HerNews.gr
Αφιερώματα

Παρασκευή και 13: Οι ελληνικές δεισιδαιμονίες

Παρόλο που οι Έλληνες φοβόμασταν ήδη την Τρίτη 13 ως μια μέρα με ατυχία, η αγγλοσαξονική κουλτούρα που έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τη χώρα μέσω των ταινιών, της τηλεόρασης και του διαδικτύου τις προηγούμενες δεκαετίες, έφερε επίσης την Παρασκευή 13 στο προσκήνιο.

Ας μην ξεχνάμε ότι η Black Friday έχει γίνει πλέον προσάρτημα στην ελληνική καταναλωτική συνείδηση, οπότε δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι και η Παρασκευή και 13 έχει αποκτήσει τέτοια σημασία.

Ομολογουμένως, σαν λαός έχουμε πολλές δεισιδαιμονίες , με μερικές από αυτές να είναι και διεθνείς, και πιστεύουμε ότι αν συναντήσουν ορισμένα πράγματα, η υπόλοιπη μέρα —ή ακόμη και η χρονιά, στην πραγματικότητα— μπορεί να είναι γεμάτη κακοτυχία.Σκόρδο, ποια τα οφέλη στην υγεία

Για παράδειγμα, η μεγαλύτερη ελληνική δεισιδαιμονία πρέπει να είναι «Το Μάτι», ή αλλιώς το Κακό Μάτι. Οι περισσότεροι Έλληνες αισθάνονται ότι βρίσκονται στο ξόρκι του κακού ματιού αν είναι είτε πολύ όμορφοι είτε πολύ πλούσιοι. 

Ανεξάρτητα από την κατηγορία στην οποία ανήκουν, πολλοί Έλληνες τρέχουν στην «Ξεματιάστρα», τη γυναίκα που ξέρει πώς να απομακρύνει το κακό μάτι από το υποτιθέμενο θύμα.

Δεν μπορούμε επίσης να δούμε μαύρες γάτες να περνούν από μπροστά μας χωρίς να φρικάρουμε. Οι περισσότεροι από εμάς, αν δούμε μια μαύρη γάτα, πιστεύουμε ότι είναι προάγγελος κακής τύχης.

Μαύρες γάτες: 5 περίεργα και τέλεια facts

Παρασκευή 13 στην Ελλάδα: Σπασμένοι καθρέφτες και αποξηραμένα λουλούδια

Επιπλέον, οι σπασμένοι καθρέφτες φρικάρουν τους Έλληνες καθώς λέγεται ότι φέρνουν και επτά χρόνια κακής τύχης. Εάν σπάσει ένας καθρέφτης μέσα σε ένα σπίτι, μερικοί μπορεί ακόμη και να θέλουν να μαζέψουν τα πράγματά τους και να φύγουν αμέσως. Αυτό συμβαίνει γιατί πολλοί πιστεύουν ότι ένας καθρέφτης δεν αντικατοπτρίζει μόνο την εικόνα ενός ατόμου αλλά και την ψυχή του μέσα.

Επιπλέον, τα αποξηραμένα λουλούδια πιστεύεται ότι είναι σημάδια επικείμενης κακής τύχης. Άλλωστε, τα αποξηραμένα λουλούδια είναι, στην ουσία, νεκρά λουλούδια. Και ποιος θέλει νεκρά πράγματα στο σπίτι;

Ένα παλιό ημερολόγιο που ανήκει σε ένα προηγούμενο έτος είναι κακό γιατί δείχνει το γρήγορο πέρασμα του χρόνου και οι μέρες που έρχονται μπορεί να μην είναι καλό για εσάς.

How much salt does it really take to harm your heart?

Οι Έλληνες έχουμε και ένα θέμα με το χυμένο αλάτι. Λένε ότι αν ρίξεις αλάτι κατά λάθος, τότε έρχεται η κακή τύχη.

Ενώ βρισκόμαστε στο τραπέζι και χύνουμε αλάτι, υπάρχουν και άλλες δεισιδαιμονίες που σχετίζονται με την κουζίνα. Οι παλιότεροι  πιστεύουν ότι δεν πρέπει ποτέ να βάζεις το ψωμί ανάποδα γιατί αυτό είναι ασέβεια προς τον Κύριο, που σου παρέχει το ψωμί που τρως. Εάν το κάνετε, θα καταλήξετε φτωχοί και πεινασμένοι.

Μια άλλη δεισιδαιμονία που απλώνεται πάνω από το τραπέζι είναι ότι αν ρίξετε το κουτάλι σας, πεινασμένοι θα κάτσουν στο τραπέζι σας. Αυτό δεν είναι πολύ φιλόξενο, όμως, έτσι;

Τέλος, κανένας Έλληνας δεν θέλει να περπατήσει κάτω από μια σκάλα. Οι περισσότεροι Δυτικοί έχουν την ίδια δεισιδαιμονία, αλλά στην Ελλάδα , υπάρχει μια πρόσθετη ανατροπή. Για τους Έλληνες Ορθόδοξους Χριστιανούς, η σκάλα σχηματίζει ένα τρίγωνο όταν ακουμπάει στον τοίχο και αν περπατήσετε κάτω από αυτήν, αυτό είναι σημάδι ασέβειας για την Αγία Τριάδα.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Τζένη Βάνου: Τα καλύτερα τραγούδια της σπουδαίας ερμηνεύτριας που σαν σήμερα «έφυγε» από τη ζωή

HerNews ka

Άγιος Θεόδωρος: Σήμερα γιορτάζει- Η ζωή, το έργο και το θαύμα

HerNews ka

Ρίτα Χέιγουορθ: Το sex symbol, οι 5 αποτυχημένοι γάμοι και η διαρκής κακοποίηση

Her News