HerNews.gr
Ταξίδια

Αμοργός: Το νησί του «απέραντου γαλάζιου»

Η Αμοργός, το ανατολικότερο νησί των Κυκλάδων, διαθέτει υπέροχες παραλίες με καταγάλανα νερά, πανέμορφες σπηλιές, ιδανικά σημεία για καταδύσεις, γραφικούς όρμους και αρχαία μονοπάτια που οδηγούν μέσα από το απότομο βραχώδες ανάγλυφο της.

Εκεί γυρίστηκε η ταινία του 1988 «Le Grand Bleu» (The Big Blue) με τον Jean Reno. Η ταινία έγινε μια από τις πιο επιτυχημένες εμπορικά ταινίες της Γαλλίας.

Χτισμένη στο κέντρο του νησιού και περιτριγυρισμένη από βραχώδεις λόφους, η λαβύρινθος Χώρα της Αμοργού θεωρείται μια από τις πιο γραφικές των Κυκλάδων.

Εκεί μπορείτε να θαυμάσετε ένα σκηνικό που κόβει την ανάσα με όμορφες πλατείες, παραδοσιακά κυκλαδίτικα σπίτια με βουκαμβίλιες στις αυλές τους και μικρά ασβεστωμένα σοκάκια.

Το πρωί μπορείτε να περιπλανηθείτε στα στενά δρομάκια, να επισκεφθείτε το κάστρο του 13ου αιώνα και τα μοναστήρια ή να χαλαρώσετε σε ένα τοπικό καφέ. το βράδυ επιλέξτε ένα από τα φιλόξενα μπαρ και τις ταβέρνες που είναι διάσπαρτα στους δρόμους και τις πλατείες και απολαύστε τοπικές σπεσιαλιτέ συνοδευόμενες από ένα σφηνάκι ρακί.

Τα Κατάπολα είναι το κύριο λιμάνι του νησιού καθώς και καταφύγιο για βάρκες και μικρά κρουαζιερόπλοια. Η Αιγιάλη είναι το δεύτερο λιμάνι της Αμοργού. Είναι πολύ δημοφιλές στους νέους καθώς υπάρχει κάμπινγκ. Κατά μήκος της πολυσύχναστης προκυμαίας του, θα βρείτε πολλά καφέ και εστιατόρια. Σκαρφαλωμένα στην πλαγιά του βουνού πέρα ​​από την Αιγιάλη υπάρχουν τρία γραφικά χωριά: τα Θολάρια, η Λαγκάδα και ο Ποταμός.ΑμοργόςΠαραλίες στην Αμοργό

Στην παραλία της Αγίας Άννας, όπου γυρίστηκε η ταινία «Big Blue», θα βρείτε δύο καταπληκτικούς όρμους, ο ένας από τους οποίους φιλοξενεί την εκκλησία της Αγίας Άννας. Η παραλία είναι βοτσαλωτή, με βράχια και σπηλιές, κρυστάλλινα νερά και είναι ιδανική για κολύμβηση με αναπνευστήρα.

Η παραλία Μούρος με το βραχώδες τοπίο και τις απομονωμένες σπηλιές είναι υπέροχη. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να θαυμάσετε την εκπληκτική θέα από την κορυφή του μονοπατιού που οδηγεί στην παραλία.

Ο Άγιος Παύλος είναι μια μικρή χερσόνησος με βότσαλο. Πάρτε ένα από τα καραβάκια που αναχωρούν για να φτάσετε στο μικρό νησάκι Νικουριά, το οποίο διαθέτει δύο καταπληκτικές παραλίες.

Η παραλία Αιγιάλη είναι μια μεγάλη αμμώδης παραλία με πολλά beach bar και ταβέρνες. Στη μία άκρη της παραλίας υπάρχει μονοπάτι που οδηγεί στην απομονωμένη παραλία της Λεβρωσού.

Ο κόλπος της Καλοταρίτισσας βρίσκεται στο νοτιότερο τμήμα του νησιού. Είναι μια αμμώδης, οργανωμένη παραλία με υπέροχα καταγάλανα νερά και beach bar. Βγείτε με βάρκα στην εκπληκτική παραλία της Γραμβούσας και απολαύστε μια λευκή αμμουδιά με γαλαζοπράσινα νερά.Αμοργός: Το Νησί του «Απέραντου Γαλάζιου» | Hellenic Seaways

Το Μαλτέζι είναι προσβάσιμο μόνο με πλοίο που αναχωρεί από τα Κατάπολα. Είναι οργανωμένη αμμώδης παραλία με γαλαζοπράσινα νερά και beach bar.

Η Μικρή Βλυχάδα είναι μια ήσυχη απομονωμένη παραλία με βότσαλο με κρυστάλλινα νερά. Για να το φτάσετε πρέπει να περπατήσετε σε ένα απότομο μονοπάτι (ξεκινώντας από τα Θολάρια), αλλά αξίζει τον κόπο.

Θα βρείτε το μοναστήρι της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας στην Αμοργό κολλημένο σε έναν απόκρημνο βράχο πάνω από το απέραντο γαλάζιο της παραλίας της Αγίας Άννας.

Από το 1088 στέκεται εκεί η Μονή της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας, ένας λαμπερός λευκός φρουρός στον γκρίζο βράχο που την περιβάλλει.

Αμοργός: Τηλεργασία στην άκρη των Κυκλάδων - Athinorama.gr

Το μοναστήρι έχει οκτώ ορόφους που συνδέονται με στενές πέτρινες σκάλες λαξευμένες στο βράχο. 350 σκαλοπάτια σε οδηγούν στο μοναστήρι, το εσωτερικό του οποίου μοιάζει με λαβύρινθο. Τα κελιά των μοναχών είναι όλα λαξευμένα στο βράχο για να αποτελέσουν ένα μοναδικό δείγμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.

Σύμφωνα με την παράδοση, η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας έφτασε με βάρκα στην παραλία της Ασίας από τη Χόζοβα της Παλαιστίνης, την οποία έστειλε μια ευσεβής γυναίκα που ήθελε να σώσει την εικόνα από τους Εικονομάχους.

Το μοναστήρι είναι σκαρφαλωμένο σε απότομους βράχους 300 μέτρα (984 πόδια) πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Απίστευτα, φαίνεται μόνο από τη θάλασσα.

Λιχαδονήσια: Ζήστε τη μοναδική εμπειρία στις μυθικές και εξωτικές ελληνικές νησίδες

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Tips για το τέλειο ταξίδι για…δύο

Her News

Νυμφαίο: Χωριό βγαλμένο από παραμύθι- Ιδανικός προορισμός για οικογενειακή απόδραση

HerNews ka

«Στην Τήνο όταν πας ερωτεύεσαι!»: Το νησί των Κυκλάδων που ξεχωρίζει

Her News b