HerNews.gr
Pets

Γιατί είναι επικίνδυνο να αφήνεις τον σκύλο σου στο αυτοκίνητο

Ο καλύτερός σας φίλος σας, ο σκύλος σας, έρχεται παντού μαζί σας, στην παραλία, στις πεζοπορίες, στις δουλειές στην πόλη και ίσως ακόμη και στη δουλειά. Αλλά υπάρχουν μερικά μέρη που τα σκυλιά δεν είναι ευπρόσδεκτα, και εκείνες τις στιγμές μπορεί να αναρωτιέστε: Μπορώ να αφήσω τον σκύλο μου στο αυτοκίνητο; Ακόμα κι αν νομίζετε ότι θα λείψετε μόνο για ένα ή δύο λεπτά, αυτή η πρακτική μπορεί να είναι καταστροφική.

Γιατί είναι επικίνδυνο να αφήνεις τον σκύλο σου στο αυτοκίνητο

Υπάρχουν πολλά ζητήματα ασφάλειας που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν  ταξιδεύετε με το σκύλο σας, συμπεριλαμβανομένης της επιλογής της καλύτερης ζώνης αυτοκινήτου και της κατανόησης  των κινδύνων των σκύλων που οδηγούν με το κεφάλι έξω από το παράθυρο. Αλλά μόλις φτάσετε στον προορισμό σας, δεν πρέπει ποτέ να αφήσετε το σκύλο σας μόνο στο αυτοκίνητο.

Τα σκυλιά είναι πολύ ευαίσθητα σε θερμοπληξία και αφυδάτωση, που μπορεί να συμβεί γρήγορα σε υψηλές θερμοκρασίες. 

Ακόμη και σε μια μέτρια ζεστή μέρα, η θερμοκρασία μέσα σε ένα αυτοκίνητο μπορεί να ανέβει σε επικίνδυνα επίπεδα μέσα σε λίγα μόνο λεπτά. Στην πραγματικότητα, αφήνοντας ένα σκυλί σε ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο για μόλις 20 λεπτά όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι 40 βαθμούς μπορεί να προκαλέσει τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του αυτοκινήτου να φτάσει σχεδόν τους 170 βαθμούς. Το ράγισμα του παραθύρου έχει μικρή επίδραση σε αυτές τις θερμοκρασίες ή στην αφυδάτωση του σκύλου.

Τα σκυλιά δεν μπορούν να ιδρώσουν για να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους με τον τρόπο που μπορούν οι άνθρωποι. Αντίθετα, βασίζονται στο λαχάνιασμα για να δροσιστούν. Αλλά όταν παγιδεύονται σε ένα αυτοκίνητο με περιορισμένη κυκλοφορία αέρα, τα σκυλιά μπορεί γρήγορα να υπερθερμανθούν, οδηγώντας σε θερμοπληξία και ασφυξία. Ακόμα κι αν επιστρέψετε γρήγορα, η εμπειρία αυτή μπορεί να προκαλέσει άγχος και πανικό στο κατοικίδιο ζώο σας.

Τι να κάνετε αν υποψιάζεστε θερμοπληξία

Εάν πιστεύετε ότι ο σκύλος σας μπορεί να έχει υπερθερμανθεί, προσέξτε τα ακόλουθα συμπτώματα: 

  • Βαρύ λαχάνιασμα
  • Κόκκινα ούλα
  • Γυαλισμένα μάτια
  • Ταχύς παλμός
  • Αστάθεια ή έμετος

Για να βοηθήσετε το σκυλί σας να κρυώσει, μειώστε σταδιακά τη θερμοκρασία του προσφέροντας νερό και τοποθετώντας βρεγμένες πετσέτες στην πλάτη και το λαιμό του. Στη συνέχεια, πηγαίνετε το κατοικίδιο ζώο σας σε έναν κτηνίατρο έκτακτης ανάγκης για πλήρη έλεγχο. 

Παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη πριν αφήσετε έναν σκύλο στο αυτοκίνητο

Αν και σας συνιστούμε να μην αφήνετε ποτέ τον σκύλο σας χωρίς επίβλεψη στο αυτοκίνητο, λάβετε υπόψη αυτά τα σημαντικά σημεία για να ενημερώσετε την απόφασή σας.

Ελέγξτε τη θερμοκρασία

Τις ζεστές ημέρες, αποφύγετε να αφήσετε το σκύλο σας στο αυτοκίνητο, ακόμα κι αν είναι μόνο για λίγα λεπτά. Τις πιο δροσερές μέρες, σταθμεύστε σε σκιερό σημείο και σκεφτείτε να αγοράσετε οθόνες UV για παράθυρα και παρμπρίζ για να μπλοκάρετε όσο το δυνατόν περισσότερο το ηλιακό φως.

Κάντε γρήγορα

Προσέξτε πόσο καιρό αφήνετε τον σκύλο σας μόνο του και βάλτε ξυπνητήρι για να τον ελέγχετε τακτικά.

