HerNews.gr
Health

Είναι οι επιχείλιοι έρπητες μεταδοτικοί; Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ο επιχείλιος έρπης, προκαλείται από τον ιό του απλού έρπητα (HSV) — όχι από κρυολογήματα ή πυρετούς. Αλλά όπως τα κρυολογήματα, είναι πολύ μεταδοτικά. 

Μπορείτε να μεταδώσετε τον HSV σε οποιοδήποτε σημείο από το πρώτο προειδοποιητικό μυρμήγκιασμα μέχρι να εξαφανιστεί τελείως η ψώρα του έρπητα. Είναι ακόμη και θεωρητικά δυνατό να μεταδοθεί ο ιός όταν δεν έχετε έρπη.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τον επιχείλιο έρπη και πώς να σταματήσετε την εξάπλωση.

Τι προκαλεί τον επιχείλιο έρπη;

Οι λοιμώξεις από τον έρπη του στόματος μεταδίδονται από άτομο σε άτομο, συνήθως μέσω άμεσης επαφής — για παράδειγμα, μέσω φιλιών ή στοματικό σεξ. Μπορούν επίσης να εξαπλωθούν με την κοινή χρήση προσωπικών αντικειμένων, όπως ποτήρια ή βάλσαμο για τα χείλη.

Φυσικά, μπορείτε να αναπτύξετε έρπη χωρίς να έρθετε σε επαφή με κάποιον που το έχει. Αυτό συμβαίνει επειδή οι περισσότεροι ενήλικες έχουν ήδη μολυνθεί από τον HSV, συνήθως κατά την παιδική ηλικία, και ο ιός παραμένει στο σώμα, κρυμμένος στα νευρικά κύτταρα, εφ’ όρου ζωής.

Ορισμένοι παράγοντες ενεργοποίησης μπορούν να «ξυπνήσουν» τον ιό, με αποτέλεσμα να προκληθεί έρπης. Αυτά περιλαμβάνουν έκθεση στον ήλιο, κρύο αέρα, σκασμένα χείλη, ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως ή της εγκυμοσύνης, συναισθηματικό στρες, χειρουργική επέμβαση και οτιδήποτε επιβαρύνει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, όπως το κοινό κρυολόγημα ή άλλη ασθένεια.

Στάδια ερεθισμού του έρπη

Στάδιο 1 : Θα νιώσετε μυρμήγκιασμα, φαγούρα ή κάψιμο κάπου γύρω από το στόμα σας ή στη βάση της μύτης σας. Είστε ήδη μεταδοτικοί σε αυτό το στάδιο (που ονομάζεται στάδιο prodome). Αυτή είναι η στιγμή για να εφαρμόσετε ένα προϊόν χωρίς ιατρική συνταγή,  ή να πάρετε ένα από του στόματος αντιιικό φάρμακο όπως η βαλακυκλοβίρη, εάν ο γιατρός σας έχει συνταγογραφήσει ένα. Η βαλακυκλοβίρη είναι εξαιρετικά αποτελεσματική στη μείωση των κρουσμάτων όταν λαμβάνεται εντός των πρώτων 24 ωρών από τα συμπτώματα.

Στάδιο 2 : Μετά από μια ή δύο μέρες μυρμήγκιασμα, αναπτύσσονται φουσκάλες γεμάτες με διαυγές υγρό και το δέρμα κάτω και γύρω από αυτές κοκκινίζει. Ο επιχείλιος έρπης εξαπλώνεται εύκολα σε αυτό το στάδιο. Μην σπάτε τις φουσκάλες.

Στάδιο 3 : Λίγες μέρες αργότερα, συνήθως την τέταρτη ημέρα, οι φουσκάλες σπάνε μόνες τους, δημιουργώντας μια ανοιχτή πληγή. Αυτό το στάδιο, το οποίο οι γιατροί αποκαλούν το στάδιο του έλκους  είναι όταν ο επιχείλιος έρπης είναι ο πιο μεταδοτικός.

Στάδιο 4: Η πληγή αρχίζει να στεγνώνει και να ξεφλουδίζει. Μπορεί να ραγίσει ή να αιμορραγήσει. Η πληγή είναι ακόμα μεταδοτική.

