HerNews.gr
Ψυχολογία

Αλλαγές στον τρόπο ζωής που μειώνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης

Ο τρόπος που ζούμε θα μπορούσε να έχει τεράστιο αντίκτυπο στην ψυχική μας υγεία, σύμφωνα με ερευνητές που εντόπισαν αλλαγές στον τρόπο ζωής που συνδέονται με την πρόληψη της κατάθλιψης, ακόμη και όταν αυτή εμφανίζεται στην οικογένεια.

Πρόσφατα δεδομένα των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων εκτιμούν ότι το 20%, ή ένας στους πέντε ενήλικες στις ΗΠΑ, έχει διαγνωστεί με κατάθλιψη κάποια στιγμή.

Οι συγγραφείς της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Nature Mental Health είπαν ότι οι λόγοι που οι άνθρωποι βιώνουν κατάθλιψη είναι περίπλοκοι. Προηγούμενες έρευνες υποδεικνύουν ότι ο τρόπος ζωής, η βιολογία και οι ατομικές συνθήκες μπορούν να παίξουν ρόλο. Οι συγγραφείς προσπάθησαν να ανακαλύψουν ποιοι παράγοντες έχουν τη μεγαλύτερη επίδραση και γιατί.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, στο Ηνωμένο Βασίλειο και το Πανεπιστήμιο Φούνταν, στην Κίνα, μελέτησαν δεδομένα από μια βιοϊατρική βάση δεδομένων που ονομάζεται UK Biobank σε 290.000 άτομα σε μια περίοδο εννέα ετών, συμπεριλαμβανομένων 13.000 με κατάθλιψη.

Εκτός από γενετικά δεδομένα και δεδομένα για τον τρόπο ζωής, εξέτασαν τη δομή του εγκεφάλου, το ανοσοποιητικό και μεταβολικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένων μαγνητικής τομογραφίας του εγκεφάλου, από λιγότερους από 33.000 συμμετέχοντες.

Συνολικά, τα ευρήματά τους έδειξαν ότι ο φτωχότερος τρόπος ζωής φαίνεται να επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα και τον μεταβολισμό, κάτι που με τη σειρά του φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης.

Η ομάδα εξέτασε επτά παράγοντες υγιεινού τρόπου ζωής και διαπίστωσε ότι όλοι σχετίζονταν με χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης.

Η συγγραφέας Δρ. Christelle Langley, από το Τμήμα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, δήλωσε: «Έχουμε συνηθίσει να θεωρούμε τον υγιεινό τρόπο ζωής ως σημαντικό για τη σωματική μας υγεία, αλλά είναι εξίσου σημαντικός και για την ψυχική μας υγεία. Είναι καλό για την υγεία και τη γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου μας».

Οι 7 παράγοντες του τρόπου ζωής που συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης

Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, η υγιεινή διατροφή, η τακτική σωματική δραστηριότητα, οι 7 με 9 ώρες ύπνου τη νύχτα, η αποφυγή του τσιγάρου, η χαμηλή έως μέτρια καθιστική συμπεριφορά και η συχνή κοινωνική σύνδεση, επηρεάζουν την ψυχική υγεία. Ο ύπνος μεταξύ επτά και εννέα ωρών τη νύχτα φάνηκε να έχει τη μεγαλύτερη επίδραση, μειώνοντας τον κίνδυνο κατάθλιψης κατά 22%.

Το να μην καπνίζει κανείς ποτέ μείωσε τον κίνδυνο κατά 20%, και η συχνή κοινωνική επαφή, η οποία μείωσε τον κίνδυνο κατά 18%, φάνηκε να είναι το πιο προστατευτικό μέτρο έναντι των επαναλαμβανόμενων κρίσεων κατάθλιψης.

Άλλοι παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο, φάνηκε να μειώνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης κατά 11%, η υγιεινή διατροφή κατά 6%, η τακτική σωματική δραστηριότητα κατά 14%, και η χαμηλή έως μέτρια καθιστική συμπεριφορά κατά 13%.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Μπορώ να νοιαστώ χωρίς να επηρεαστώ;

Her News

Νιώθεις εκνευρισμό χωρίς λόγο; Υπάρχει εξήγηση

Her News b

Πέντε κινήσεις στη γλώσσα του σώματος που μαρτυρούν ότι κάποιος θέλει να σε χειραγωγήσει

Her News