HerNews.gr
Ταξίδια

Μπλε Ζώνες: Τα μέρη που οι άνθρωποι ζουν περισσότερο

Οι Μπλε Ζώνες είναι 5 μέρη στη Γη όπου οι άνθρωποι ζουν περισσότερο. Ο διεθνούς φήμης συγγραφέας, ερευνητής κι εξερευνητής Dan Buettner πέρασε πάνω από μια δεκαετία μελετώντας τις Μπλε Ζώνες. 

Ο Dan Buettner ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο ερευνώντας τις συνήθειες ζωής των μακροβιότερων ανθρώπων του κόσμου. Αυτές οι περιοχές της «Μπλε Ζώνης» είναι απίστευτες γιατί οι άνθρωποι εκεί ζουν όχι μόνο περισσότερο, αλλά και καλύτερα.

Εκτός από το ότι έχει ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που ζουν μέχρι τα 100, ο γηράσκων πληθυσμός παραμένει επίσης ενεργός μέχρι τα 80 και τα 90 του.

Μάλιστα συνήθως δεν πάσχει από τις εκφυλιστικές ασθένειες που είναι κοινές στο μεγαλύτερο μέρος του βιομηχανοποιημένου κόσμου.

Το προσδόκιμο ζωής ανέρχεται κατά μέσο όρο στα 71,4 χρόνια. Αυτό σημαίνει, φυσικά, ότι σε ορισμένα μέρη του κόσμου οι άνθρωποι ζουν λιγότερο, ενώ σε άλλα απολαμβάνουν πολύ μεγαλύτερη μακροζωία.

Πέντε θέσεις, συγκεκριμένα, εμπίπτουν στην τελευταία κατηγορία. Αυτές που είναι γνωστές ως Μπλε Ζώνες κι ονομάστηκαν από τους μπλε κύκλους που σχεδίασαν οι ερευνητές για να αναγνωρίσουν την πρώτη από αυτές στον χάρτη.

Ας δούμε όμως ποιες περιοχές ανήκουν στις Μπλε Ζώνες.

Σαρδηνία, Ιταλία

Μια κυρίως φυτική διατροφή, η καθημερινή σωματική δραστηριότητα και η οικογενειακή εγγύτητα έχουν δώσει σε αυτή την περιοχή, την υψηλότερη συγκέντρωση αιωνόβιων ανδρών στον κόσμο.

Οι βοσκοί, που τείνουν να περπατούν τουλάχιστον πέντε μίλια την ημέρα και οι άντρες με κόρες, που μπορεί να τυγχάνουν ιδιαίτερης φροντίδας καθώς γερνούν, ζουν ακόμη πιο πολύ από τους περισσότερους σε αυτήν την περιοχή.

Επίσης ο δείκτης M26 , μια γενετική παραλλαγή που συνδέεται με την ακραία μακροζωία, έχει περάσει από γενιά σε γενιά σε αυτή την κοινότητα.

Οκινάουα, Ιαπωνία

Πολλές Μπλε Ζώνες δίνουν έμφαση στην οικογένεια και την κοινότητα, αλλά το δέσιμο φτάνει στο αποκορύφωμά του σε αυτήν την περιοχή.

Οι κάτοικοι της Οκινάου υποστηρίζονται από το μοάι τους, έναν μικρό αλλά στενό κοινωνικό κύκλο. Η οικογένεια είναι εκεί σε όλα τα σκαμπανεβάσματα της ζωής.

Παρέχει κοινωνική υποστήριξη αρκετά ισχυρή για να μετριάσει τους στρεσογόνους παράγοντες και να ενισχύσει κοινές υγιεινές συμπεριφορές.

Το αποτέλεσμα είναι μια κουλτούρα που υπερηφανεύεται για τις μακροβιότερες γυναίκες στον κόσμο, με πολλές να ξεπερνούν τα 100.

Nicoya, Κόστα Ρίκα

Οι περισσότεροι αποφεύγουν τα επεξεργασμένα τρόφιμα, αλλά οι κάτοικοι εδώ το έχουν πάει σε άλλο επίπεδο.

Οι κάτοικοι της Κόστα Ρίκα παραδοσιακά λαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της θερμιδικής τους πρόσληψης από φασόλια, σκουός, καλαμπόκι, καθώς και τροπικά φρούτα. Επίσης περνάνε άφθονο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους.

Loma Linda, Καλιφόρνια, Η.Π.Α

Η μοναδική Μπλε Ζώνη των ΗΠΑ είναι ένα καταφύγιο για την Εκκλησία των Αντβεντιστών της Έβδομης Ημέρας. Ένα κοινό σύνολο αρχών, η έμφαση στην κοινότητα και η τήρηση του Σαββάτου – μια ημέρα ανάπαυσης, προβληματισμού κι επαναφόρτισης – βοηθούν τους Αντβεντιστές να ζήσουν 10 χρόνια περισσότερο από τους συμπατριώτες τους Αμερικανούς. Πολλοί αποφεύγουν το κρέας και τρώνε πολλά φυτά, δημητριακά ολικής αλέσεως και ξηρούς καρπούς.

Ικαρία, Ελλάδα

Μια έντονη αίσθηση νησιωτικής υπερηφάνειας κρατά τους Ικαριώτες να επενδύουν στην κοινότητά τους. Αυτό, σε συνδυασμό με την ώρα που πέφτουν για ύπνο, που αντισταθμίζεται από καθημερινούς μεσημεριανούς υπνάκους και την αυστηρή τήρηση της μεσογειακής διατροφής – τρώγοντας πολλά φρούτα, λαχανικά, φασόλια, δημητριακά ολικής αλέσεως, πατάτες κι ελαιόλαδο – ωθεί 1 στους 3 Ικαριώτες να ζήσουν μέχρι και τα 90 τους, συχνά χωρίς άνοια ή κάποια χρόνια νόσο.

Τα καλύτερα θέρετρα σε όλο τον κόσμο

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Αίγινα: Η πιο κοντινή απόδραση από την Αθήνα – Εκεί που η ιστορία συναντά την ηρεμία & την χαλάρωση

HerNews ka

Βρήκαμε τα πιο φθηνά νησιά! Ανάμεσα τους και ένα Ελληνικό

Her News b

Καλάβρυτα: Το ειδυλλιακό θέρετρο της Δυτικής Ελλάδας που αξίζει να επισκεφθείς

Her News