HerNews.gr
Beauty

Λήγει το σαμπουάν και το μαλακτικό; Οι ειδικοί εξηγούν πότε πρέπει να τα αντικαταστήσετε

Ίσως λούζετε και περιποιείστε τα μαλλιά σας μόνο μία φορά την εβδομάδα ή ίσως κάνετε εναλλαγή με πολλά διαφορετικά προϊόντα. Σε κάθε περίπτωση, ένα μπουκάλι σαμπουάν ή κοντίσιονερ μπορεί να σας κρατήσει πολύ καιρό. 

Αυτό μπορεί να είναι υπέροχο με κάποιους τρόπους, αλλά εγείρει επίσης ένα μεγάλο ερώτημα που πολλοί άνθρωποι δεν σκέφτονται ποτέ πραγματικά: Λήγουν το σαμπουάν και το conditioner;

Αποδεικνύεται ότι ναι, το σαμπουάν και το μαλακτικό λήγουν και όταν λήξουν, δεν είναι καλή ιδέα να χρησιμοποιήσετε κανένα από τα δύο προϊόντα.

Λήγει το σαμπουάν και το μαλακτικό;

Η απάντηση εδώ είναι απλή: Ναι, το σαμπουάν και το κοντίσιονερ μπορεί να λήξουν και τα δύο. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να είστε σε επιφυλακή για την ημερομηνία λήξης του προϊόντος και τυχόν σημάδια ότι μπορεί να έχει περάσει την ακμή του. Συνήθως, η ημερομηνία λήξης αναγράφεται στο μπουκάλι ή κάπου στη συσκευασία, ίσως χρειαστεί να κοιτάξετε το κουτί. Εάν δεν μπορείτε να βρείτε αυτές τις πληροφορίες, δοκιμάστε να επικοινωνήσετε με την εταιρεία που κατασκεύασε το προϊόν.

Πόσο διαρκούν το σαμπουάν και το μαλακτικό πριν λήξουν;

Τα περισσότερα σαμπουάν και κοντίσιονερ διαρκούν τουλάχιστον έξι μήνες ή περισσότερο, αν και τα χαρακτηριστικά διαφέρουν από το ένα προϊόν στο άλλο. Ένα ανοιχτό μπουκάλι σαμπουάν ή κοντίσιονερ διαρκεί συνήθως από έξι μήνες έως ένα χρόνο,  αλλά αν το μπουκάλι δεν έχει ανοιχτεί, μπορεί να διαρκέσει έως και δύο ή τρία χρόνια. Θα πρέπει να αναζητήσετε μια ημερομηνία της περιόδου μετά το άνοιγμα, η οποία συνήθως επισημαίνεται ως 6M, 12M, 18M ή 24M. Το M παραμένει για μήνες και αυτό θα πρέπει να σας πει για πόσο καιρό είναι καλό το προϊόν αφού το ανοίξετε, αρκεί να φυλάσσεται στις κατάλληλες συνθήκες.

Τι συμβαίνει εάν χρησιμοποιείτε σαμπουάν ή μαλακτικό που έχει λήξει;

Όταν λήξει το σαμπουάν και το conditioner, μπορεί να γίνουν ασταθή, επομένως δεν πρέπει να τα χρησιμοποιείτε. Το προϊόν μπορεί όχι μόνο να χάσει την αποτελεσματικότητά του, αλλά θα μπορούσε επίσης να ερεθίσει το δέρμα σας ή να είναι επιβλαβές με άλλους τρόπους. Εάν το προϊόν έχει λήξει, είναι πολύ ασταθές και τα συστατικά διαχωρίζονται με πιθανή μόλυνση από βακτήρια, που μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό, ξηρότητα, ξεφλούδισμα, βλάβη στους θύλακες και πιθανή απώλεια μαλλιών. Μερικές φορές, όταν η φόρμουλα δεν είναι πλέον σταθερή, μπορεί να αναπτυχθεί και μούχλα.

Ο κύριος λόγος για να αποφύγετε το ληγμένο σαμπουάν και conditioner είναι για να μην έρθετε σε επαφή με τα συστατικά του προϊόντος, τα οποία μπορεί να μην είναι πλέον σταθερά. 

Τα συστατικά του σαμπουάν και του κοντίσιονερ μπορούν να διεισδύσουν στο τριχωτό της κεφαλής σας αρκετά γρήγορα, επομένως το ληγμένο σαμπουάν ή το μαλακτικό μπορεί να έχει αρνητικές παρενέργειες ακόμα και αν εφαρμοστεί μόνο για λίγο.

Σημάδια ότι έχει λήξει το σαμπουάν ή μαλακτικό

Ένας τρόπος για να διαπιστώσετε εάν το σαμπουάν ή το μαλακτικό σας έχει λήξει είναι να ελέγξετε την ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στη συσκευασία. Το μπουκάλι έχει συνήθως ένα λογότυπο «περίοδος μετά το άνοιγμα», το οποίο είναι ένα λογότυπο που μοιάζει με ένα μικροσκοπικό δοχείο ή βάζο με έναν αριθμό. Αν λέει 24M, σημαίνει ότι το προϊόν είναι καλό για 24 μήνες μετά το άνοιγμα. Μπορείτε επίσης να προσέχετε για φυσικές αλλαγές στο προϊόν, καθώς το σαμπουάν ή το μαλακτικό σας μπορεί να έχει λήξει εάν το προϊόν έχει σβολιάσει, διαχωρίζεται ή έχει αλλάξει το χρώμα.

Ακολουθούν ορισμένα συγκεκριμένα σημάδια λήξης που πρέπει να προσέχετε:
  • Διαχωρισμός συστατικών: Αυτό σημαίνει ότι ορισμένα από τα χημικά συστατικά έχουν διαχωριστεί. Όταν συμβεί αυτό, συνήθως θα δείτε χημικές ουσίες να χωρίζονται σε στρώματα, όπως τα συστατικά του λαδιού στην κορυφή και τα συστατικά του νερού σε ένα ξεχωριστό στρώμα. Αν ρίξετε λίγο από το σαμπουάν ή το κοντίσιονερ, πιθανότατα θα παρατηρήσετε αμέσως τα συστατικά που διαχωρίζουν.
  • Αλλαγές στην υφή ή στο χρώμα: Αυτό το σημάδι του ληγμένου σαμπουάν ή κοντίσιονερ πιθανότατα θα εμφανιστεί εκτός ή αφύσικης εμφάνισης, όπως μια σβολιασμένη υφή ή ένα νέο χρώμα. Τα συντηρητικά πιθανότατα δεν είναι αποτελεσματικά και το προϊόν δεν είναι πλέον σταθερό, επομένως μπορεί να παρατηρήσετε αλλαγή χρώματος ή αποχρωματισμό.
  • Δυσάρεστη οσμή: Εάν παρατηρήσετε μια άσχημη μυρωδιά ή αφύσικη οσμή στο προϊόν, αυτό είναι κάτι που ίσως θέλετε να επιβεβαιώσετε με τη μάρκα ή τον κατασκευαστή

 Aκολουθήστε μας στo Google News

 

Νεότερα Άρθρα

Φριζάρισμα: Πώς να το αντιμετωπίσετε πριν το καλοκαίρι;

HerNewskl

Quiet Luxury Skin: Η τάση που θα κυριαρχήσει την άνοιξη του 2024

HerNewskl

5+1 τρόποι για ν’ αξιοποιήσεις τη βαζελίνη

Her News