HerNews.gr
Health

Oι κοντοί άνθρωποι μπορούν να ζήσουν περισσότερο- Οι εξηγήσεις που δίνουν οι επιστήμονες

Στο παρελθόν, οι περισσότεροι ειδικοί πίστευαν ότι τα ψηλότερα άτομα είχαν πλεονεκτήματα έναντι των κοντών ανθρώπων. Συνέδεσαν το ύψος με την αυξημένη υγεία, ειδικά στα χρόνια της μόρφωσης, όταν εμφανίζεται η μεγαλύτερη ανάπτυξη. 

Εξάλλου, η πρόσληψη θρεπτικών συστατικών κατά την παιδική ηλικία συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στο ύψος των ενηλίκων. Έτσι, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι πιο κοντοί άνθρωποι υποφέρουν μερικές φορές από αναπτυξιακές διαταραχές και υψηλότερη θνησιμότητα λόγω ελλείψεων σε θρεπτικά συστατικά.

Εξαιτίας αυτού, μπορείτε να συμπεράνετε ότι οι ψηλοί άνθρωποι έχουν καλύτερη υγεία και μακροζωία από εκείνους με χαμηλό ανάστημα. 

Ωστόσο, αρκετές μελέτες που δημοσιεύτηκαν τις τελευταίες δύο δεκαετίες αποκαλύπτουν γιατί οι κοντοί άνθρωποι μπορεί να έχουν το πάνω χέρι. Ίσως χρειαστεί να ζητήσουν βοήθεια για να αρπάξουν κάτι από ένα ψηλό ράφι, αλλά αυτό είναι απλώς μια μικρή ταλαιπωρία.

Ωστόσο, όταν διαβάζετε αυτό το άρθρο, να θυμάστε ότι πολλοί άλλοι παράγοντες συμβάλλουν στη διάρκεια ζωής κάποιου. Οι συνήθειες του τρόπου ζωής, όπως η άσκηση, η ισορροπημένη διατροφή και η άσκηση τεχνικών διαχείρισης του στρες επηρεάζουν επίσης σημαντικά το προσδόκιμο ζωής.

1. Οι κοντοί άνθρωποι έχουν λιγότερες χρόνιες ασθένειες που σχετίζονται με τη διατροφή

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2003 που δημοσιεύτηκε στο Life Sciences , οι ερευνητές βρήκαν μια αρνητική συσχέτιση μεταξύ ύψους και μακροζωίας. Τα συμπεράσματά τους προέκυψαν από δεδομένα για εκατομμύρια θανάτους σε διάστημα 30 ετών. Διαπίστωσαν ότι τα άτομα μικρότερου μεγέθους είχαν χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας και λιγότερες χρόνιες ασθένειες που σχετίζονται με τη διατροφή, ειδικά μετά τη μέση ηλικία. Επιπλέον, φάνηκε να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, με τις γυναίκες να ξεπερνούν τους άνδρες στις περισσότερες περιπτώσεις.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι δεδομένου πως οι κοντοί άνθρωποι χρειάζονται λιγότερες θερμίδες για να λειτουργήσουν, έχουν πιο σημαντικές δυνατότητες μακροζωίας. Πολυάριθμες μελέτες έχουν ανακαλύψει ότι ο περιορισμός των θερμίδων μειώνει τη φλεγμονή και επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης, η οποία μπορεί να αυξήσει τη μακροζωία.

2. Έχουν λιγότερα κύτταρα από τους ψηλούς.

Η ύπαρξη λιγότερων κυττάρων προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα στα κοντά άτομα. Για έναν, χαμηλότερο αριθμό κυττάρων σημαίνει μειωμένο κίνδυνο κυτταρικής μετάλλαξης, που μπορεί να οδηγήσει σε πολυάριθμους καρκίνους. Επίσης, αν είστε ψηλός, το σώμα σας υφίσταται περισσότερες κυτταρικές αντιγραφές, αλλά τα ποσοστά κυτταρικής αντικατάστασης επιβραδύνονται καθώς γερνάτε. Επομένως, οι ψηλότεροι άνθρωποι μπορεί να μην έχουν αρκετά κύτταρα για να επιδιορθώσουν τους κατεστραμμένους ιστούς αργότερα στη ζωή τους.

3. Οι κοντοί άνθρωποι έχουν μια γενετική παραλλαγή του γονιδίου «μακροζωίας» FOXO3.

Αυτό το γονίδιο που ονομάζεται επίσης πρωτεΐνη O3 forkhead box, είναι ζωτικής σημασίας για τη μακροζωία. Μπορεί να έχει ένα αστείο όνομα, αλλά οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι παρέχει επιπλέον προστασία από έναν πρόωρο θάνατο. Σε μια μελέτη , οι επιστήμονες εξέτασαν πώς το γονίδιο FOXO3 επηρεάζει τη διάρκεια ζωής 8.003 Αμερικανών ανδρών Ιαπωνικής καταγωγής.

4. Δεν υποφέρουν τόσους θρόμβους αίματος.

 Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το να έχεις μακρύτερα πόδια και φλέβες μπορεί να εξηγήσει τον αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης φλεβικής θρομβοεμβολής (ΦΘΕ). Ωστόσο, άλλοι παράγοντες όπως οι χρόνιες συννοσηρότητες, η παχυσαρκία, η μεγαλύτερη ηλικία και το ανδρικό φύλο αυξάνουν επίσης την πιθανότητα θρόμβων αίματος.

5. Συχνά έχουν καλύτερη αναπνευστική και καρδιαγγειακή υγεία.

Μια μελέτη 18.403 δημοσίων υπαλλήλων στο Λονδίνο διαπίστωσε ότι τα ψηλότερα άτομα παρουσίασαν περισσότερες αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις. Ανακάλυψαν την ισχυρότερη σχέση μεταξύ του ύψους και της αναπνευστικής νόσου, ενώ οι καρδιαγγειακές παθήσεις είχαν μέτριο αντίκτυπο. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι κοντοί άνθρωποι έχουν ένα πλεονέκτημα επειδή οι πνεύμονές τους λειτουργούν καλύτερα από τα ψηλότερα άτομα.

Τελικές σκέψεις σχετικά με την έρευνα που συνδέει τους κοντούς ανθρώπους με αυξημένη διάρκεια ζωής

Το να είσαι κοντός προσφέρει αξιοσημείωτα πλεονεκτήματα, όπως η ενίσχυση της μακροζωίας και η μείωση του κινδύνου ασθενειών. Πολλαπλές μελέτες διαπίστωσαν ότι οι πιο κοντοί άνθρωποι έχουν χαμηλότερες περιπτώσεις καρκίνου, καρδιακών παθήσεων και αναπνευστικών παθήσεων. 

Επίσης, μπορεί να έχουν μια γενετική παραλλαγή σε ένα συγκεκριμένο γονίδιο που προστατεύει από ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία. Τέλος, τα άτομα με μικρότερο ανάστημα απαιτούν λιγότερες θερμίδες, γεγονός που μπορεί να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής τους μειώνοντας τη φλεγμονή. 

Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το ύψος σας δεν καθορίζει τη μοίρα σας. Μπορείτε πάντα να αναλάβετε την υγεία σας υιοθετώντας θετικές συνήθειες στον τρόπο ζωής.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Γιατί το μασάζ είναι ανάγκη και όχι πολυτέλεια!

Her News

Τέσσερις υπερτροφές για ενίσχυση της υγείας σας

Her News

Υπογονιμότητα: Πώς μπορεί το ζευγάρι να διερευνήσει αν χρειάζεται να κάνει εξετάσεις

Her News