκια είναι μια πολύ πιο πρόσφατη εξέλιξη. 

Η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου στην πραγματικότητα ονομάστηκε για δύο διαφορετικούς Ρωμαίους Αγίους, που ονομάζονται και οι δύο Βαλεντίνος και οι δύο είναι εντελώς άσχετοι με τη ρομαντική αγάπη. Αν και ο μύθος επιμένει ότι ο αρχικός Άγιος Βαλεντίνος ήταν ένας ιερέας που έκανε παράνομους γάμους για τους στρατιώτες του αυτοκράτορα Κλαύδιου, δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι αυτό συνέβη ποτέ. 

Η πρώτη αναφορά της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου ως ρομαντικής γιορτής εμφανίστηκε στα γραπτά του Geoffrey Chaucer το 1382. Με τη μεσαιωνική περίοδο ήρθε μια νέα εστίαση στην παράνομη αλλά αγνή αυλική αγάπη, και εδώ είναι που βλέπουμε μερικές από τις γνωστές εικονογραφίες να ξεκινούν να εμφανίζονται.

Οι ιππότες έδιναν τριαντάφυλλα στις αγαπημένες τους και γιόρταζαν την ομορφιά τους σε τραγούδια από μακριά. 

Όμως η ζάχαρη εξακολουθούσε να είναι ένα πολύτιμο αγαθό στην Ευρώπη, οπότε δεν γινόταν λόγος για ανταλλαγή γλυκισμάτων.

Ποιος δημιούργησε το πρώτο κουτί με σοκολάτες για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου;

Μέχρι τη δεκαετία του 1840, η έννοια της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου ως αργίας για τον εορτασμό της ρομαντικής αγάπης είχε κυριεύσει το μεγαλύτερο μέρος του αγγλόφωνου κόσμου. Ήταν η χρυσή εποχή του Έρως.

 Οι Βικτωριανοί λάτρευαν την έννοια της αυλικής αγάπης και πλημμύριζαν ο ένας τον άλλον με περίτεχνες κάρτες και δώρα.

Σε αυτό τον τρελό έρωτα μπήκε ο Richard Cadbury, γόνος μιας βρετανικής οικογένειας σοκολάτας που ήταν υπεύθυνος για τις πωλήσεις σε ένα κρίσιμο σημείο της ιστορίας της εταιρείας του.

Η Cadbury είχε πρόσφατα βελτιώσει την τεχνική παρασκευής της σοκολάτας, ώστε να εξάγει καθαρό βούτυρο κακάο από ολόκληρους κόκκους, παράγοντας πιο εύγευστη σοκολάτα πόσης από ό,τι είχαν δοκιμάσει οι περισσότεροι Βρετανοί.

Αυτή η διαδικασία είχε ως αποτέλεσμα μια υπερβολική ποσότητα βουτύρου κακάο, την οποία η Cadbury χρησιμοποίησε για να παράγει πολλές περισσότερες ποικιλίες αυτού που τότε ονομαζόταν «τρώω σοκολάτα».

Ο Richard αναγνώρισε μια μεγάλη ευκαιρία μάρκετινγκ για τις νέες σοκολάτες και άρχισε να τις πουλά σε όμορφα διακοσμημένα κουτιά που σχεδίασε ο ίδιος.

Ενώ ο Richard Cadbury δεν κατοχύρωσε στην πραγματικότητα το κουτί σε σχήμα καρδιάς, πιστεύεται ευρέως ότι ήταν ο πρώτος που το παρήγαγε. Η Cadbury κυκλοφόρησε τα κουτιά για διπλό σκοπό: Όταν είχαν φαγωθεί όλες οι σοκολάτες , το ίδιο το κουτί ήταν τόσο όμορφο που μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ξανά και ξανά για να αποθηκεύσει αναμνηστικά, μέχρι τα ερωτικά γράμματα.

Τα κουτιά έγιναν ολοένα και πιο περίτεχνα μέχρι το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου , όταν η ζάχαρη κυκλοφόρησε και οι εορτασμοί για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου μειώθηκαν.

Παρόλα αυτά, τα κουτιά Cadbury της βικτωριανής εποχής εξακολουθούν να υπάρχουν και πολλά είναι πολύτιμα οικογενειακά κειμήλια ή πολύτιμα αντικείμενα που βραβεύονται από συλλέκτες.

 

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Πώς να προπονηθείς σαν αρχαίος Έλληνας αθλητής

HerNews ka

Γεώργιος Παπανικολάου: Ο άνθρωπος που έσωσε εκατομμύρια γυναίκες

Her News

NASA: Γιατί δίνει στα διαστημόπλοιά της ονόματα αρχαίων Ελλήνων Θεών;

HerNews ka