HerNews.gr
Ελλάδα

Ορκίστηκε η νέα Βουλή – Τα βήματα έως την ψήφο εμπιστοσύνης

Με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία της νέας Βουλής, που προέκυψε από τις κάλπες της 25ης Ιουνίου, και την Πέμπτη ξεκινά η συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις που θα ολοκληρωθεί το Σάββατο με την ψήφο εμπιστοσύνης που αναμένεται να λάβει η κυβέρνηση.

Η σύγκληση της πανηγυρικής εναρκτήριας συνεδρίασης της νέας Βουλής πραγματοποιήθηκε στις 11:00 το πρωί, με προεδρεύοντα τον Α’ Αντιπρόεδρο της προηγούμενης Βουλής, Νικήτα Κακλαμάνη, συνεπικουρούμενος από τους τέσσερις προσωρινούς Γραμματείς, που είναι οι νεότεροι στην ηλικία βουλευτές των δύο πρώτων σε κοινοβουλευτική δύναμη κομμάτων.

Στα έδρανα των αξιωματούχων η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμένος, η πρώην πρόεδρος του Αρείου πάγου και σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα Βασιλική Θάνου, οι πρώην πρόεδροι της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης και Βύρων Πολύδωρας , ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος , ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης και ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος.

Αρχικά ο κ. Κακλαμάνης διάβασε την Ημερήσια Διάταξη, θα καταθέσει στα Πρακτικά τα ονόματα των 300 που εκλέχθηκαν βουλευτές, ενώ ανακοίνωσε στο Σώμα τις επιστολές των πολιτικών αρχηγών για την επιλογή της μίας από τις τρεις βουλευτικές έδρες στις οποίες εκλέχθηκαν.

Ευθύς αμέσως, ο κ. Κακλαμάνης κάλεσε τον προσωρινό Α’ Γραμματέα της Βουλής να συνοδεύσει στην αίθουσα της ολομέλειας τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, επικεφαλής αντιπροσωπείας μελών της Ιεράς Συνόδου για να τελέσουν τον καθιερωμένο αγιασμό.

Στη συνέχεια ο κ. Κακλαμάνης κάλεσε τους βουλευτές που επιθυμούν να εγερθούν και, παρουσία του Αρχιεπισκόπου και της Αρχιερατικής ακολουθίας του, να δώσουν τον προβλεπόμενο από το άρθρο 59 του Συντάγματος όρκο.

Ο Αρχιεπίσκοπος μόλις ολοκληρώσει την τελετή, θα υπογράψει το σχετικό Πρακτικό, και ο προσωρινός Α’ Γραμματέας της Βουλής, θα κληθεί από τον προεδρεύοντα να αποπέμψει της αιθούσης τους Αρχιερείς.

Στη συνέχεια, ο κ. Κακλαμάνης κάλεσε να ορκιστούν στο Κοράνι τους μουσουλμάνους βουλευτές, ενώ μετά σηκώθηκαν οι βουλευτές που ήθελαν να ορκιστούν με πολιτικό όρκο. Με πολιτικό όρκο ορκίστηκαν οι περισσότεροι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και της Πλεύσης Ελευθερίας.

Από τα υπουργικά έδρανα, ορκίστηκαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, που είναι και βουλευτές.

Πώς μοιράστηκαν τα έδρανα της Βουλής στα κόμματα

Στα μπροστινά έδρανα τοποθετήθηκαν από δεξιά προς τα αριστερά η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, ενώ πιο πίσω κάθισαν οι βουλευτές της Ελληνικής Λύσης, της Νίκης, των Σπαρτιατών και της Πλεύσης Ελευθερίας.

Βάσει της «χωροταξίας» της νέας Βουλής:

Οι βουλευτές της ΝΔ κάθισαν στις δύο δεξιές πτέρυγες και στο κέντρο της κεντρικής πτέρυγας.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκαν στα μπροστινά έδρανα της κεντροαριστερής πτέρυγας.

Το ΠΑΣΟΚ τοποθετήθηκε στις θέσεις στα μπροστινά έδρανα της κεντρικής πτέρυγας.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ στην αριστερή πτέρυγα.

