HerNews.gr
Συνεντεύξεις

Η Μαρία Συρεγγέλα μιλά στο HerNews: «Να διδάξουμε τα παιδιά μας τί είναι βία – Όλοι μαζί ενωμένοι θα την καταπολεμήσουμε»

Η Μαρία Συρεγγέλα ξεχώρισε μέσα απο το έργο της ως Υφυπουργός Εργασίας για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, δίνοντας μάχη για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, στεκόμενη με ουσιαστικές παρεμβάσεις στο πλευρό των κακοποιημένων γυναικών και παλεύοντας για ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας.

Έχει υπηρετήσει σε νευραλγικές θέσεις, τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο τομέα με ειδίκευση, κυρίως, σε θέματα ανθρώπινου δυναμικού.
Είναι απόφοιτη της Φιλοσοφικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Υπηρεσιών για Στελέχη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και διπλωματική εργασία στην Πολιτική και Στρατηγική της Νέας Δημόσιας Διοίκησης, γνωρίζει Αγγλικά, Γαλλικά και Τούρκικα.

Η Μαρία Συρεγγέλα είναι παντρεμένη και μητέρα δύο υπέροχων παιδιών, στις εκλογές της 21ης Μαΐου διεκδικεί για πρώτη φορά την ψήφο των πολιτών στο Δυτικό Τομέα.

Η Μαρία Συρεγγέλα μιλά στο HerNews και τη δημοσιογράφο Μπάγια Αντωνοπούλου

Έχετε δώσει μάχη ως Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για να αντιμετωπιστούν τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Τι καταφέρατε στην περίοδο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας;

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει θέσει ψηλά στην ατζέντα της το θέμα της πρόληψης και αντιμετώπισης της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας. Την τελευταία τετραετία σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε μέτρα και δράσεις για την ουσιαστική καταπολέμηση της βίας και παρενόχλησης και αρχίσαμε να χτίζουμε ένα τείχος προστασίας απέναντι στην κακοποίηση, ένα τείχος που γίνεται κάθε μέρα ολοένα και πιο ψηλό.

Στις δράσεις του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την καταπολέμηση των περιστατικών βίας περιλαμβάνονται καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, η κύρωση της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία, προγράμματα απασχόλησης για τη στήριξη άνεργων γυναικών θυμάτων βίας, η δημιουργία Εργαλείου Εκτίμησης Κινδύνου Ενδοοικογενειακής βίας, μελέτη για το προφίλ των δραστών ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και η δημιουργία του panic button το οποίο έχει αρχίσει να χορηγείται στις γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας που απευθύνονται στα Αστυνομικά Τμήματα και στα Συμβουλευτικά Κέντρα του Δικτύου μας σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

Η καταπολέμηση όμως της βίας δεν είναι ζήτημα μόνο πολιτικής βούλησης και νομοθετικού πλαισίου, αλλά είναι αναγκαία η δράση των ίδιων των πολιτών. Οφείλουμε να διδάξουμε στα παιδιά μας ότι η βία σε κάθε της μορφή δεν είναι αποδεκτή και ότι μόνο αν είμαστε όλες και όλοι μαζί ενωμένοι σαν μια «γροθιά» μπορούμε να την καταπολεμήσουμε.

Περιστατικά κακοποίησης γυναικών βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχεδόν καθημερινά. Πιστεύετε ότι οι γυναίκες μιλούν τώρα περισσότερο και ποια είναι τα όπλα που έχουν στη φαρέτρα τους τα θύματα βίας;

Η βία κατά των γυναικών διαπερνά όλες τις χώρες, τις κοινωνίες και τις εποχές. Το θετικό όμως είναι τα στόματα έχουν αρχίσει να μιλάνε. Στόματα που ήταν κλειστά για δεκαετίες, σφραγισμένα από τη σιωπή, τον φόβο, την έλλειψη εμπιστοσύνης, μιλάνε και καταγγέλλουν περιστατικά βίας και παρενόχλησης.

