HerNews.gr
Health

Εμμηνόπαυση: Οι αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα

Το ταξίδι γύρω από την εμμηνόπαυση μπορεί να είναι μια δύσκολη περίοδος για τις γυναίκες, επομένως βοηθά να κατανοήσουμε τι συμβαίνει και τι να περιμένουμε σε όλα τα στάδια.

Η πλήρης εμμηνόπαυση μπορεί να είναι μια μακρά διαδικασία, που συνήθως διαρκεί περίπου 4 χρόνια, αν και 1 στις 10 γυναίκες θα βρίσκεται στην περιεμμηνόπαυση για περισσότερα από 10 χρόνια.

Βοηθά να κατανοήσουμε τα 3 στάδια που εμπλέκονται σε όλη την εμμηνόπαυση.

1ο στάδιο – Περιεμμηνόπαυση 

Η περιεμμηνόπαυση συχνά θεωρείται ως το στάδιο που οδηγεί στην εμμηνόπαυση. Αλλά στην πραγματικότητα η λέξη σημαίνει «γύρω από την εμμηνόπαυση».  Αναφέρεται στον μεταβατικό χρόνο κατά τον οποίο το σώμα σας κινείται προς την πλήρη εμμηνόπαυση. Τότε είναι το σημείο στο οποίο οι περίοδοι σταματούν εντελώς και μια γυναίκα δεν μπορεί να συλλάβει φυσικά. Τα περιεμμηνοπαυσιακά συμπτώματα προκαλούνται από τη μείωση της παραγωγής οιστρογόνων.

Πολλές γυναίκες βιώνουν τα συμπτώματά της χωρίς να καταλαβαίνουν τι συμβαίνει. Μπορεί να είναι πολύ απογοητευτικό να αισθάνεστε κουρασμένες κι ευερέθιστες, χωρίς πραγματική αιτία.

Η ακανόνιστη περίοδος είναι μόνο ένα σύμπτωμα. Συχνά η ακανόνιστη αιμορραγία είναι ένα πρώιμο σημάδι της περιεμμηνόπαυσης. αλλά για πολλές γυναίκες, η έμμηνος ρύση μπορεί να παραμείνει σε μεγάλο βαθμό αδιάκοπη κατά τα πρώτα στάδια της περιεμμηνόπαυσης. Άλλα τυπικά συμπτώματα είναι η κόπωση ή ευερεθιστότητα ως αποτέλεσμα των μεταβαλλόμενων ορμονικών επιπέδων. Συχνά μπορεί να έχετε εξάψεις, εναλλαγές της διάθεσης ή προβλήματα ύπνου.

Τα τελευταία στάδια της περιεμμηνόπαυσης μπορεί να είναι τα πιο δύσκολα, με το άγχος να συνοδεύει συχνά την αύξηση των συμπτωμάτων.

Οι περισσότερες γυναίκες ξεκινούν την περιεμμηνόπαυση στα 40 τους, αλλά μπορεί να συμβεί και νωρίτερα και στην περίπτωση της πρώιμης περιεμμηνόπαυσης, τα συμπτώματα μπορεί να είναι ιδιαίτερα έντονα.

2ο στάδιο – Εμμηνόπαυση

Η πλήρης εμμηνόπαυση ακολουθεί την τελευταία έμμηνο ρύση κι επιβεβαιώνεται όταν μια γυναίκα δεν έχει περίοδο για 12 συνεχόμενους μήνες.

Μπορεί να ακούγεται ότι αυτό θα ήταν μια ανακούφιση, αλλά για πολλές γυναίκες τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης δεν σταματούν. Το να ζείτε με λιγότερα οιστρογόνα μπορεί να είναι μια δύσκολη προσαρμογή για το σώμα. Τα προβλήματα με τον ύπνο και τις εξάψεις συνήθως συνεχίζονται πολύ μετά την τελευταία περίοδο.

Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο μετά από μια μακρά και προβληματική περιεμμηνόπαυση.

3ο στάδιο –  Μετά την εμμηνόπαυση

Μετά την εμμηνόπαυση, ο κίνδυνος ορισμένων ιατρικών καταστάσεων αυξάνεται λόγω της εξάντλησης των οιστρογόνων. Τα πιθανά ζητήματα περιλαμβάνουν οστεοπόρωση, όπου υπάρχει αυξημένος κίνδυνος κατάγματος λόγω ασθενέστερων οστών και προβλήματα με την καρδιά. Επίσης μπορεί να παρατηρήσετε αύξηση βάρους, ξηρότητα κόλπου και πιθανόν ακράτεια ούρων.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Αποξηραμένα Φρούτα: Ποια πρέπει να δοκιμάσεις και που θα σε ωφελήσουν;

Her News b

Τα 4 χαρακτηριστικά που φανερώνουν ότι έχουμε άγχος στον επαγγελματικό τομέα

Her News

Αυπνία: Οι λύσεις στο πρόβλημα του ύπνου

Her News b