HerNews.gr
Παιδί

Πώς να ξεκινήσετε να διδάσκετε στα παιδιά να μοιράζονται

«Είναι δικό μου!». Εάν έχετε ένα μικρό παιδί, πιθανότατα έχετε ακούσει αυτή τη λέξη -συνοδευόμενη πολλές φορές με κλάμα- κάποια στιγμή (ίσως και αρκετές φορές την ημέρα). Πολλοί γονείς έχουν βρεθεί σε καταστάσεις όπου το παιδί τους απλώς αρνείται να μοιραστεί με τους φίλους τους ή να παίξει ομαδικά. 

Αναπτυξιακά, τα παιδιά δεν καταλαβαίνουν πάντα γιατί η κοινή χρήση είναι απαραίτητη και απαιτεί αρκετές δεξιότητες όπως η αναμονή , η υπομονή και η διαχείριση μεγάλων συναισθημάτων προτού μάθουν την τέχνη της κοινής χρήσης. Ωστόσο, η κοινή χρήση και η ομαδικότητα είναι απαραίτητες και υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορείτε να ενθαρρύνετε το παιδί σας να αναπτύξει αυτές τις κοινωνικές δεξιότητες.

Μιλήστε για αυτό

Μοιραστείτε τις σκέψεις σας σχετικά με τη σειρά και γιατί η κοινή χρήση είναι θετική ή αναγνωρίστε όταν παρατηρήσετε καλή συμπεριφορά μοιράσματος, ώστε να μπορούν να το εντοπίσουν και να το σημειώσουν. Για παράδειγμα, λέγοντας κάτι σαν, «Ουάου, η μεγάλη σου αδερφή έκανε εξαιρετική δουλειά μοιράζοντας τα παιχνίδια της μαζί σου». Αυτό μπορεί να τα κάνει να σκέφτονται και να παρατηρούν πότε μοιράζονται τα άτομα (ιδιαίτερα πώς είναι όταν κάποιος μοιράζεται μαζί τους).

Παίξτε μοιράζοντας πράγματα μαζί τους

Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα απλό επιτραπέζιο παιχνίδι ή μαγείρεμα, ψήσιμο και εναλλάξ ανακάτεμα των υλικών. Θα μπορούσατε ακόμη και να βάλετε ένα χρονόμετρο για να εξασκηθείτε εναλλάσσοντας εναλλάξ ένα παιχνίδι μπρος-πίσω.

Κάντε πράγματα που θα μιμηθούν

Τα ανθρωπάκια μας πάντα μας παρακολουθούν και μαθαίνουν πώς πρέπει να ενεργούν βλέποντας πώς διαχειριζόμαστε τις καταστάσεις. Αν θέλετε το παιδί σας να μάθει πώς να μοιράζεται, θα μάθει βλέποντάς σας να μοιράζεστε, να συνεργάζεστε και να εναλλάσσεστε. Θα μάθουν επίσης πώς χειρίζεστε την πρόκληση να το κάνετε αυτό. Για παράδειγμα, μπορείτε να πείτε: «Είναι τόσο δύσκολο να περιμένω τη σειρά μου, οπότε θα προσπαθήσω να παίξω με ένα άλλο παιχνίδι όσο περιμένω» ή να μοιραστείτε πως τα καταφέρνετε ή λύνετε προβλήματα για να βοηθήσετε στην αντιμετώπιση της κατάστασης.

Διαβάστε βιβλία σχετικά με το μοίρασμα

Το να διαβάζετε μαζί είναι ένας υπέροχος τρόπος για να περάσετε ποιοτικό χρόνο με το παιδί σας και τα βιβλία σχετικά με την κοινή χρήση μπορούν επίσης να είναι υπέροχα εργαλεία για παιδιά προσχολικής ηλικίας. Αυτό συμβαίνει επειδή μπορούν να δουν την κοινή χρήση και τον τρόπο με τον οποίο το χειρίζονται οι χαρακτήρες του βιβλίου. Το διάβασμα είναι ένας μη συγκρουσιακός τρόπος για να εκθέτεις τα παιδιά σε καταστάσεις και να τους δίνεις γνώσεις ή δεξιότητες χωρίς να χρειάζεται να το κάνουν ακόμη μόνα τους. Θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε την ιστορία ως σημείο εκκίνησης για να ξεκινήσετε μια συζήτηση σχετικά με την κοινή χρήση, πόσο δύσκολο μπορεί να είναι και πώς μπορούν να μάθουν κάποιες δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν να την εξασκήσουν.

Θυμηθείτε: Η πρακτική κάνει τα πράγματα καλύτερα

Τα παιδιά μας χρειάζονται χρόνο και εξάσκηση για να το κάνουν σωστά. Δώστε τους λοιπόν πολλές ευκαιρίες να εξασκηθούν στην κοινή χρήση. Εάν το κάνετε αυτό στο σπίτι, όταν πρέπει να δοκιμάσουν αυτή την ικανότητα στην πραγματική ζωή, θα έχουν περισσότερες πιθανότητες να το κάνουν με επιτυχία.

 

Καθορίστε τις προσδοκίες σας

Εάν γνωρίζετε ότι υπάρχει μια κατάσταση όπου πρέπει να μοιραστούν ή να εναλλάσσονται, επικοινωνήστε τις προσδοκίες ή τα όριά σας πριν από το συμβάν. Για παράδειγμα, «Θα έρθει ο/η φίλος/η σου για να παίξετε. Έχετε πολλά αγαπημένα παιχνίδια, αλλά και ο φίλος σου θα θέλει να παίξει μαζί τους. Έτσι, αν έχετε ένα παιχνίδι με το οποίο θέλετε να παίξετε και οι δύο, μπορώ να σας βοηθήσω να εναλλάσσεστε δίκαια».

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Διαζύγιο: Ποιες είναι οι ισορροπίες για να μην επηρεαστούν αρνητικά τα παιδιά;

HerNews ka

Παιδί: Πως η μουσική μπορεί να το βοηθήσει να μάθει να διαβάζει

HerNews ka

Πως να ξαναβρείτε τον εαυτό σας αφού γίνετε μαμά

HerNews ka