Εμείς ενθαρρύνουμε τις γυναίκες να σπάνε τη σιωπή τους και να μην φοβούνται να μιλήσουν γιατί είμαστε δίπλα τους. Στο πλευρό των κακοποιημένων γυναικών είναι το επιστημονικό προσωπικό του Δικτύου Δομών μας, των 44 Συμβουλευτικών Κέντρων, των 19 ξενώνων φιλοξενίας και της τηλεφωνικής Γραμμής SOS 15900. Προσφέρουμε στις γυναίκες δωρεάν ψυχολογική, εργασιακή και νομική στήριξη.

Τις βοηθάμε, με συνέπεια και πράξεις για να ξεφύγουν από τον κύκλο της βίας και να σταθούν στα πόδια τους. Θέλουμε να εξασφαλίσουμε σε όλες τις γυναίκες ένα περιβάλλον ασφαλές και απαλλαγμένο από τον φόβο και την κακοποίηση.

Γι’ αυτό δημιουργήσαμε και το panic button, όπως σας είπα. Το κουμπί πανικού βοηθά γυναίκες που βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο να απομακρύνονται από το κακοποιητικό περιβάλλον και να λαμβάνουν άμεσα βοήθεια και στήριξη.

Οι γυναίκες εγκαθιστούν την εφαρμογή στο κινητό τους και μπορούν να ειδοποιούν εύκολα και γρήγορα την Ελληνική Αστυνομία σε περίπτωση που κινδυνεύει η ζωή τους. Βοηθάμε τις γυναίκες που έχουν βιώσει κακοποιητικές συμπεριφορές και κάνουμε τα πάντα μέχρι να νικήσουμε τη βία και να δημιουργήσουμε μία καλύτερη κοινωνία, με σεβασμό από όλους προς όλους.

Κα Συρεγγέλα, το δημογραφικό είναι ένα σοβαρό θέμα που απασχολεί τους νέους, αλλά και το σύνολο της κοινωνίας. Τι πρέπει να γίνει για να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά;

Το δημογραφικό ζήτημα είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Για πρώτη φορά δημιουργήθηκε στη χώρα ένας επιτελικός φορέας που είναι επιφορτισμένος με τη χάραξη, τον συντονισμό και την παρακολούθηση των πολιτικών σε κεντρικό επίπεδο.

Παράλληλα αναλάβαμε πρωτοβουλίες για να διευκολύνουμε τα νέα ζευγάρια να τεκνοποιήσουν. Υλοποιήσαμε τη δέσμευσή μας για την ενίσχυση με 2.000 ευρώ για κάθε νέα γέννηση και αυξήσαμε το αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί. Μειώσαμε τον Φ.Π.Α. στον χαμηλό συντελεστή για τα βρεφικά είδη, σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε μέτρα για τη συμφιλίωση προσωπικής και επαγγελματικής ζωής και την ενίσχυση της οικογένειας.

Η πολιτική μας για την αντιμετώπιση του δημογραφικού περιλαμβάνει ακόμη κίνητρα για τον επαναπατρισμό των νέων που αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν για λόγους εργασίας, καθώς και μία νέα στεγαστική πολιτική.

Βοηθάμε τους νέους να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της στέγης και τους δίνουμε περισσότερες ευκαιρίες και δυνατότητες γιατί θέλουμε να ζήσουν καλύτερα από τις προηγούμενες γενιές. Προωθούμε δράσεις σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα για να αντιμετωπίσουμε το δημογραφικό ζήτημα και να βάλουμε φρένο στη μείωση του πληθυσμού της χώρας.

Το διάστημα που βρίσκεστε στη θέση της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ποιο θεωρείτε το σπουδαιότερο επίτευγμά σας και γιατί;

Μέσα σε 4 χρόνια είναι πολλά και σημαντικά τα πεπραγμένα μας στο ευαίσθητο πεδίο της κοινωνικής πολιτικής. Δεν μείναμε στη θεωρία, αλλά προχωρήσαμε σε πράξεις. Και το πιο σημαντικό είναι ότι το έργο μας έχει ήδη ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα και αναγνωρίζεται από τους πολίτες.

