HerNews.gr
Ελλάδα

50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου – Εκατοντάδες πολίτες αποτίουν φόρο τιμής

Πενήντα χρόνια πέρασαν από την βραδιά της 17ης Νοεμβρίου του 1973, όταν η αδυσώπητη και καταστροφική για τη χώρα, Χούντα των Συνταγματαρχών, έδωσε την εντολή να εισβάλλει το τανκ στο Πολυτεχνείο.

Ένα λουλούδι, μια ζωγραφιά από τα μικρά παιδιά στο εμβληματικό μνημείο του Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Δίπλα τους πρόσωπα ενηλίκων γεμάτα σκέψεις και συναισθήματα  για τα γεγονότα του Νοέμβριου του 1973. Για τη Δημοκρατία.

Πέρασαν 50 χρόνια από εκείνη τη νύχτα που σημάδεψε τον αγώνα κατά της δικτατορίας. Γονείς και δάσκαλοι συνοδεύουν εδώ τα παιδιά τους και τους μιλούν για όλα. Για τον ενθουσιασμό, το πάθος εκείνης  της γενιάς, την τραγωδία, τη στιγμή που το τανκ γκρέμισε την πύλη.

Στεφάνια κατέθεσαν η Προέδρος της Δημοκρατίας

Η κεφαλή, το γλυπτό που συμβολίζει την εξέγερση των φοιτητών στην είσοδο του κτιρίου, πλημμύρισε από κόκκινα γαρύφαλλα και στεφάνια στη μνήμη των νέκρων.

Στεφάνια κατέθεσαν η Προέδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου κι ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας.

14 Νοέμβριου 1973 η φωνή για την ελευθέρια γίνεται κραυγή κι αντηχεί σε ολόκληρη τη χώρα.

Η ελπίδα πως η Χούντα μπορεί να τελειώσει εκείνο το βράδυ φουντώνει μαζί με τη φωτιά της εξέγερσης μέσα στο Πολυτεχνείο.

Οδοφράγματα, συνθήματα από τη πλευρά των φοιτητών, των εργατών, του λαού. Δακρυγόνα και σφαίρες από το καθεστώς που σκορπά τον φόβο και τον τρόμο.

Σφαίρες από το πουθενά σκοτώνουν και τραυματίζουν ανθρώπους που όρθωσαν το ανάστημα τους. Το τανκ εισβάλει στο προαύλιο, παρασύρει την πύλη και ανθρώπους.

Κάθε χρόνο τέτοια μέρα ανάμεσα σε εκείνους που έρχονται να τιμήσουν τους νεκρούς είναι κι εκείνοι που τους είδαν να πέφτουν δίπλα τους.

50 χρόνια μετά οι μνήμες δεν έχουν σβήσει λεπτό από τη νύχτα εκείνη που ξημέρωσε η Δημοκρατία.

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν το απόγευμα με την καθιερωμένη πορεία στην αμερικανική πρεσβεία.

Νέοι άνθρωποι θα κρατήσουν και φέτος τη ματωμένη σημαία με δέος και σεβασμό. Κάθε χρόνο με την ίδια διεκδίκηση, να είναι ελεύθεροι.

«Αστακός» η Αθήνα με 5.500 αστυνομικούς στους δρόμους

Σε επιφυλακή βρίσκεται η Αστυνομία για τον τριήμερο εορτασμό του Πολυτεχνείου, ενώ ταλαιπωρία περιμένει το επιβατικό κοινό, καθώς ισχύουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις έως το Σάββατο το πρωί.

Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, ήδη βρίσκονται επί ποδός περίπου 5.000 αστυνομικοί από όλες τις υπηρεσίες Τάξης, Ασφάλειας και Τροχαίας, ενώ συνδρομή θα παρέχουν από αέρος το ελικόπτερο της Αστυνομίας καθώς και drone.

Παράλληλα, σε ετοιμότητα βρίσκονται τα οχήματα ρίψης νερού, οι Αίαντες, καθώς και ομάδες της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (ΕΚΑΜ) της Ελληνικής Αστυνομίας.

Επίσης, πέρα από την αυξημένη παρουσία αστυνομικών γύρω από το Πολυτεχνείο και την Αμερικανική πρεσβεία, ιδιαίτερα μέτρα έχει λάβει η ΕΛ.ΑΣ και για την προστασία της πρεσβείας του Ισραήλ καθώς και άλλων πιθανών «στόχων» λόγω του πολέμου στη Γάζα.

Ιδιαίτερα αυξημένα θα είναι τα μέτρα ασφαλείας και στην περιοχή των Εξαρχείων, όπου η κατάσταση είναι ήδη τεταμένη τις τελευταίες μέρες.

Η Θεσσαλονίκη τιμά την επέτειο της εξέγερσης

Άτομα κάθε ηλικίας αποτίουν φόρο τιμής με ένα λουλούδι. Φέτος, υπάρχουν και πολλές σημαίες της Παλαιστίνης ώστε να δηλώσουν την στήριξή του στον Παλαιστινιακό λαό.

Στις 16:00 αναμένεται να κλείσουν οι δρόμοι στο κέντρο της πόλης ενώ επί ποδός αναμένονται 2.000 αστυνομικοί.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Κορoνοϊός: 1.142 νέα κρούσματα, 466 διασωληνωμένοι, 53 θάνατοι

Her News b

Άρτα: Διευθύντρια σχολείου δάγκωσε 11χρονο μαθητή ΑΜΕΑ – Τι καταγγέλει η μητέρα του

Her News

Καιρός: Μ. Σάββατο και Πάσχα ο υδράργυρος θα δείξει 25 βαθμούς

Her News