HerNews.gr
Ταξίδια

Αντικύθηρα: Ο γαλήνιος επίγειος παράδεισος στην άκρη του Αιγαίου

Η ζωή στο απομονωμένο ελληνικό νησί των Αντικυθήρων, που βρίσκεται στην άκρη του Αιγαίου μεταξύ Κρήτης και Πελοποννησιακής Χερσονήσου , μπορεί να είναι σκληρή αν δεν φτάσει το πλοίο ανεφοδιασμού, όπως συμβαίνει συχνά κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Σχεδόν όλα τα πράγματα που χρειάζονται οι λίγες δεκάδες μόνιμοι κάτοικοι για να ζήσουν στο νησί φτάνουν με βάρκα, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων και αερίου για τα λίγα οχήματα εκεί.

«Μερικές φορές, όταν η θάλασσα είναι ταραγμένη, είναι αδύνατο να πλησιάσεις το λιμάνι», λέει ο Παναγιώτης Παυλάκης, ο υποπλοίαρχος του φέρι μποτ που φέρνει τις απαραίτητες προμήθειες στο μικροσκοπικό φυλάκιο.

Το νησί των Αντικυθήρων είναι ένας επίγειος παράδεισος

Αλλά για τους ντόπιους, το νησί αξίζει περισσότερο από όλο αυτό τον κόπο. Είναι ένας επίγειος παράδεισος. «Δεν υπάρχει άλλο μέρος στον κόσμο όπου μπορείς να βρεις τέτοια απόλυτη γαλήνη και ησυχία», λέει ο Γιάννης Τζινάκος, ένας απόστρατος στρατηγός της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, που πλέον περνά τον περισσότερο χρόνο του στα Αντικύθηρα.

Η γήρανση του πληθυσμού έχει δει το χωριό να συρρικνώνεται σε μόλις είκοσι κατοίκους, με το σχολείο, (στο παρελθόν ήταν κλειστό για είκοσι τέσσερα χρόνια), να ανοίγει ξανά μόλις πέρυσι αφού μια νεαρή οικογένεια με παιδιά μετακόμισε στο νησί.

Για να βοηθήσει στην αύξηση του πληθυσμού, το νησί έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία σε συνδυασμό με την Ορθόδοξη Εκκλησία για να δελεάσει τους ανθρώπους να μετακομίσουν στον παράδεισο των Αντικυθήρων και να το κάνουν σπίτι τους.

Υπάρχει ένα μοναχικό καφενείο, το οποίο παραμένει ανοιχτό όλο το χρόνο και λειτουργεί και ως παντοπωλείο, και ίσως ακόμα πιο σημαντικό, ως τόπος συνάντησης των νησιωτών. Ο τοπικός ξενώνας, που αποτελείται από δεκαπέντε δωμάτια, είναι επίσης διαθέσιμος για τους επισκέπτες των Αντικυθήρων.

Τους καλοκαιρινούς μήνες, η ζωή επιστρέφει ξανά στα Αντικύθηρα, καθώς άνθρωποι με ρίζες από το νησί επιστρέφουν για διακοπές από μακρινά μέρη —ιδίως την Αυστραλία, στην οποία μετανάστευσαν πολλοί ντόπιοι στα μέσα του 20ού αιώνα.

Το νησί είναι ιδανικό για χαλαρές διακοπές

Λίγοι τουρίστες από την Ελλάδα και το εξωτερικό επιλέγουν επίσης το νησί ως ιδανικό προορισμό για ήσυχες διακοπές.

Τα Αντικύθηρα χαρακτηρίζονται από μια σπάνια, άγρια ​​ομορφιά, με χαμηλούς λόφους, πλούσια χλωρίδα και πανίδα, γραφικά εξωκλήσια και σπηλιές. Υπάρχουν πολλά αρχαία μονοπάτια, που προβλέπουν μοναδικούς περιπάτους και μεγαλύτερες εκδρομές με τα πόδια.

Υπάρχουν επίσης μερικές όμορφες, απομονωμένες παραλίες με άμμο και βότσαλο στα Αντικύθηρα, που δεν πρέπει να χάσει κανείς που θέλει να ξεφύγει πραγματικά από όλα.

Τα πιο δημοφιλή είναι ο Ξεροπόταμος και τα Καμάριλα, σε μικρή απόσταση από το λιμάνι και το κεντρικό χωριό Ποταμός.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Ελλάδα: Τα πιο οικονομικά νησιά για διακοπές

Her News

Γιατί τα επόμενα 2 χρόνια είναι η καλύτερη στιγμή για να δείτε το Βόρειο Σέλας;

Her News

Βρήκαμε τους πιο όμορφους χειμερινούς προορισμούς της Ελλάδας

HerNewskl