HerNews.gr
Αφιερώματα

Γιορτή του Πατέρα: Χρόνια πολλά σε όλους τους μπαμπάδες

Η Γιορτή του Πατέρα είναι σήμερα Κυριακή, 18 Ιουνίου 2023!  Κάθε μπαμπάς μπορεί να συμφωνήσει ότι η Ημέρα του Πατέρα είναι ξεχωριστή, ανεξάρτητα από το πώς γιορτάζεται, είναι η σκέψη που μετράει. Όποιο δώρο κι αν του κάνετε θα το εκτιμήσει σίγουρα. 

Πέρα όμως από τα δώρα, αυτή την ημέρα γιορτάζουμε τον δικό μας μπαμπά, τον άνθρωπο που μας μεγάλωσε και που είναι δίπλα μας σε κάθε μας βήμα και μας καμαρώνει. Χρόνια πολλά λοιπόν σε όλους τους μπαμπάδες!

Πώς καθιερώθηκε η Γιορτή του Πατέρα;

Η πρώτη γνωστή Ημέρα του Πατέρα έλαβε χώρα στο Fairmont της Δυτικής Βιρτζίνια, στις 5 Ιουλίου 1908, αφού εκατοντάδες άνδρες πέθαναν στο χειρότερο ατύχημα εξόρυξης στην ιστορία των ΗΠΑ. Η κυριακάτικη λειτουργία έγινε λόγω των προσπαθειών της Γκρέις Γκόλντεν Κλέιτον, της κόρης ενός αφοσιωμένου αιδεσιμότατου.

Η Κλείτον ήθελε να τιμήσει όχι μόνο τον δικό της πατέρα, ο οποίος είχε πεθάνει το 1896, αλλά και τους πολλούς πατεράδες που είχαν πεθάνει στην έκρηξη στο ορυχείο, που σκότωσε περισσότερους από 360 άνδρες και αγόρια και άφησε περίπου 1.000 παιδιά χωρίς πατέρα. 

Αρκετοί άλλοι άνθρωποι σε όλο το έθνος είχαν παρόμοιες ιδέες όλα αυτά τα χρόνια, αλλά η Sonora Smart Dodd λέγεται ότι ήταν αυτή που καθιέρωσε την Ημέρα του Πατέρα, ξεκινώντας εκδηλώσεις που οδήγησαν στο να γίνει αυτή η ημέρα μια εθνική εορτή των ΗΠΑ.

Πότε γιορτάζεται η Γιορτή του Πατέρα;

Η ημερομηνία εορτασμού της Ημέρας του Πατέρα διαφέρει από χώρα σε χώρα. Γιορτάζεται στην χώρα μας, το Ηνωμένο Βασίλειο, στη Γαλλία και σε άλλες χώρες την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου. Στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία η Ημέρα του Πατέρα είναι την πρώτη Κυριακή του Σεπτεμβρίου. Στη Βραζιλία οι μπαμπάδες τιμώνται τη δεύτερη Κυριακή του Αυγούστου.

Την Ημέρα του Πατέρα πολλά παιδιά επισκέπτονται τους πατεράδες τους, ενώ άλλα τους δίνουν κάρτες, λουλούδια ή άλλα δώρα. Η Ημέρα του Πατέρα είναι μια σχετικά σύγχρονη γιορτή, επομένως η κάθε οικογένεια έχει τις δικές της διαφορετικές παραδόσεις. 

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Στολισμός Επιταφίου: Τι συμβολίζουν τα λουλούδια και γιατί συνηθίζουμε να τα παίρνουμε σπίτι;

Her News b

29 Μαΐου: Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους

HerNews ka

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης: Η γιορτή της λογοτεχνικής αισθητικής

HerNews ka