HerNews.gr
Αφιερώματα

NASA: Γιατί δίνει στα διαστημόπλοιά της ονόματα αρχαίων Ελλήνων Θεών;

Κατά τη διάρκεια της 64χρονης ιστορίας της, η NASA έχει ονομάσει πολλά από τα διαστημόπλοια και τις αποστολές της με τους αρχαίους Έλληνες θεούς και μυθολογικές μορφές. Ποια είναι όμως η σχέση της NASA με την αρχαία ελληνική μυθολογία ;

Από το πρόγραμμα Apollo, το οποίο διήρκεσε μεταξύ 1961 και 1972, μέχρι το συνεχιζόμενο πρόγραμμα Artemis που ξεκίνησε το 2017, η NASA έχει την τάση να ονομάζει τις πιο σημαντικές της προσπάθειες με όνομα μυθολογικών φιγούρων.

Οι πρώτες αποστολές διαστημικών πτήσεων της NASA

Ο Δρ.  Αμπε Σίλβερσταϊν ήταν το πρόσωπο που ήταν σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνο για την ονομασία των πρώιμων αποστολών της NASA. Ο Σίλβερσταϊν ήταν μηχανικός που είχε επίσης εργαστεί στον προκάτοχο της NASA, την Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή για την Αεροναυπηγική (NACA).

Ο Σίλβερσταϊν έγινε Διευθυντής Προγραμμάτων Διαστημικών Πτήσεων στη NASA και ήταν υπεύθυνος για τον σχεδιασμό και τη διεύθυνση των πρώτων αποστολών διαστημικών πτήσεων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Σίλβερσταϊν ονόμασε δύο αποστολές από τους Έλληνες θεούς: τον Ερμή και τον Απόλλωνα. Ερμής ήταν το ρωμαϊκό όνομα του Έλληνα θεού Ερμή . Στη μυθολογία, ο Ερμής ήταν θεός αγγελιαφόρος και προστάτης των ταξιδιωτών και των κλεφτών.

Ο Απόλλωνας ήταν μια από τις πιο αγαπημένες θεότητες των αρχαίων Ελλήνων. Ήταν γιος του Δία και της Λητούς και συνδέθηκε με την τοξοβολία, την ποίηση, τη μουσική και τον χορό. Ο Απόλλωνας συνδέθηκε επίσης στενά με τον Ήλιο, γι’ αυτό ίσως το όνομά του θεωρήθηκε κατάλληλο για διαστημική αποστολή.

Ο Σίλβερσταϊν εμπνεύστηκε από την ελληνική μυθολογία ένα βράδυ του 1960. Καθώς διάβαζε ένα βιβλίο για το θέμα, συνάντησε μια εικόνα του Απόλλωνα. είπε ο Σίλβερσταϊν ότι η εικόνα του «Απόλλωνα που οδηγεί το άρμα του πέρα ​​από τον ήλιο ήταν κατάλληλη για τη μεγάλη κλίμακα του προτεινόμενου προγράμματος».

Η NASA κατονόμασε επίσης μια αποστολή που έλαβε χώρα μεταξύ του Ερμή και του Απόλλωνα σύμφωνα με ένα μυθολογικό θέμα. Το όνομα του Project Gemini, το οποίο κυκλοφόρησε μεταξύ 1961 και 1966, ήταν εμπνευσμένο από τον μύθο των Διόσκουρων.

Οι Διόσκουροι ήταν τα ετεροθαλή αδέρφια, ο Κάστορας και ο Πόλλουξ. Και οι δύο δίδυμοι ήταν γιοι της Λήδας , αλλά ο πατέρας του Πόλλουξ ήταν ο Δίας. Ο πατέρας του Κάστορα ήταν ένας θνητός βασιλιάς της Σπάρτης . Όταν ο Κάστορας πέθανε, ο ημίθεος αδελφός του παρακάλεσε τον Δία να δώσει την αθανασία και στον αδελφό του, έτσι ο Δίας τους μεταμόρφωσε στον αστερισμό των Διδύμων.

Πρόγραμμα Άρτεμις

Η NASA συνέχισε την παράδοσή της να ονομάζει τις αποστολές και τα διαστημόπλοιά της με ελληνικές μυθολογικές μορφές.

Η τελευταία αποστολή της NASA να προσγειώσει ξανά ανθρώπους στο φεγγάρι πήρε το όνομά της από τη θεά Άρτεμις. Στη μυθολογία , η Άρτεμις συνδέθηκε στενά με το φεγγάρι και ο δίδυμος αδερφός της ήταν ο θεός Απόλλωνας.

Το όνομα Άρτεμις είναι επομένως ένα νεύμα στον στόχο της αποστολής να εδραιώσει μια μακροπρόθεσμη ανθρώπινη παρουσία στο φεγγάρι και τις προηγούμενες αποστολές Apollo.

Τον Νοέμβριο, η NASA εκτόξευσε με επιτυχία τον πύραυλο φεγγαριού Artemis 1. Το ίδιο το διαστημόπλοιο ονομαζόταν Ωρίωνας, το οποίο στην ελληνική μυθολογία ήταν ένας τεράστιος, υπερφυσικά δυνατός κυνηγός. Οι γονείς του Ωρίωνα ήταν ο θεός Ποσειδώνας και η γοργόνα Ευρυάλη.

Είναι λογικό που η NASA συνεχίζει να ονομάζει τις διαστημικές αποστολές της με τους αρχαίους Έλληνες θεούς. Οι αρχαίοι Έλληνες κοίταζαν τον ουρανό με μεγάλη περιέργεια. Αστρονόμοι όπως ο Άρατος και ο Απολλώνιος έκαναν μερικές από τις πρώτες ανακαλύψεις στον κόσμο για το διάστημα.

NASA: Έφτασε στη Σελήνη η ιστορική αποστολή Artemis I

 Aκολουθήστε μας στo Google News

 

Νεότερα Άρθρα

Πάνος Κιάμος – Πανικός με την επανεκτέλεση της μεγάλης επιτυχίας «Θα με ζητάς» (Θα απουσιάζω)

Her News b

Οδυσσέας Ελύτης: Σοφά αποφθέγματα του μεγάλου ποιητή που «έφυγε» σαν σήμερα

Her News

15 Αυγούστου: Η Κοίμηση της Θεοτόκου – Τι γιορτάζουμε σήμερα

HerNews ka