HerNews.gr
Αφιερώματα

27 Ιανουαρίου: Διεθνής Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος

Η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος ή η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος είναι μια διεθνής ημέρα μνήμης στις 27 Ιανουαρίου που τιμά τη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, που οδήγησε στη γενοκτονία του ενός τρίτου του εβραϊκού λαού, μαζί με αμέτρητα μέλη άλλων μειονοτήτων από τη Ναζιστική Γερμανία μεταξύ 1933 και 1945, μια προσπάθεια να εφαρμοστεί η «τελική λύση» της στο εβραϊκό ζήτημα.

Η 27η Ιανουαρίου επιλέχθηκε για να τιμήσει την ημερομηνία κατά την οποία το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς απελευθερώθηκε από τον Κόκκινο Στρατό το 1945.

Η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος θυμάται τη δολοφονία έξι εκατομμυρίων Εβραίων, των δύο τρίτων του εβραϊκού πληθυσμού της Ευρώπης και εκατομμυρίων άλλων από το ναζιστικό καθεστώς και τους συνεργάτες του. Ορίστηκε με το ψήφισμα 60/7 της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών την 1η Νοεμβρίου 2005. Το Ολοκαύτωμα και οι Έλληνες Εβραίοι! Ένα κείμενο μνήμης... - Militaire.gr

Το ψήφισμα ήρθε μετά από ειδική σύνοδο που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα εκείνο το έτος στις 24 Ιανουαρίου για τον εορτασμό της 60ής επετείου από την απελευθέρωση του τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και το τέλος του Ολοκαυτώματος.

Πολλές χώρες έχουν καθιερώσει τις δικές τους ημέρες μνήμης του Ολοκαυτώματος. 

Το ψήφισμα 60/7, που εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση την 1η Νοεμβρίου 2005, καθιέρωσε την 27η Ιανουαρίου ως Διεθνή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος. Το ψήφισμα προτρέπει κάθε κράτος μέλος του ΟΗΕ να τιμήσει τη μνήμη των θυμάτων, έξι εκατομμυρίων Εβραίων, «το ένα τρίτο του εβραϊκού λαού, μαζί με αμέτρητα μέλη άλλων μειονοτήτων» και ενθαρρύνει την ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την ιστορία του  για να βοηθήσει αποτροπή μελλοντικών πράξεων γενοκτονίας.

Ολοκαύτωμα : Η Ελλάδα ανέλαβε την προεδρία της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος | in.gr

Απορρίπτει κάθε άρνηση του Ολοκαυτώματος ως γεγονός και καταδικάζει όλες τις εκδηλώσεις θρησκευτικής μισαλλοδοξίας , υποκίνησης , παρενόχλησης ή βίας κατά ατόμων ή κοινοτήτων με βάση την εθνική καταγωγή ή τις θρησκευτικές πεποιθήσεις.

Ζητά επίσης να διατηρηθούν ενεργά οι τοποθεσίες που χρησίμευαν ως ναζιστικά στρατόπεδα θανάτου, στρατόπεδα συγκέντρωσης, στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας και φυλακές, καθώς και τη θέσπιση ενός προγράμματος του ΟΗΕ για την προσέγγιση και την κινητοποίηση της κοινωνίας για τη μνήμη και την εκπαίδευση του Ολοκαυτώματος.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Tony Robbins: 4 ενδιαφέροντα facts που ίσως δεν γνωρίζετε για τον ταλαντούχο συγγραφέα (και όχι μόνο)

HerNews ka

«Vintage stories»: Άγνωστες ιστορίες για τον Σάκη Μπουλά

HerNews ka

Νίκος Σεργιανόπουλος: Συμπληρώνονται 15 χρόνια από τη δολοφονία του ηθοποιού

HerNews ka