Στάδιο 5: Η πληγή αρχίζει να ξεφλουδίζει. Όταν η ψώρα πέσει, η περιοχή μπορεί να φαίνεται ροζ ή κόκκινη για μερικές ημέρες. Η πληγή δεν είναι πλέον μεταδοτική μόλις επουλωθεί το δέρμα.

Διακοπή της εξάπλωσης

Ο επιχείλιος έρπης μπορεί να εξαπλωθεί μέσω του σάλιου και μέσω της επαφής δέρμα με δέρμα. Για να αποφύγετε τη μόλυνση άλλων ανθρώπων, ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές σε κάθε στάδιο του έρπητα.

Αποφύγετε να αγγίζετε την περιοχή. Εάν πρέπει να το ξύσετε επειδή σας φαγουρίζει, πλύνετε τα χέρια σας σχολαστικά μετά. Εφαρμόστε οποιεσδήποτε τοπικές θεραπείες με ένα βαμβάκι, όχι με το δάχτυλό σας.

Μην μοιράζεστε προσωπικά αντικείμενα. Αυτό περιλαμβάνει τρόφιμα, ποτά, σκεύη φαγητού, καλαμάκια, οδοντόβουρτσες, ξυράφια, βάλσαμο για τα χείλη, βαζελίνη και οποιαδήποτε κρέμα ή αλοιφή για τον έρπητα που χρησιμοποιείτε.

Μη φιλάτε κανέναν ούτε το μωρό σας. Το να φιλάτε το μωρό σας ενώ έχετε έρπη είναι επικίνδυνο επειδή ο ιός είναι πολύ πιο σοβαρός στα βρέφη, τα οποία δεν έχουν πλήρως ανεπτυγμένο ανοσοποιητικό σύστημα. Θα πρέπει επίσης να αποφεύγετε τη στενή επαφή με οποιονδήποτε έχει εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και οποιονδήποτε έχει έκζεμα. Τα άτομα με έκζεμα διατρέχουν τον κίνδυνο μιας δυνητικά σοβαρής λοίμωξης του δέρματος που ονομάζεται ερπητικό έκζεμα.

Αποφύγετε το στοματικό σεξ. Ο έρπης των γεννητικών οργάνων συνήθως προκαλείται από ένα διαφορετικό στέλεχος του HSV (HSV-2), αλλά είναι πιθανό ο σύντροφός σας να αναπτύξει «στοματικό έρπητα» (HSV-1) στα γεννητικά του όργανα από την έκθεση σε έρπη στο στόμα σας.

How Long Are Cold Sores Contagious? - GoodRx

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί η εξάπλωση του επιχείλιου έρπητα είναι να αποφευχθεί η εμφάνιση τους από την αρχή. Αν και έχετε περιορισμένο έλεγχο σε ορισμένες κοινές αιτίες, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο εξάρσεων που προκαλούνται από την έκθεση στον ήλιο φορώντας βάλσαμο για τα χείλη με SPF τουλάχιστον 30.

Εάν εμφανίζετε έρπητα έρπητα πολλές φορές το χρόνο, ρωτήστε τον δερματολόγο σας για μια συνταγή για ένα αντιικό φάρμακο που πρέπει να πάρετε με το πρώτο σημάδι.

 Σε άτομα που παθαίνουν έρπη πολλές φορές το χρόνο μπορεί να συνταγογραφηθεί μια χαμηλή δόση αντιιικού φαρμάκου που θα λαμβάνουν καθημερινά, προκειμένου να βοηθήσουν στην πρόληψη των επιδημιών. Η λήψη συμπληρωμάτων του αμινοξέος λυσίνη σε συνδυασμό με την αποφυγή τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε αμινοξύ αργινίνη (κυρίως ξηροί καρποί και σπόροι) μπορεί επίσης να βοηθήσει.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Πόση ώρα πρέπει να καθόμαστε στην τουαλέτα; Η σημασία του σωστού χρόνου

HerNews ka

Ύπνος: Πως θα απομονώσεις αποτελεσματικά τους ενοχλητικούς ήχους;

Her News b

Μαυρομάτικα φασόλια: Γιατί να τα βάλεις στην διατροφή σου

Her News