Παρκάρετε σε ασφαλές μέρος

Χρησιμοποιήστε την καλύτερη κρίση σας για να διασφαλίσετε ότι η περιοχή είναι ασφαλής τόσο για τον σκύλο σας όσο και για το αυτοκίνητό σας. Κλειδώστε το αυτοκίνητό σας με ασφάλεια και κρύψτε ή αφαιρέστε τυχόν τιμαλφή. Αποφύγετε να αφήνετε το σκυλί σας σε οποιαδήποτε τοποθεσία που είναι επιρρεπής σε κλοπή ή διάρρηξη.

Μείνετε κοντά

Μην απομακρυνθείτε από το σκυλί σας και σκεφτείτε να αφήσετε ένα σημείωμα με την ώρα που φύγατε και τον αριθμό τηλεφώνου σας για να μειώσετε τους φόβους των περαστικών και να παρέχετε σημαντικές πληροφορίες σε περίπτωση που χρειαστεί να επικοινωνήσουν μαζί σας γρήγορα.

Παροχή βασικών προμηθειών

Βεβαιωθείτε ότι παρέχετε νερό σε ένα μπολ. Παρόλο που δεν θα μειώσει σημαντικά τη θερμοκρασία στο αυτοκίνητο, αφήστε ένα παράθυρο ανοιχτό για να διασφαλίσετε την επαρκή κυκλοφορία του αέρα. Θα μπορούσατε να αφήσετε το εναλλασσόμενο ρεύμα σε λειτουργία, αλλά αυτό αποτελεί πιθανό κίνδυνο εάν ο σκύλος σας προσκρούσει κατά λάθος το μοχλό ταχυτήτων.

Εξετάστε εναλλακτικές λύσεις για να αφήσετε σκύλους στα αυτοκίνητα

Αν και μπορεί να μην είναι βολικό να κάνετε επιπλέον ταξίδια για να αφήσετε το σκυλί σας στο σπίτι πριν εκτελέσετε μια αποστολή ή πάτε σε ένα ραντεβού, είναι πάντα καλύτερο να λαμβάνετε αυτά τα επιπλέον βήματα για να προστατεύσετε το σκυλί σας από βλάβη. Όπου είναι δυνατόν, πάρτε το σκυλί σας μαζί σας, ειδικά αν συχνάζετε σε επιχειρήσεις φιλικές προς τους σκύλους. Θα μπορούσατε να ζητήσετε από έναν φίλο ή έναν σκύλο να τα φροντίσει ή απλά να τα αφήσετε στο σπίτι όπου θα είναι ασφαλή και άνετα.

Είναι παράνομο να αφήνετε τον σκύλο σας στο αυτοκίνητο;

Όχι μόνο το να αφήνετε το σκυλί σας στο αυτοκίνητο είναι δυνητικά επικίνδυνο για το κατοικίδιο ζώο σας, αλλά θα μπορούσε επίσης να έχει νομικές επιπτώσεις για εσάς ως ιδιοκτήτη. Το να αφήνεις έναν σκύλο χωρίς επίβλεψη σε ένα αυτοκίνητο θεωρείται κακοποίηση των ζώων και μπορεί να οδηγήσει σε πρόστιμα ή νομικές χρεώσεις.

Να είστε υπεύθυνος ιδιοκτήτης σκύλου

Το να καλωσορίσεις έναν σκύλο  στη ζωή σου είναι μια υπέροχη εμπειρία, αλλά είναι και ευθύνη. Είναι καθήκον σας να παρέχετε ένα ασφαλές και περιποιητικό περιβάλλον για τον σκύλο σας ανά πάσα στιγμή.
Εξοικειωθείτε με τους κανόνες, ώστε να γνωρίζετε τα δικαιώματα και τις ευθύνες σας.

Εκπαιδεύοντας τους άλλους

Τώρα που ξέρετε λίγα περισσότερα για τους κινδύνους να αφήνετε τους σκύλους μόνους στα αυτοκίνητα, μεταφέρετε αυτές τις πληροφορίες σε άλλους ιδιοκτήτες σκύλων στην κοινότητά σας. Ξεκινήστε μια συνομιλία μοιράζοντας  συμβουλές για ταξίδια με κατοικίδια  και ανησυχίες για την ασφάλεια στο πάρκο σκύλων ή στον  παιδικό σταθμό σκυλιών  και με φίλους και οικογένεια.

Αν δείτε ένα σκυλί να μένει μόνο του σε ένα ζεστό αυτοκίνητο, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα

  • Αξιολογήστε οπτικά τον σκύλο και σημειώστε την ώρα.
  • Σημειώστε τον αριθμό άδειας και τη μάρκα και το μοντέλο του αυτοκινήτου.
  • Ζητήστε βοήθεια από τις τοπικές επιχειρήσεις και τα καταστήματα επικοινωνώντας με τον ιδιοκτήτη.
  • Καλέστε το 100.

Με την αύξηση της ευαισθητοποίησης για το πρόβλημα και τη λήψη μέτρων για την αναφορά περιστατικών σκύλων που αφήνονται στα αυτοκίνητα στις αρμόδιες αρχές, συμβάλλετε στην προστασία όλων των σκύλων.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Μπορεί τελικά ο σκύλος μας να μυρίσει τον φόβο μας;

Her News

Κατοικίδιο: Πως μπορεί να βοηθήσει την ψυχολογία του παιδιού;

Her News b

Σκύλος: Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για την βόλτα στην βροχή

Her News b