HerNews.gr
Health

Πώς να κοιμηθείτε καλύτερα το βράδυ

Έχετε βρεθεί ποτέ να ξαγρυπνάτε τη νύχτα, χωρίς να μπορείτε να κοιμηθείτε; Ή ίσως καταφέρατε να σας πάρει ο ύπνος τελικά, για να ξυπνήσετε λίγο αργότερα.

Η αϋπνία είναι μια διαταραχή ύπνου που χαρακτηρίζεται από δυσκολία στο να κοιμηθείτε ή να μείνετε κοιμισμένοι όλο το βράδυ, για τουλάχιστον ένα μήνα και μπορεί να επηρεάσει περίπου το 10% των ανθρώπων.

Η ποιότητα του ύπνου μας συσχετίζεται πολύ με τη διάθεση και την ψυχική μας υγεία και το αντίστροφο.

Γνωρίζατε ότι η αϋπνία είναι δέκα φορές πιο πιθανό να προκληθεί από ψυχολογική διαταραχή παρά από σωματική διαταραχή;

Τα προβλήματα με τον ύπνο είναι σύμπτωμα κατάθλιψης ή άγχους και μπορεί επίσης να εμφανιστούν σε περιόδους αυξημένου στρες.

Τα συμπτώματα της αϋπνίας 

Δυσκολεύεστε να αποκοιμηθείτε ή χρειάζεται πολύς χρόνος για να κοιμηθείτε. Ξυπνάτε επανειλημμένα μέσα στη νύχτα. Δεν αισθάνεστε αναζωογονημένοι μετά από μια νύχτα ύπνου. Μπορεί επίσης να νιώθετε κόπωση ή να μην έχετε ενέργεια μέσα στην μέρα. 

Πώς να κοιμηθείτε το βράδυ

Αποφύγετε να κοιμάστε κατά τη διάρκεια της ημέρας, ακόμα κι αν είστε κουρασμένοι. Μην βλέπετε τηλεόραση στο κρεβάτι. Επίσης μην πίνετε πολλά ροφήματα με καφεΐνη κατά τη διάρκεια της ημέρας, συμπεριλαμβανομένου τσαγιού, κόκα κόλα κι ενεργειακών ποτών. Αποφύγετε να τρώτε ένα βαρύ γεύμα λιγότερο από τρεις ώρες πριν πάτε για ύπνο.

Ασκηθείτε τακτικά (αλλά όχι πριν τον ύπνο). Αφιερώστε χρόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας για να ασκήσετε ενσυνειδητότητα, ή άλλες ασκήσεις χαλάρωσης. Διατηρήστε μια σταθερή και χαλαρωτική ρουτίνα πριν τον ύπνο.

Μελέτη εξηγεί γιατί δεν πρέπει να μένετε άυπνοι όλο το βράδυ

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Γιατί θέλουμε να τσιμπολογάμε περισσότερο το χειμώνα & πώς να αντιμετωπίσουμε αυτές τις λιγούρες

HerNews ka

Στην εποχή του COVID-19: Tο νέο μοντέλο της προσωπικής ψυχοσωματικής ευεξίας

Her News

Κρασί: Ένα ποτήρι καθημερινά συρρικνώνει και γερνά τον εγκέφαλο

Her News