HerNews.gr
Pets

Σκύλος: Τι είναι το dog agility και πώς μπορεί να ωφελήσει το τετράποδό μας;

Ο εκπαιδευτής σκύλων, Νικηφόρος Ορφανάκος, μίλησε στην πρωινή εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τους λόγους που αξίζει ο σκύλος μας να ξεκινήσει να ασχολείται με το άθλημα dog agility.

Ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου! Όταν όμως είναι μικρός, πολλές φορές οι ζημιές είναι αναπόφευκτες.

Ωστόσο, η εκπαίδευση του  σκύλου ξεκινάει από μικρή ηλικία και μακροπρόθεσμα μπορεί να αποβεί σωτήρια για την καθημερινότητα και των δυο σας.

Ο εκπαιδευτής σκύλων, Νικηφόρος Ορφανάκος, συμμετέχει σε εγχώριους και διεθνής αγώνες dog agility, ενώ μάλιστα έχει πάρει διάκριση με την Εθνική Ομάδα.

Τι είναι όμως το dog agility;

«Συμμετέχουμε σε αγώνες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το dog agility είναι ένα άθλημα που υπάρχει περίπου 10 χρόνια στην Ελλάδα και έχουμε καταφέρει μεγάλες επιτυχίες σε εθνικό και ατομικό επίπεδο».

Το dog agility είναι ένα άθλημα για τον σκύλο αλλά και για την συνεργασία με τον εκπαιδευτή του. Το άθλημα περιλαμβάνει αγώνες δεξιότητας και ταχύτητας.

Στο εξωτερικό είναι πολύ δημοφιλές ενώ το τελευταίο διάστημα έχει αρχίσει να έχει αρκετούς υποστηρικτές και στην Ελλάδα.

«Είναι ένα πολύ ωραίο κοινό άθλημα, γιατί δυναμώνει τη σχέση του σκύλου με τον χειριστή. Μπορούν να το κάνουν όλα τα σκυλάκια. Το σκυλί ουσιαστικά το κάνει για να ευχαριστήσει τον ιδιοκτήτη αλλά και για την ανταμοιβή».

Ο Νικηφόρος Ορφανάκος εξήγησε πως ο χρόνος εκπαίδευσης είναι σχετικός ανάλογα με το σε ποιο επίπεδοί θέλουμε να φτάσουμε. Όπως είπε, ξεκινάμε από το να βγάλουμε το λουρί από τον σκύλο και να τον εκπαιδεύσουμε ώστε να μάθει να μας ακούει.

«Ρόλο στο πόσο γρήγορα θα εκπαιδευτεί ο σκύλος παίζει και η ράτσα του αλλά και η ηλικία που ξεκινάει την εκπαίδευσή του. Ένα κουτάβι θα είναι πιο εύκολο. Αλλά αυτό που μας νοιάζει είναι να περάσει καλά ο σκύλος. Σημασία έχει να περνάμε καλά με τον σκύλο μας. Όταν κάποιος μπαίνει στο τρυπάκι του πρωταθλητισμού, κάπου χάνεται η μαγεία της διασκέδασης.  Χαρακτηριστικό παράδειγμα για εμένα είναι η κόρη μου και όταν ξεκίνησε να κάνει agility, άλλα έλεγε το παιδί, άλλα έκανε το σκυλί, μπράβο έλεγε το παιδί, ήταν χαρούμενο το σκυλί. Για μένα ήταν μεγάλο μάθημα αυτί. Δηλαδή όταν περνάμε καλά με τον σκύλο μας, σημασία έχει να περνάμε καλά».

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Διεθνής Ημέρα Αδέσποτων Ζώων: Υιοθέτησε κι εσύ ένα αδεσποτάκι

Her News

Δύο νέα πάρκα αποκλειστικά για σκύλους στην Αθήνα

Her News

Συνελήφθη με εντολή Θεοδωρικάκου ο αντιδήμαρχος Σπάρτης για κακοποίηση ζώων

Her News