HerNews.gr
Health

Πόσο κακό είναι να κοιμάσαι χωρίς να πλύνεις τα δόντια σου;

Μερικές φορές, όταν είναι η ώρα για ύπνο, είσαι τόσο κουρασμένη που σκέφτεσαι ότι δεν πειράζει αν μια φορά δεν πλύνεις τα δόντια σου. Εξάλλου μπορείς πάντα να τα βουρτσίσεις το επόμενο πρωί όταν ξυπνάς. Όμως αυτά τα λίγα λεπτά που αφιερώνεις στο βούρτσισμα των δοντιών πριν τον ύπνο είναι κρίσιμα για τη συνολική υγεία σου.

Πλεονεκτήματα του βουρτσίσματος των δοντιών πριν τον ύπνο

Καθώς όλη την ημέρα τρως, τα βακτήρια στο στόμα σου πανηγυρίζουν με τα τρόφιμα. Μετά τη σίτιση, εκκρίνουν απόβλητα που μπορούν να διασπάσουν το σμάλτο των δοντιών, με αποτέλεσμα την δημιουργία της τερηδόνας. Όταν όμως πλένεις τα δόντια σου πριν τον ύπνο βοηθά στην αφαίρεση αυτής της πλάκας. 

Η πλάκα που προκαλεί τερηδόνα μπορεί επίσης να παίξει ρόλο στην πρόκληση ουλίτιδας. Η ουλίτιδα μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί και να ελεγχθεί εάν εξελιχθεί. 

Επίσης, το στόμα σου δεν παράγει τόσο πολύ σάλιο όταν κοιμάσαι. Αυτό κάνει το στόμα σου εξαιρετικό μέρος για την αναπαραγωγή βακτηρίων. Όταν βουρτσίζεις τα δόντια σου την ώρα του ύπνου, θα αφαιρέσεις πολλά βακτήρια και θα μειώσεις τις επιπτώσεις της ξηροστομίας.

Μην ξεχνάμε βέβαια την φρέσκια και καθαρή αναπνοή. Αν δεν πλένεις τα δόντια σου το βράδυ πριν κοιμηθείς, το επόμενο πρωί θα μυρίζει άσχημα η αναπνοή σου.

Επίσης μια πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη στην Ιαπωνία αποκάλυψε ότι το να μην βουρτσίζεις τα δόντια πριν τον ύπνο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Η συγκεκριμένη έρευνα επικεντρώθηκε στη σχέση μεταξύ του βουρτσίσματος και του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, όπως ο πόνος στο στήθος και η καρδιακή προσβολή.

Από όσους συμμετείχαν, εκείνοι που βούρτσιζαν τα δόντια τους πρωί και βράδυ κι όσοι τα έπλεναν μόνο το βράδυ, είχαν σημαντικά υψηλότερα ποσοστά επιβίωσης από καρδιαγγειακή νόσο, από όσους δεν τα βούρτσιζαν καθόλου.

Τα ευρήματα της μελέτης αποκάλυψαν ότι το βούρτσισμα μόνο το πρωί ήταν ανεπαρκές και το βούρτσισμα το βράδυ αποδείχθηκε ζωτικής σημασίας.

3 Λόγοι για να ξυπνάς στις 5 το πρωί

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Αυπνία: Πως θα την ξεπεράσεις!

Her News

Ύπνος: Πως να κοιμηθώ και να ξυπνήσω καλύτερα;

Her News

Πώς να κοιμηθείτε καλύτερα το βράδυ

Her News