HerNews.gr
Διεθνή

Τι εξαφάνισε τους δεινόσαυρους; Η συζήτηση μεταξύ των ανθρώπων και της τεχνητής νοημοσύνης

Μια ομάδα παλαιοντολόγων πιστεύει ότι μια μεγάλη έκρηξη ηφαιστείων είχε ως αποτέλεσμα την εξαφάνιση των δεινοσαύρων στη Γη. Κάποιοι το υποστηρίζουν με έναν μάλλον καινοτόμο τρόπο, αν και έρχεται σε αντίθεση με τη θεωρία του γιγαντιαίου διαστημικού βράχου (αστεροειδούς).

Ο τρόπος που διατυπώνεται η ερώτηση, ωστόσο, έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει την απάντηση. Αν και αυτό συμβαίνει μεταξύ των ανθρώπων, είναι σίγουρα αλήθεια για τους υπολογιστές.

Για πολλούς, το επιχείρημα σχετικά με το τι θα μπορούσε να είχε εξαφανίσει τους δεινόσαυρους που δεν ήταν πτηνά διευθετήθηκε πριν από αρκετό καιρό. Οι ερευνητές ανακάλυψαν τη θέση όπου χτύπησε ο αστεροειδής, το στρώμα μετάλλων από αυτό και την αιθάλη από τις πυρκαγιές που προέκυψαν από την πρόσκρουση. 

Είναι πεπεισμένοι ότι μετά από εκείνη τη συγκεκριμένη στιγμή, δεν ζούσαν άλλοι δεινόσαυροι, και αυτό ήταν το τέλος αυτού του κεφαλαίου στην ιστορία του πλανήτη μας.

Για πρόσθετο μέτρο, οι ερευνητές εντόπισαν ακόμη και απολιθώματα από την ακριβή ημέρα που ο αστεροειδής έπεσε στη Γη. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένοι ειδικοί – αν και μια μάλλον μικρή ομάδα – που δεν είναι πεπεισμένοι, σύμφωνα με το IFL Science.

Κίνα: Ανακάλυψαν δεινόσαυρο με βάρος 70 τόνους και λαιμό που έφτανε τα 15 μέτρα

Αυτή η ομάδα συμφωνεί ότι οι επιπτώσεις του αστεροειδούς ή του κομήτη ήταν καταστροφικές, αλλά οι επιστήμονες δεν πιστεύουν ότι οι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν σε μια στιγμή. 

Μάλλον, πιστεύουν ότι ήταν μια αργή εξαφάνιση επηρεασμένη από ηφαίστεια. Δεδομένου ότι οι περισσότεροι επιστήμονες και το ευρύ κοινό δεν θα ανταποκρινόταν σε αυτήν την υπόθεση, η τεχνητή νοημοσύνη (AI) χρησιμοποιείται για να βοηθήσει αυτούς τους στοχαστές να πείσουν τους άλλους.

Τροφοδοσία γεωλογικών και κλιματικών δεδομένων σε 100 επεξεργαστές

Ο Alex Cox, ένας φοιτητής από το Πανεπιστήμιο Dartmouth, βασίστηκε σε πάνω από εκατό επεξεργαστές για να αναλύσει δεδομένα για τους βράχους και το κλίμα της Γης από την εποχή που εξαφανίστηκαν οι δεινόσαυροι. Τα αρχεία απολιθωμάτων επιθεωρήθηκαν για να προσδιοριστεί τι θα μπορούσε να προκάλεσε εξαφανίσεις γύρω από τα όρια Κρητιδικού-Παλαιογενούς.

Το σύστημα που διατύπωσαν ο Cox και ο επιβλέπων του, Δρ. Μπρένχιν Κέλερ, προτείνει μια διαφορετική απάντηση σε σύγκριση με αυτό που βρήκαν οι περισσότεροι από τους χιλιάδες επιστήμονες.

