HerNews.gr
Διεθνή

Όσκαρ Πιστόριους: Αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους 11 χρόνια μετά τη δολοφονία της Ρίβα Στέενκαμπ

Ο χρυσός παραολυμπιονίκης Όσκαρ Πιστόριους αφέθηκε ελεύθερος σήμερα Παρασκευή 5/1 από φυλακή της Νότιας Αφρικής, 11 χρόνια αφότου σκότωσε τη φίλη του, Ρίβα Στέενκαμπ.

«Έγινε δεκτός στο σύστημα των κοινοτικών διορθώσεων και τώρα βρίσκεται στο σπίτι του», δήλωσε το Τμήμα Σωφρονιστικών Υπηρεσιών της Νότιας Αφρικής.

Ο διπλά ακρωτηριασμένος παραολυμπιονίκης καταδικάστηκε για τη δολοφονία της Ρίβα Στέενκαμπ αφού την πυροβόλησε πολλές φορές μέσα από μια κλειδωμένη πόρτα τουαλέτας με ένα πιστόλι 9 χιλιοστών την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου στο σπίτι τους στην Πρετόρια το 2013.

Τώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, γκριζομάλλης και καπνιστής, έχει στραφεί στη θρησκεία και θα ξεκινήσει τη νέα του ζωή υπό όρους λίγα μίλια μακριά από την πρωτεύουσα της Νότιας Αφρικής πίσω από τα ψηλά τείχη της φυλασσόμενης ιδιοκτησίας του πλούσιου θείου του.

Ο Πιστόριους ισχυρίστηκε ότι νόμιζε ότι η Ρίβα Στέενκαμπ ήταν εισβολέας, αλλά καταδικάστηκε για ένοχη ανθρωποκτονία – ένα έγκλημα παρόμοιο με ανθρωποκτονία – το 2014.

Κρίθηκε ένοχος για τη σοβαρότερη κατηγορία της δολοφονίας το 2015 και αργότερα καταδικάστηκε σε 13 χρόνια φυλάκιση αφού οι εισαγγελείς κέρδισαν την έφεση με την αιτιολογία ότι η αρχική του ποινή ήταν πολύ επιεική.

Η φιλανθρωπική οργάνωση για τη γυναικεία βία ελπίζει ότι ο Πιστόριους θα είναι «καλύτερος άνθρωπος»

Ενώ η δολοφονία της Ρίβα Στέενκαμπ προκάλεσε διαμαρτυρίες και εκκλήσεις για ενέργειες, η είδηση ​​της απελευθέρωσης του Πιστόριους ήταν ελαφρώς πιο σιωπηλή.

«Έχει σημειώσει όλα τα απαραίτητα κουτάκια», είπε η Θέμπα Μασάνγκο, γενική γραμματέας του Not In My Name International, μιας ομάδας που διεξάγει εκστρατείες κατά της βίας κατά των γυναικών. «Και δεν μπορούμε παρά να ευχηθούμε και να ελπίζουμε ότι ο Όσκαρ Πιστόριους θα βγει καλύτερος άνθρωπος».

«Τείνουμε να ξεχνάμε ότι υπάρχει πιθανότητα να αποκατασταθεί κάποιος».

Η μητέρα της Reeva Steenkamp θυμάται την ημέρα που η ζωή τους «άλλαξε για πάντα»

Σε μια εγκάρδια δήλωση, η Τζούν Στέενκαμπ είπε: «Ο Φεβρουάριος του 2013 (ήταν) η μέρα που η ζωή άλλαξε για πάντα. Την ημέρα που η Νότια Αφρική έχασε τον ήρωά της, Όσκαρ Πιστόριους, και την ημέρα που ο Μπάρι κι εγώ χάσαμε την πολύτιμη κόρη μας, Ρίβα, από τα χέρια του Όσκαρ.

Τώρα, σχεδόν 11 χρόνια αργότερα, ο πόνος είναι ακόμα ακατέργαστος και αληθινός, και ο αγαπητός αείμνηστος σύζυγός μου Μπάρι και εγώ δεν μπορέσαμε ποτέ να συμβιβαστούμε με τον θάνατο της Ρίβα ή τον τρόπο που πέθανε.

Με τα χρόνια ο Μπάρι κι εγώ ενθαρρυνθήκαμε από την αγάπη και τα μηνύματα υποστήριξης τόσο από φίλους όσο και από αγνώστους.

Μακάρι να μπορούσα να ευχαριστήσω τον καθένα προσωπικά για τον Μπάρι και εμένα σε αυτά τα δύσκολα χρόνια. Μέρος του Μπάρι και οι καθημερινές μου συζητήσεις ήταν πάντα πλημμυρισμένες από τη λύπη που νιώθαμε για τους γονείς και τις οικογένειες των θυμάτων των οποίων οι δράστες δεν οδηγήθηκαν στη φυλακή».

