HerNews.gr
Ταξίδια

Σύρος: Η καθαρή ομορφιά και η πλούσια παράδοση του νησιού

Η Μύκονος και η Σαντορίνη έχουν γίνει οι δύο κορυφαίοι τουριστικοί προορισμοί των νησιών των Κυκλάδων στην Ελλάδα. Σχετικά κοντά στη Μύκονο υπάρχει ένα στολίδι που δεν μοιράζεται τη φήμη των δύο νησιών, αλλά έχει τόσα πολλά να προσφέρει και φυσικά μιλάμε για την Σύρο.

Η Σύρος έχει μια μακρά ιστορία που ξεκίνησε πριν από τρεις χιλιετίες. Αυτό εξηγεί τις διαφορές στην αρχιτεκτονική και τα πολλά κυβερνητικά κτίρια στην πρωτεύουσα, την Ερμούπολη. Εξηγεί επίσης τον πλούτο των μουσείων και των πολιτιστικών εκδηλώσεων που λαμβάνουν χώρα εκεί το καλοκαίρι.

Υπάρχουν τεράστιες διαφορές μεταξύ των τριών νησιών. Στη Σύρο, θα βρείτε το Δημαρχείο, τα ερείπια του κάστρου στην Άνω Σύρο και το Θέατρο Απόλλων — όλα κτίρια άτυπα της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής.

Σύρος: Διακοπές & Ακτοπλοϊκά Δρομολόγια | Ferryhopper

Αλλά η κύρια διαφορά εδώ είναι στον πολιτισμό: η Σύρος είχε γαλλικές, βενετικές και οθωμανικές επιρροές. Το νησί πέρασε υπό Οθωμανική κυριαρχία το 1522, αλλά του απονεμήθηκε σημαντική θρησκευτική, οικονομική και πολιτιστική ελευθερία. Συγκεκριμένα, ο μεγάλος καθολικός πληθυσμός του νησιού περιήλθε υπό γαλλική και ρωμαϊκή προστασία μετά από σχετική συμφωνία των Οθωμανών με τους Γάλλους και την Αγία Έδρα.

Η Άνω Σύρος είναι μια μεσαιωνική πόλη στην κορυφή ενός λόφου που βρίσκεται πάνω από την πρωτεύουσα της Ερμούπολης. Οι αρχικοί κάτοικοι επέλεξαν αυτή τη δυσπρόσιτη τοποθεσία για να προστατευτούν από τις τακτικές επιδρομές των πειρατών που απειλούσαν το νησί. Εκεί, μπορεί κανείς να βρει την ιστορική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, το εκτεταμένο καθολικό οικοδόμημα που βρίσκεται στην κορυφή της πόλης.το ελληνικό νησί Σύρος

Πρωτεύουσα των Κυκλάδων

Ακριβώς κάτω από αυτή την περιοχή βρίσκεται η Ερμούπολη, η πρωτεύουσα των Κυκλάδων, που κάποτε ήταν βασικό εμπορικό λιμάνι του Αιγαίου. Η Ερμούπολη έχει πολλά μουσεία και όμορφη αρχιτεκτονική τριγύρω.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ερμούπολης – στεγάζεται στο εμβληματικό νεοκλασικό κτίριο του δημαρχείου, είναι ένα από τα παλαιότερα μουσεία στην Ελλάδα. Υπάρχει επίσης το Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης, όπου μεταξύ άλλων εκθεμάτων μπορεί κανείς να μάθει για τη συμβολή της Σύρου στα πρώτα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στον κόσμο.

Στην Ερμούπολη μπορεί κανείς να δει πολλά αρχοντικά που κάποτε ανήκαν σε εμπόρους της πόλης. Πλούσιο νησί λόγω της εξαιρετικής θέσης για εμπόριο, η Σύρος έχασε μεγάλο μέρος της λάμψης της κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τα χρόνια μετά. Ωστόσο, τα πλούσια σπίτια των εμπόρων παραμένουν. Και τώρα που το νησί ξαναγεννήθηκε, τα αρχοντικά στέκονται εκεί, ακόμα περήφανα και υπέροχα.

Ελλάδα - Ερμούπολη, ΣύροςΠολλά μικρά χωριουδάκια κρυμμένα στους κολπίσκους της Σύρου ή σκαρφαλωμένα στις βουνοκορφές της έχουν μείνει πρακτικά ανέγγιχτα από τον τουρισμό. Αν νοικιάσετε αυτοκίνητο και κάνετε μια περιήγηση στο νησί, μπορείτε να δείτε την αυθεντική νησιωτική ζωή σε αυτά τα χωριά.

Η Σύρος φημίζεται περισσότερο για δύο φαγητά: το υπέροχο λουκούμι της Σύρου και το τυρί San Michael, ένα τυρί με πικάντικη, φρουτώδη γεύση χάρη στα αρωματικά βότανα του νησιού που ταΐζουν οι αγελάδες του.

Φυσικά, όντας ένα νησί των Κυκλάδων, η Σύρος έχει πολλές όμορφες παραλίες με κρυστάλλινα, γαλαζοπράσινα νερά. Οι λάτρεις της θάλασσας θα περάσουν υπέροχα στο Κίνι, ένα χωριό που καταλαμβάνει έναν μεγάλο κόλπο στη δυτική ακτή του νησιού, με δύο λεπτές λωρίδες αμμουδιάς.

Υπάρχει και ο Γαλησσάς, η πιο δημοφιλής παραλία της Σύρου. Συνδυάζει τη θέα στο γαλάζιο της θάλασσας και τα πανύψηλα βουνά που καμπυλώνουν κατά μήκος του κόλπου.

Τέλος, η Ερμούπολη φημίζεται για την υπέροχη νυχτερινή της ζωή. Παρά το μικρό της μέγεθος, δεκάδες μπαρ και εστιατόρια βρίσκονται σε βολική τοποθεσία κοντά στο λιμάνι.

Εκεί μπορείτε να βρείτε φαγητό και διασκέδαση για όλα τα γούστα και πορτοφόλια. Από μικρά ποτά μέχρι μεγάλα μοντέρνα μπαρ, από πολυτελή εστιατόρια μέχρι μικρά εστιατόρια, η Σύρος τα έχει όλα. Η μουσική ποικίλλει από house μέχρι ρεμπέτικο.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Θέλετε ήσυχες διακοπές; – Αποφύγετε τα πλήθη σε αυτά τα αραιοκατοικημένα ελληνικά νησιά

HerNews ka

Χαλκιδική: Οι καλύτερες παραλίες στην εντυπωσιακή χερσόνησο της Ελλάδας

HerNews ka

Ταξιδιωτικές τάσεις 2023: Προτεραιότητα τα μακρινά, περιπετειώδη ταξίδια

Her News