HerNews.gr
Ελλάδα

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κερδίζει τις εκλογές για τρίτη συνεχόμενη φορά και «ισοφαρίζει» τον πατέρα του

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κερδίζει για τρίτη συνεχόμενη φορά τις εκλογές γεγονός που είχε καταφέρει μόνο ο πατέρας του, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και είναι ο πρώτος πρωθυπουργός μετά τον Κώστα Σημίτη που αύξησε τα ποσοστά του μεταξύ των πρώτων και των δεύτερων εκλογών του 2023 που συμμετείχε ως επικεφαλής κόμματος της Νέας Δημοκρατίας.

Στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019, η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κέρδισε με ποσοστό 39,85% και διαφορά 8,32% από τον ΣΥΡΙΖΑ και ακολούθησε η τετραετία της διακυβέρνησής του.

Κατά την τετραετή πρωθυπουργία του Κυριάκου Μητσοτάκη μειώθηκαν κάποιοι φόροι, αυξήθηκαν οι άμεσες ξένες επενδύσεις σε πρωτοφανή ύψη και διαδόθηκε η χρήση ψηφιακών υπηρεσιών στη δημόσια διοίκηση, σε συμφωνία με προεκλογικές του δεσμεύσεις.

Στον απόηχο διαμαρτυριών για το σιδηροδρομικό δυστύχημα της 28ης Φεβρουαρίου στα Τέμπη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε στις 28 Μαρτίου 2023 την πρόωρη διενέργεια βουλευτικών εκλογών στις 21 Μαΐου.

Στις εκλογές η Νέα Δημοκρατία έλαβε 2.407.750 ψήφους (ποσοστό 40,79%), εκλέγοντας 146 βουλευτές. Στις 22 Μαΐου ο κ,Μητσοτάκης έλαβε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαρόπουλου εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, την οποία παρέδωσε αυθημερόν μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με όλους τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων της νέας Βουλής.

 

 Στις 25 Μαΐου παρέδωσε την πρωθυπουργία στον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά, μέχρι πρότινος πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατήρησε την βουλευτική έδρα της Α΄ Θεσσαλονίκης και ορκίστηκε βουλευτής στις 28 Μαΐου 2023, ενώ μια ημέρα αργότερα η Βουλή διαλύθηκε και προκηρύχθηκαν νέες βουλευτικές εκλογές για τις 25 Ιουνίου 2023 όπου συγκέντρωσε το ποσοστό 40,56%.

 Ο πατέρας του, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, κατάφερε 3 συνεχόμενες εκλογικές νίκες με τη ΝΔ, στις αναμετρήσεις του Ιουνίου και του Νοεμβρίου του 1989 αλλά και του Απριλίου του 1990. 

Ο Ανδρέας Παπανδρέου έχει πετύχει επίσης τρεις νίκες σε εκλογές όχι όμως συνεχόμενες.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Γιώργος Βάλλης: Βρέθηκε καλεσμένος στα «Παραπολιτικά 90,1» & μίλησε για τη νέα τουριστική σεζόν

HerNews ka

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Ποιοι επίσημοι θα δώσουν το «παρών» στην κηδεία του

Her News

Συγκλονίζει το μήνυμα της μητέρας της Έμμας: «Σήμερα θα γιόρταζες…»

Her News