«Οι σκέψεις μας παρέμειναν μαζί τους καθώς τους αρνήθηκαν οποιαδήποτε μορφή φυλακής και τα ονόματα των αγαπημένων τους δεν αναγνωρίστηκαν ή τιμήθηκαν ποτέ. Μας έκανε να νιώθουμε ένοχοι σε ένα βαθμό, αλλά ταυτόχρονα το τραύμα της αναζωογόνησης και της επανάληψης της ιστορίας μας ήταν ένας τεράστιος σταυρός για εμάς. Ενώ παραμένουμε ευγνώμονες στα μέσα ενημέρωσης, η ένταση της κάλυψης της δίκης, της φυλάκισης και της αποφυλάκισης του Όσκαρ ήταν δίκοπο μαχαίρι.

Το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης σήμαινε απώλεια της ιδιωτικής μας ζωής και κατέστησε δύσκολο το πένθος με ειρήνη. Δυστυχώς, οι αναφορές συνοδεύονταν συχνά από λεκτική και συναισθηματική κακοποίηση από ορισμένα μέλη του κοινού – όχι μόνο προς εμάς, αλλά και προς την αποθανούσα κόρη μας. Είναι η ειλικρινής μου επιθυμία, και ήταν και του Μπάρι, οι άνθρωποι να αφιερώσουν λίγο χρόνο για να εξετάσουν τον αντίκτυπο των προσβλητικών σχολίων τους. Δεν το επιλέξαμε αυτό. Θα προτιμούσαμε να έχουμε την αγαπημένη μας κόρη ζωντανή και να γελάει μαζί μας», ήταν τα σπαρακτικά λόγια της μητέρας της Ρίβα.

Ποιοι είναι οι όροι αποφυλάκισης που επιβάλλονται στον Πιστόριους

Ορισμένες από τις προϋποθέσεις αποφυλάκισης του Όσκαρ Πιστόριους περιλαμβάνουν περιορισμούς στο πότε του επιτρέπεται να φύγει από το σπίτι του, απαγόρευση κατανάλωσης αλκοόλ και εντολές ότι πρέπει να παρακολουθεί προγράμματα για τη διαχείριση του θυμού και τη βία κατά των γυναικών. Θα πρέπει να κάνει κοινωφελή εργασία.

Ο Πιστόριους θα πρέπει επίσης να συναντάται τακτικά με αξιωματούχους αποφυλάκισης υπό όρους στο σπίτι του και στα γραφεία των σωφρονιστικών υπηρεσιών και θα υποβάλλεται σε απροειδοποίητες επισκέψεις από τις αρχές. Δεν του επιτρέπεται να φύγει από την περιοχή Waterkloof χωρίς άδεια και του απαγορεύεται να μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης μέχρι το τέλος της ποινής του. Θα μπορούσε να επιστρέψει στη φυλακή εάν παραβιάσει οποιονδήποτε από τους όρους της αποφυλάκισής του.

Η Νότια Αφρική δεν χρησιμοποιεί ετικέτες ή βραχιόλια σε παραβάτες που έχουν αποφυλακιστεί, επομένως ο Πιστόριους δεν θα φορά καμία συσκευή παρακολούθησης, δήλωσαν αξιωματούχοι του Τμήματος Σωφρονιστικών Σωμάτων. Αλλά θα παρακολουθείται συνεχώς από έναν υπάλληλο του τμήματος που διορίζεται για την περίπτωσή του και θα πρέπει να ενημερώνει τον υπάλληλο για οποιεσδήποτε σημαντικές αλλαγές στη ζωή του, όπως εάν θέλει να βρει δουλειά ή να μετακομίσει.

Η οικογένεια της Ρίβα Στέενκαμπ δεν αντιτάχθηκε στην αίτηση αποφυλάκισης του Όσκαρ Πιστόριους τον Νοέμβριο, αν και η μητέρα της, ​​δήλωσε ότι δεν πίστευε ότι ο παραολυμπιονίκης είχε αποκατασταθεί πλήρως και εξακολουθούσε να ψεύδεται για τη δολοφονία της κόρης της.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Πάρις Χίλτον: Επτά ομάδες ντετέκτιβ με drones ψάχνουν το χαμένο… σκυλάκι της

Her News

Σάρον Όσμπορν: «Το έχω παρακάνει με τις πλαστικές. Ο χρόνος είναι εναντίον μου»

Her News

Οι δισεκατομμυριούχοι του κόσμου: Αυτή είναι η χρυσή 10άδα σύμφωνα με το Forbes

Her News