Προωθήσαμε συγκεκριμένες δράσεις για να κάνουμε την ισότητα πράξη και για πρώτη φορά η χώρα μας βρέθηκε ανάμεσα στις 12 χώρες σε όλο τον πλανήτη με πλήρη νομική ισότητα ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες.

Καταφέραμε με εξειδικευμένα και στοχευμένα προγράμματα και πολιτικές να μειώσουμε τη γυναικεία ανεργία, ένα πρόβλημα διαχρονικό, υιοθετήσαμε μέτρα για τη συμφιλίωση προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, μέτρα για τη στήριξη των νέων και της οικογένειας, μέτρα που διασφαλίζουν ίσες ευκαιρίες σε γυναίκες και άνδρες και καταπολεμούν βαθιά ριζωμένες πρακτικές και στερεότυπα. Αγωνιζόμαστε για να δημιουργήσουμε το κατάλληλο υπόβαθρο για την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας και σε θέσεις λήψης αποφάσεων.

Πόσο δύσκολο είναι να συνδυάσει μια γυναίκα ένα επάγγελμα με πολλές υποχρεώσεις, όπως η πολιτική και ταυτόχρονα να είναι μητέρα και σύζυγος;

Οι περισσότερες γυναίκες σήμερα, όπως κι εγώ, έχουμε πολλούς και πολλαπλούς ρόλους ταυτόχρονα. Όλοι οι ρόλοι είναι απαιτητικοί, αλλά έχω μάθει να διαχειρίζομαι τον χρόνο κατάλληλα και δίκαια για όλους.

Κατεβαίνετε πρώτη φορά για μία θέση στο ελληνικό κοινοβούλιο. Ο κόσμος στην Δυτική Αθήνα τι σας ζητάει κα Συρεγγέλα;

Η απόφασή μου να κατέβω για πρώτη φορά στην κεντρική πολιτική σκηνή έχει να κάνει με τη θέλησή μου να βάλω κι εγώ το δικό μου «λιθαράκι» στη βελτίωση της ζωής των πολιτών της Δυτικής Αθήνας.

Μία θέληση που δεν έχει μείνει στα λόγια αλλά έχει γίνει ήδη πράξεις. Από τη θέση της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων την οποία έχω την τιμή να υπηρετώ, προωθώ μέτρα και δράσεις για τη στήριξη των εργαζόμενων, των γονέων, όλων των οικογενειών.

Κύριο μέλημά μου είναι να κάνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τις ζωές των πολιτών κάθε μέρα λίγο καλύτερες. Αυτό μας ζητάνε και οι πολίτες όχι μόνο της Δυτικής Αθήνας αλλά ολόκληρης της χώρας.

Εμείς είμαστε δίπλα στην κοινωνία, αφουγκραζόμαστε τα προβλήματά τους και ενώνουμε τις δυνάμεις μας με τους πολίτες και της Δυτικής Αθήνας για ένα καλύτερο αύριο, για περισσότερες δουλειές, για καλύτερους μισθούς, για καλύτερη δημόσια υγεία και παιδεία για όλους. Θέλω οι κάτοικοι των περιοχών της Δυτικής Αθήνας να με εμπιστευτούν, να μου δώσουν την ευκαιρία να παλέψω μαζί τους και να πάμε όλοι μαζί τη χώρα μπροστά.

Ευχαριστούμε την Υφυπουργό Εργασίας Μαρία Συρεγγέλα για τη συνέντευξη που παραχώρησε στο HerNews.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Νικήτας Τσακίρογλου: «Μακάρι όλοι να τα έλεγαν έξω από τα δόντια όπως η Χρυσούλα Διαβάτη»

Her News b

Ζαφείρης Μελάς: Όλα όσα απάντησε για τον Πασχάλη Τερζή & τον Γιάννη Πάριο

Her News b

Μαριάννα Βαρδινογιάννη: Συγκινούν τα λόγια της για τον σύζυγό της στην τελευταία της συνέντευξη

HerNews ka