Sauropods grew big by munching 'superfoods' with sturdy beaks | Science |  AAAS

Όσοι πιστεύουν τη θεωρία του ηφαιστείου επισημαίνουν την τεράστια ποσότητα βασάλτη στις παγίδες Deccan, που είναι περίπου 1,3 εκατομμύρια κυβικά χιλιόμετρα. Αυτό σχηματίστηκε την εποχή της εξαφάνισης των δεινοσαύρων.

Σε άλλα μέρη του κόσμου, μέρη με εξίσου μεγάλες ηφαιστειακές περιοχές έχουν συνδεθεί με μαζικές εξαφανίσεις λόγω αλλαγών στο κλίμα από τα αέρια που απελευθερώνονται από τη λάβα, σύμφωνα με το IFL Science.

Εξέταση επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα και διοξειδίου του θείου

Ένα βασικό μέρος του επιχειρήματος περιστρέφεται γύρω από το εάν οι δεινόσαυροι και άλλα πλάσματα ήταν σε παρακμή πριν από την πρόσκρουση του κρατήρα Chicxulub ή αν ήταν απλώς το κανονικό μοτίβο της φύσης που έπαιζε.

Ο Cox και η ομάδα του εξέτασαν την απόδειξη που έχουμε σχετικά με τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα και διοξειδίου του θείου στον αέρα. Εξέτασαν τις επιπτώσεις του στις θερμοκρασίες της Γης για περίπου δύο εκατομμύρια χρόνια πριν από την κρούση και μετά το τέλος της Κρητιδικής περιόδου χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο μηχανικής μάθησης παρόμοιο με το προγνωστικό κείμενο.

 Οι επεξεργαστές είχαν ρυθμιστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να προσδιορίζεται καλύτερα ποιο από τα τριακόσια χιλιάδες σενάρια είχε το περισσότερο νόημα.

«Μέρος του κινήτρου μας ήταν να αξιολογήσουμε αυτήν την ερώτηση χωρίς μια προκαθορισμένη υπόθεση ή μεροληψία», δήλωσε ο Cox σε μια δήλωση.

Sauropods - The Biggest Dinosaurs

«Τα περισσότερα μοντέλα κινούνται προς μια κατεύθυνση προς τα εμπρός. Προσαρμόσαμε ένα μοντέλο κύκλου άνθρακα για να λειτουργεί αντίστροφα, χρησιμοποιώντας το αποτέλεσμα για να βρούμε την αιτία μέσω στατιστικών, δίνοντάς του μόνο τις ελάχιστες προηγούμενες πληροφορίες καθώς λειτούργησε προς ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Στο τέλος, δεν έχει σημασία τι πιστεύουμε ή τι σκεφτήκαμε προηγουμένως – το μοντέλο μας δείχνει πώς φτάσαμε σε αυτό που βλέπουμε στο γεωλογικό αρχείο».

Οι υπολογιστές παρατήρησαν μια γρήγορη πτώση της βιολογικής δραστηριότητας μετά την πρόσκρουση. Αυτό συνέβη πολύ γρήγορα για να προκληθεί από ηφαίστεια. Ωστόσο, πρότειναν επίσης ότι οι κλιματικές αλλαγές που απαιτούνται για μια μαζική εξαφάνιση πιθανότατα προήλθαν μόνο από τις παγίδες του Deccan, όπως αναφέρει το IFL Science.

Με άλλα λόγια, πολλοί δεινόσαυροι μπορεί να είχαν εξαφανιστεί ακόμα κι αν ο αστεροειδής δεν είχε χτυπήσει, σύμφωνα με τα τελευταία ευρήματα που βασίζονται στο AI.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

H Σακίρα απέλυσε υπάλληλο που αρνήθηκε να της ζεστάνει το… κοτόπουλο

Her News b

Mila Kunis: Το ψέμα που είπε για να κερδίσει έναν μεγάλο ρόλο!

HerNewskl

Gwyneth Paltrow: Αγκαλιάζει τα “σημάδια” του χρόνου με αφορμή τα γενέθλιά της

HerNewskl