HerNews.gr
Ελλάδα

Εκλογές 21 Μαϊου: Ποιοι εργαζόμενοι δικαιούνται εκλογική άδεια

Σε προεκλογικούς ρυθμούς κινείται η χώρα, με τον χρόνο για την προσφυγή στις κάλπες της 21ης Μαϊου να μετρά αντίστροφα.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ψηφοφόροι πρέπει να γνωρίζουν τι ακριβώς ισχύσει για την εκλογική τους άδεια. Ποιοι και πότε τη δικαιούνται.

Παρακάτω, ακολουθεί ένας αναλυτικός «οδικός χάρτης»:

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία, σε περίπτωση διεξαγωγής εκλογών προβλέπεται η δυνατότητα χορήγησης ειδικής άδειας απουσίας με αποδοχές, για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των εργαζομένων τόσο του ιδιωτικού, όσο και του δημοσίου τομέα.

H ΓΣΕΕ με το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ), ενημερώνει τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα για τη χορήγηση ειδικής άδειας απουσίας με αποδοχές με σκοπό την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος.

Ιδιωτικός τομέας

Συγκεκριμένα, όλες οι βιομηχανικές, βιοτεχνικές και εμπορικές επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες του ιδιωτικού τομέα, καθώς και όσοι γενικώς απασχολούν προσωπικό και υπάγονται στον ιδιωτικό τομέα, υποχρεούνται να χορηγήσουν στο προσωπικό τους ειδική άδεια απουσίας με αποδοχές για την διευκόλυνση άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος, κατά τις προσεχείς τριπλές εκλογές (Περιφερειακές, Δημοτικές, Ευρωεκλογές) της 26ης Mαΐου 2019, καθώς και κατά τις τυχόν επαναληπτικές εκλογικές διαδικασίες της 2ας Ιουνίου 2019.

Ο αριθμός των ημερών αδείας, που χορηγείται για το σκοπό αυτό και που καλύπτει τον απολύτως αναγκαίο χρόνο για τη μετάβαση των εργαζομένων στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος και την επιστροφή τους απ΄ αυτόν, καθορίζεται ως εξής:

Για τους μισθωτούς για τους οποίους εφαρμόζεται καθεστώς πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας

Α) Σε όσους μετακινηθούν, για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 200-400 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια μιας (1) εργάσιμης ημέρας.

Εκλογική άδεια: Πόσες μέρες καλύπτει

Σε περίπτωση που συμπέσουν οι εκλογές στο διάστημα της αδείας, διακόπτεται η άδεια, χορηγούνται οι ημέρες ειδικής αδείας εκλογών και η κανονική άδεια συνεχίζεται μετά από την ειδική άδεια εκλογών.

Ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος καλύπτει τον απολύτως αναγκαίο χρόνο για τη μετάβαση των εργαζομένων στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος και την επιστροφή τους απ΄ αυτόν.

Διαβάστε περισσότερα: Vradini.gr

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Δωρεάν διάθεση self test από τα φαρμακεία για μαθητές: Ξεκινά από αύριο Πέμπτη 14/10

Her News b

Αττική: Απέραντη λίμνη η συμβολή Πειραιώς και Πέτρου Ράλλη

HerNews ka

Μετρό Πειραιά: Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια των τριών νέων σταθμών!

HerNews ka