HerNews.gr
Συνεντεύξεις

Η Στέλλα Κοσμοπούλου μιλά στο HerNews: «Πιστεύω πως πάντα βρίσκουμε κοινά στοιχεία με τους ρόλους που καλούμαστε να υποδυθούμε»

Η συναρπαστική ιστορία μυστηρίου της Αγκάθα Κρίστι “Πέντε μικρά γουρουνάκια” (με πρωτότυπο τίτλο “Go back for murder”) που διασκεύασε για το θέατρο η ίδια η συγγραφέας, ανεβαίνει για πρώτη φορά σε ελληνική θεατρική σκηνή, σε μετάφραση του Αντώνη Γαλέου και σκηνοθεσία Γιώργου Φρατζεσκάκη.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, στο θέατρο Εliart συνεχίζεται η παρουσίαση σπουδαίων έργων της παγκόσμιας αστυνομικής λογοτεχνίας και δραματουργίας. Τα γουρουνάκια είναι πέντε, το ένα είναι ο δολοφόνος. Ο λύκος αυτή τη φορά δεν είναι ο κακός, αλλά εκείνος που θα λύσει το μυστήριο.Πέντε μικρά γουρουνάκια

Πώς όμως, χωρίς κανένα χειροπιαστό στοιχείο στα χέρια του; Τίποτα δεν είναι όπως νομίζουμε και όπως φαίνεται σε αυτή την ιστορία φόνου και συνεχών ανατροπών. Το συνεχές κυνηγητό ανάμεσα στον ένοχο και τα γουρουνάκια κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον των θεατών, καθώς η δράση κυλάει συναρπαστικά από το παρελθόν στο παρόν, ενώ ο θεατής μπαίνει στη θέση του επιθεωρητή και μελετά την κάθε μαρτυρία ξεχωριστά. Ποια είναι η “ανατριχιαστική” αλήθεια;

Η Στέλλα Κοσμοπούλου που πρωταγωνιστεί στην παράσταση “Πέντε μικρά γουρουνάκια” μιλά στο HerNews και στη δημοσιογράφο Κατερίνα Αλεξανδρίδου, για τον ρόλο της στην παράσταση αλλά και για τα μελλοντικά της σχέδια.

Σχεδόν ένας μήνας από τότε που παίζει η παράσταση που πρωταγωνιστείτε «5 μικρά γουρουνάκια», τι σας λέει ο κόσμος που έρχεται να την παρακολουθήσει;

Τα “5 μικρά γουρουνάκια” ή με τον αγγλικό του τίτλο “go back for murder” είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα της Άγκαθα Κρίστι, το οποίο διασκεύασε η ίδια η συγγραφέας για το θέατρο. Οι θεατές μέχρι στιγμής έρχονται υποψιασμένοι ότι θα δουν ένα έργο της συγκεκριμένης συγγραφέως, κάτι πολύ σημαντικό καθώς τα σχόλια τους είναι ιδιαίτερα εύστοχα. Ο κόσμος φεύγει γεμάτος συναισθήματα και αυτό μας κάνει πολύ χαρούμενους.

Πείτε μας μερικά λόγια για την παράσταση και για την πλοκή της
Το έργο είναι μια ιστορία μυστηρίου με έντονη πλοκή. Είναι μία παράσταση που ξεκινάει τελείως διαφορετικά απ’ ότι καταλήγει. Η μετάφραση είναι του Αντώνη Γαλέου και η σκηνοθεσία του Γιώργου Φρατζεσκάκη.
Τι πραγματεύεται ο δικός σας ρόλος;

Εγώ υποδύομαι την Έλσα, είναι κορίτσι που από πολύ μικρή έμαθε να διεκδικεί αυτό που θέλει ακόμη και αν το κόστος είναι μεγάλο. Στη διάρκεια της παράστασης μία από τις φράσεις της που μου κέντρισε το ενδιαφέρον από την αρχή ήταν η: “Να παίρνεις από τη ζωή ό,τι σου κάνει κέφι και να το πληρώνεις χρυσό”. Θεωρώ πως αυτή η φράση της και άλλη μία που ακούγεται στο τέλος της παράστασης είναι τα βασικά  σημεία αναφοράς του ρόλου μου.