Οι Σπαρτιάτες τοποθετήθηκαν πίσω και αριστερά από τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Ελληνική Λύση τοποθετήθηκε στα ορεινά έδρανα της κεντρικής πτέρυγας της Βουλής.

Η Νίκη έλαβε τις θέσεις πίσω και δεξιά από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Κ.Ο. της Πλεύσης Ελευθερίας τοποθετήθηκε στις θέσεις πίσω από το ΚΚΕ.

Η εκλογή Προέδρου της Βουλής

Ο Α’ αντιπρόεδρος της Βουλής έκλεισε τη συνεδρίαση, καλώντας το Σώμα να εξουσιοδοτήσει το Προεδρείο για την επικύρωση των Πρακτικών και ζήτησε την επόμενη ημέρα, Τρίτη 4 Ιουλίου, σύμφωνα με την Ημερήσια Διάταξη, να προσέλθουν για την εκλογή του προέδρου της Βουλής.

Την Τρίτη το πρωί, η Βουλή θα συνέλθει για την εκλογή προέδρου της Βουλής των Ελλήνων και στη συνέχεια των αντιπροέδρων, κοσμητόρων και γραμματέων, σύμφωνα με τις προτάσεις των κοινοβουλευτικών τους ομάδων.

Αρχικά, στην συνεδρίαση θα προεδρεύσει ο προσωρινός Α’ αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης. Θα ανακοινώσει τις επιστολές των προέδρων των κοινοβουλευτικών ομάδων σχετικά με τα πρόσωπα που προτείνουν για νέο πρόεδρο της Βουλής καθώς υποβολή υποψηφιότητας από υποψήφιο, δεν είναι παραδεκτή.

Ο αρχηγός της ΝΔ και πρόεδρος του πρώτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης, με επιστολή του στη Βουλή, έχει γνωστοποιήσει ότι προτείνει για τη θέση τον νυν πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα. Ο νέος πρόεδρος της Βουλής θα εκλεγεί με ονομαστική ψηφοφορία και απαιτείται να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των Βουλευτών. Αν δεν συγκεντρωθούν οι 151 θετικές ψήφοι, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται και εκλέγεται αυτός που έλαβε τις περισσότερες ψήφους.

Ο κ. Κακλαμάνης θα αναγγείλει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και θα καλέσει τον νέο πρόεδρο της Βουλής να καταλάβει αμέσως την έδρα, όπου θα εκφωνήσει και λόγο. Ακολούθως, η Ολομέλεια θα διακόψει για λίγα λεπτά και θα συνεχίσει υπό την προεδρία του νέου προέδρου της Βουλής στις διαδοχικές ψηφοφορίες για την ανάδειξη των 10 αντιπροέδρων της Βουλής.

Πότε θα δοθεί η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

Την Πέμπτη, 6 Ιουλίου, θα αρχίσει η τριήμερη συζήτηση, στην ολομέλεια της Βουλής, επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μετά το πέρας της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων, το Σάββατο 8 Ιουλίου, η νέα κυβέρνηση θα ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής.

Η συζήτηση θα αρχίσει με την ανάγνωση των Προγραμματικών Δηλώσεων της κυβέρνησης από τον πρωθυπουργό. Στη συζήτηση θα μετάσχουν τα μέλη της νέας κυβέρνησης, οι πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και βουλευτές από όλες τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου.

Η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση θα είναι ονομαστική δι’ εκφωνήσεως και θα διεξαχθεί αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων και το αργότερο ως τη δωδεκάτη νυχτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξη της συζήτησης, δηλαδή, το Σάββατο, 8 Ιουλίου 2023.

Η κυβέρνηση απολαύει της εμπιστοσύνης της Βουλής, αν η πρόταση εμπιστοσύνης εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων Βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερη από τα 2/5 (120) του όλου αριθμού των βουλευτών.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Νίκος Κουρής: Παντρεύτηκε… μυστικά ο γιος του Μίκη Θεοδωράκη

Her News b

Ο δήμος Περιστερίου έκοψε βασιλόπιτα 7 τόνων – Μοιράστηκαν 50 χιλιάδες κομμάτια

Her News

Κακοκαιρία Daniel: Δραματικές διασώσεις στα πλημμυρισμένα χωριά της Θεσσαλίας

HerNews ka