HerNews.gr
Health

Τέσσερις υπερτροφές για ενίσχυση της υγείας σας

Αν και δεν υπάρχει αληθινός ορισμός του τι είναι οι υπερτροφές, οι περισσότεροι επαγγελματίες υγείας συμφωνούν ότι σημαίνει οποιαδήποτε τροφή που είναι ιδιαίτερα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, με υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών, πολυφαινολών, βιταμινών και μετάλλων.

Η κατανάλωση υπερτροφών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για διάφορες καταστάσεις υγείας, όπως καρκίνο, καρδιακές παθήσεις, διαβήτη κ.λπ.

Επιπλέον, όσοι καταναλώνουν υψηλές ποσότητες υπερτροφών τείνουν να είναι συνολικά πιο υγιείς από εκείνους που τρώνε μεγάλες ποσότητες ανθυγιεινών και επεξεργασμένων τροφίμων.

#1: Καρύδια

Τα καρύδια περιέχουν πληθώρα νευροπροστατευτικών ενώσεων. Αυτές οι ενώσεις βοηθούν στη διατήρηση και την ενίσχυση της λειτουργίας του εγκεφάλου. Τα καρύδια περιέχουν επίσης αρκετά αντιοξειδωτικά που βρίσκονται μόνο σε λίγα τρόφιμα. Αυτά τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην καταπολέμηση διαφόρων τύπων καρκίνου όπως του προστάτη και του μαστού. Μόλις ένα τέταρτο του φλιτζανιού καρύδια έχει το 100% της ημερήσιας συνιστώμενης αξίας ωμέγα-3 λιπαρών οξέων φυτικής προέλευσης. 

#2: Λαχανάκια Βρυξελλών

Τα λαχανάκια Βρυξελλών ανήκουν στις υπερτροφές κι έχουν εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες και μέταλλα. Μια βιταμίνη στην οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι η βιταμίνη C. Μόλις μισό φλιτζάνι λαχανάκια Βρυξελλών περιέχει περίπου το 50% της ημερήσιας συνιστώμενης αξίας.

Η βιταμίνη C είναι ζωτικής σημασίας για την υποστήριξη ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος καθώς και για τη διατήρηση γερών δοντιών, δέρματος και ούλων. Τα λαχανάκια Βρυξελλών περιέχουν επίσης έναν ορισμένο τύπο φυτοθρεπτικών συστατικών γνωστών ως οργανοθείων ενώσεων. Αυτές οι ενώσεις έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. 

#3: Μούρα

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε αντιοξειδωτικά τα μούρα, είναι εξαιρετικά για την καταπολέμηση του καρκίνου, καθώς και για την επιβράδυνση της γήρανσης και την πρόληψη των ρυτίδων, κ.λπ. Τα μούρα αποδεικνύεται επίσης ότι βοηθούν στην καταστολή της όρεξης ελέγχοντας τις ορμόνες της όρεξης, ρυθμίζουν διάφορες μεταβολικές λειτουργίες, αυξάνουν την ενέργεια και ακόμη και αποτρέπουν τις καρδιακές παθήσεις. 

#4: Αβοκάντο

Το αβοκάντο περιέχει 20 διαφορετικές βιταμίνες και μέταλλα, γι’ αυτό ανήκει στις υπερτροφές. Ένα μέταλλο στο οποίο το αβοκάντο είναι ιδιαίτερα πλούσιο είναι το κάλιο. Στην πραγματικότητα, τα αβοκάντο περιέχουν στην πραγματικότητα περισσότερο κάλιο από τις μπανάνες, που συνήθως θεωρείται ότι είναι η πιο πλούσια σε κάλιο τροφή. Εκτός από βιταμίνες και μέταλλα, το αβοκάντο είναι επίσης απίστευτα πλούσιο σε υγιή ακόρεστα λιπαρά.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Ακούσατε, ακούσατε – Έρχονται τα χάπια που θα μας κάνουν να ερωτευτούμε

Her News

Κόκκινο κρασί: Τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία

Her News

Η θαυματουργή βιταμίνη D

Her News