Είχατε ποτέ στη ζωή σας “κοινά στοιχεία” με την ηρωίδα που ενσαρκώνετε;
Κοινά στοιχεία; Ναι έχω! Πιστεύω πως πάντα βρίσκουμε κοινά στοιχεία με τους ρόλους που καλούμαστε να υποδυθούμε. Παρόλαυτα και σε ότι αφορά εμένα με τον συγκεκριμένο ρόλο, τα στοιχεία ναι μεν υπάρχουν αλλά ξεκινούν από διαφορετικό υπόβαθρο. Για παράδειγμα, η Έλσα πεισμώνει και προσπαθεί να αλλάξει τους γύρω της ή τις καταστάσεις γύρω της, από την άλλη εγώ “πεισμώνω” με τον εαυτό μου. Θέλω να αλλάξω εγώ, να γίνομαι καλύτερη με ότι καταπιάνομαι, αλλά δεν με αφορά καθόλου να αλλάξω τους άλλους. Άλλο ένα κοινό στοιχείο είναι η ανυπομονησία. Η Έλσα είναι ανυπόμονη, αυτό που θέλει το θέλει τώρα κάτι που χαρακτηρίζει κι εμένα ως άνθρωπο, τις περισσότερες όμως φορές αντιλαμβάνομαι πως τα πράγματα θέλουν το χρόνο τους κάτι που η Έλσα το καταλαβαίνει όταν πια είναι αργά.
Υπάρχει κάποιο μήνυμα που περνάει η παράσταση το οποίο θεωρείτε ότι πρέπει οπωσδήποτε να δει ο θεατής;

Υπάρχουν πολλά μηνύματα που εγώ ως θεατής θα ήθελα να δω-σκεφτώ μετά από μια παράσταση. Θα επικεντρωθώ στο ότι το σημαντικότερο μήνυμα είναι η ελευθερία, η ανάγκη που έχουμε ως άνθρωποι να περιορίζουμε την ελευθερία των άλλων πιστεύοντας πως έτσι θα νιώσουμε καλά, είναι ουτοπικό.

Πως θα πείθετε τον κόσμο να έρθει να παρακολουθήσει τα «5 μικρά γουρουνάκια»;
Για όσους αγαπούν τις ιστορίες μυστηρίου και κυρίως τις ιστορίες μυστηρίου από τη “μετρ” του είδους θα αρκεστώ να πω, πως το συγκεκριμένο έργο παίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Τέλος, θα έλεγα πως είναι μια παράσταση με ανατρεπτικό τέλος που σε βάζει στη διαδικασία να σκεφτείς με ποιου το μέρος είσαι.
Όταν διαβάσατε για πρώτη φορά τον ρόλο σας, πως αισθανθήκατε;
Η αλήθεια είναι πως το συγκεκριμένο έργο δεν το γνώριζα. Η πρώτη φορά που διάβασα τμηματικά τον ρόλο μου ήταν στην ακρόαση. Η πρώτη μου εντύπωση ήταν πως πρόκειται για μια γυναίκα που ξέρει τι θέλει και δεν διστάζει να κάνει ότι χρειαστεί για να το πάρει. Ένιωσα όμως πως είναι ένα πλάσμα που νιώθει μοναξιά. Στην πορεία, όταν διάβασα ολοκληρωμένο το κείμενο είδα ένα κορίτσι που προσπαθεί να βρει τα “πατήματά” του στη ζωή και τον ρόλο της σε μία κοινωνία που εκ των πραγμάτων η γυναίκα ήταν σε δεύτερη μοίρα. Μία γυναίκα που θέλει να διεκδικήσει τη ζωή, να νιώσει δυνατά συναισθήματα αλλά που δεν ξέρει τον τρόπο να το κάνει. Αυτό που ένιωσα ήταν αντιφατικό, απ’ τη μια θλίψη και απ’ την άλλη μια ευχαρίστηση.
Ποια είναι τα επόμενα επαγγελματικά σας σχέδια ;
 Εκτός από τα “5 μικρά γουρουνάκια” που παίζουμε κάθε Παρασκευή-Σαββατο και Κυριακή στο θέατρο «ELIART» σε σκηνοθεσία Γιώργου Φρατζεσκάκη με τους Σαράντο Γεωγλερή, Κωνσταντίνο Λάγκο, Παναγιώτη Καρμάτη, Κορίνα Αλεξανδρίδη, Ελένη Μπουκουβάλα και Στυλιανή Κλείδωνα, από τις 7 Δεκεμβρίου θα βρίσκομαι στη μουσική σκηνή «Σφίγγα», στη μουσικοθεατρική παράσταση “ON AIR” σε σκηνοθεσία της Αγνής Χιώτη και του Σταμάτη Μπάκνη με τους Καίτη Ιωαννίδου, Γιάννη Βυρίνη και Κώστα Μπαλαχούτη. Πρόκειται για μία παράσταση στην οποία θα υποδεχόμαστε έναν guest καλεσμένο από τον καλλιτεχνικό χώρο. Η χαρά μου είναι μεγάλη καθώς ξεκινάμε με την κυρία Ελένη Ροδά.

Νεότερα Άρθρα

Ioanna Paliospirou Foundation: Η Ιωάννα Παλιοσπύρου μιλά αποκλειστικά στο HerNews για το νέο της ίδρυμα που θα στηρίζει εγκαυματίες

HerNews ka

Success story: Ένας νέος πραγματοποιεί τα όνειρά του στο Παρίσι

Her News b

Ανδρέας Μικρούτσικος: «Ο μόνος άνθρωπος που τηρεί σιγή ασυρμάτου είναι η Ελένη Μενεγάκη»

Her News