HerNews.gr
Ταξίδια

Αίγινα: Η πιο κοντινή απόδραση από την Αθήνα – Εκεί που η ιστορία συναντά την ηρεμία & την χαλάρωση

Το νησί της Αίγινας , μόλις δεκαεπτά μίλια από την Αθήνα, είναι ένα στολίδι του Αργοσαρωνικού που μαγεύει τους επισκέπτες με την απλότητα, την ιστορία και την ομορφιά του.

Είναι σίγουρα ένα μέρος όπου η ιστορία έπαιξε το ρόλο της στη διαμόρφωση και στο να γίνει αυτό το νησί ξεχωριστό.

Από τη στιγμή που ένας ταξιδιώτης φεύγει από το λιμάνι του Πειραιά, σαράντα πέντε λεπτά είναι υπεραρκετά για να τον μεταφέρουν πλήρως, σωματικά και ψυχικά, σε αυτό το μικρό κομμάτι του παραδείσου.

Η ιστορία της Αίγινας χρονολογείται πριν από τους Μινωικούς χρόνους και έπαιξε ρόλο στον  Πόλεμο της Ανεξαρτησίας του 1800 κατά της Οθωμανικής κυριαρχίας επίσης. Οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν αρχαίους ναούς, βυζαντινές εκκλησίες και την απλή και ξεχωριστή ελληνική νησιωτική αρχιτεκτονική, που αποπνέει αρμονία και τάξη.

Ο αρχαίος ναός της Αφαίας αποτελεί το επίκεντρο του νησιού της Αίγινας

Ο αρχαίος ελληνικός ναός της Αφαίας στο νησί της Αίγινας.

Ένα από τα πιο εμβληματικά αξιοθέατα της Αίγινας είναι ο αρχαίος ναός της Αφαίας. Βρίσκεται μέσα σε ένα συγκρότημα ιερού αφιερωμένου στη θεά Αφαία , ο ναός βρίσκεται σε μια κορυφή 160 μέτρων στην ανατολική πλευρά του νησιού, περίπου 13 χιλιόμετρα ανατολικά του κύριου λιμανιού.

Η θεά Αφαία, η οποία συνδέθηκε με τη γεωργία και τη γονιμότητα, θεωρείται τοπική θεότητα, επειδή το συγκρότημα του ιερού στην Αίγινα είναι το μόνο μέρος όπου λατρευόταν η θεά.

Στην πραγματικότητα σχηματίζει ένα ισόπλευρο τρίγωνο με τον Παρθενώνα και τον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, το λεγόμενο «ιερό τρίγωνο» της αρχαιότητας.

Η πόλη της Αίγινας, η πρωτεύουσα του νησιού, ξεχωρίζει για τα καλοδιατηρημένα κτίριά της. Για δύο σχεδόν χρόνια μεταξύ 1827 και 1829 η πόλη της Αίγινας ήταν η προσωρινή πρωτεύουσα του νεοϊδρυθέντος ελληνικού κράτους. Την περίοδο εκείνη ο Κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας έχτισε εντυπωσιακά νεοκλασικά αρχοντικά για να στεγάσει την έδρα του.

Στις παρυφές μπορείτε να βρείτε γοητευτικά χωριουδάκια με ιδιαίτερο παραδοσιακό χαρακτήρα, όπως η Αγία Μαρίνα, η Πέρδικα, η Σουβάλα, η Κυψέλη, οι Άγιοι και τα Βάγια.

Σημαντικός θρησκευτικός προορισμός

Εκτός από τις πολυάριθμες αρχαίες ελληνικές τοποθεσίες που είναι διάσπαρτες σε όλο το νησί, η Αίγινα είναι ένας σημαντικός θρησκευτικός προορισμός για πολλούς Έλληνες και άλλους Ορθόδοξους Χριστιανούς σε όλο τον κόσμο.

Ο Άγιος Νεκτάριος είναι ένας από τους πιο γνωστούς και αγαπημένους Αγίους στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας . Ο Άγιος Νεκτάριος εκοιμήθη το 1920 και από το 1962 ο Ορθόδοξος κόσμος τον τιμάει ως Άγιο. Αναφέρεται ως ο «θαυματουργός του νησιού της Αίγινας».

Στην Αίγινα βρίσκεται η επιβλητική εκκλησία του Αγίου Νεκταρίου, μια εντυπωσιακή ορθόδοξη εκκλησία όπου χιλιάδες άνθρωποι έρχονται κάθε χρόνο για να δείξουν την αγάπη και την αφοσίωσή τους στον άγιο.

Τα περίφημα φιστίκια Αιγίνης

Ένας ακόμη μεγάλος πόλος έλξης για να επισκεφτείτε την Αίγινα είναι τα φιστίκια , το πιο διάσημο προϊόν του νησιού.

Η φιστικιά, η οποία είναι εγγενής στο Ιράν, μεταφέρθηκε για πρώτη φορά στο νησί και την ελληνική ενδοχώρα το 1860 και τα δέντρα άκμασαν στο μεσογειακό κλίμα και στο μοναδικό έδαφος της Αίγινας.

Ενώ τα φιστίκια βρίσκονται σε όλο τον κόσμο, η ποικιλία που βρίσκεται στην Αίγινα, που ονομάζεται κοιλαράτη, είναι σπάνια και εξαιρετικά νόστιμη. 

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Jet Lag: Πώς να διαχειριστείτε την διαφορά στην ώρα

Her News

Guardian: Οι 10 ήσυχοι ελληνικοί προορισμοί που προτείνει

Her News

Άμστερνταμ: Η ευρωπαϊκή πρωτεύουσα τιμωρεί τους κακούς τουρίστες

Her News