HerNews.gr
Ελλάδα

Εύκολες πράσινες συνήθειες που μπορείς να υιοθετήσεις στην καθημερινότητά σου

Ο πλανήτης μας τα τελευταία χρόνια φωνάζει για βοήθεια και εμείς είναι σημαντικό να τον ακούσουμε. Και αυτό γιατί η προστασία του περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων μας και πρέπει να αρχίσει να μας απασχολεί καθημερινά. Μπορεί λοιπόν η κατάσταση να φαίνεται ότι έχει αρχίσει να ξεφεύγει από τον έλεγχο με τις απανωτές καταστροφές, αλλά ευτυχώς είναι αναστρέψιμη.

Χρειάζεται όμως να υιοθετήσουμε κάποιες καλές συνήθειες που θα δώσουν νέα πνοή στο “σπίτι” μας και θα είναι η αρχή για ένα καλύτερο μέλλον.

Ποιες είναι αυτές και πώς μπορείς να τις υιοθετήσεις στην καθημερινότητα; Στα αναλύουμε όλα παρακάτω. Ας ξεκινήσουμε!

Σκέψου οικολογικά

Επειδή η ουσιαστική αλλαγή κρύβεται πίσω από μικρές συνήθειες, είναι απαραίτητο να αλλάξεις τον τρόπο σκέψης σου. Προσέγγισε λοιπόν όλα τα ζητήματα που σε απασχολούν καθημερινά με έναν πιο οικολογικό τρόπο και δημιούργησε μία ρουτίνα. Όσο απαιτητικό και αν είναι το πρόγραμμά σου, είναι απαραίτητο να φτιάξεις ένα πλάνο και να κινηθείς με βάση αυτό. Να θυμάσαι! Μπορεί η αρχή να σου φανεί κάπως δύσκολη, αλλά αν κινηθείς με συνέπεια, τότε μετά από λίγες μέρες θα φτιάξεις μια νέα πραγματικότητα.

Σχεδίασε λοιπόν τη μέρα σου οικολογικά. Από τις μετακινήσεις σου, μέχρι και τις απλές σου συνήθειες, σκέψου τρόπους που θα βοηθήσουν ουσιαστικά στην προστασία του περιβάλλοντος. Μια καλή ιδέα για παράδειγμα είναι να επενδύσεις σε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, το οποίο εκπέμπει μηδενικούς ρύπους και συνεπώς μειώνει τη ρύπανση του πλανήτη. Αν δεν είσαι ακόμα σίγουρος για αυτήν την επιλογή, τι θα έλεγες να δώσεις μια ευκαιρία στο leasing ηλεκτρικού αυτοκινήτου και να δεις αν σου ταιριάζει; Εμείς σε συμβουλεύουμε να το δοκιμάσεις.

Ανακύκλωση

Η ανακύκλωση έχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητα πολλών νοικοκυριών που επιθυμούν να συμβάλλουν στην καλυτέρευση των παρουσών συνθηκών. Τα οφέλη της είναι πραγματικά ανεκτίμητα, καθώς μπορεί να δώσει στα σκουπίδια σου αξία. Τα απορρίμματα λοιπόν που μπορούν να ανακυκλωθούν, αλλάζουν μορφή και επαναχρησιμοποιούνται. Με αυτόν τον τρόπο, δε σπαταλάται παραπάνω ηλεκτρική ενέργεια για την παραγωγή νέων προϊόντων και συσκευασιών.
Ενδεικτικό παράδειγμα είναι το αλουμινένιο κουτί, το οποίο όλοι έχουμε στο ντουλάπι μας και η παραγωγή του οποίου απαιτεί ενέργεια που είναι ίση με αυτή που σπαταλάς όταν ακούς ραδιόφωνο για τέσσερις ώρες ή βλέπεις τηλεόραση για τρεις.

Πες όχι στα πλαστικά

Τα πλαστικά απειλούν άμεσα τη ζωή στον πλανήτη, καθώς οι αριθμοί ρύπανσης που
καταγράφονται παγκοσμίως είναι απογοητευτικοί. Για αυτόν το λόγο χρειάζεται μία μαζική ευαισθητοποίηση και η στροφή σε εναλλακτικές μορφές προϊόντων. Οι αλλαγές αυτές πρέπει να είναι καθημερινές και να έχουν διάρκεια.
Προτίμησε λοιπόν καλαμάκια από μπαμπού αντί για πλαστικά και έχε μαζί σου έναν θερμό στον οποίο μπορείς να βάλεις τον καφέ της ημέρας. Επιπλέον, είναι απαραίτητο να σταματήσεις τη χρήση πλαστικών σακούλων και να προτιμήσεις τις υφασμάτινες που μπορείς να επαναχρησιμοποιείς για χρόνια. Με αυτούς τους απλούς τρόπους λοιπόν, όχι μόνο βάζεις το λιθαράκι σου στην προστασία του πλανήτη, αλλά εξοικονομείς και χρήματα.

Περιόρισε το κρέας

Το ήξερες ότι η μεγάλη κατανάλωση κρέατος συνδέεται άμεσα με την καταστροφή του πλανήτη και επηρεάζει σημαντικά το περιβαλλοντικό σου αποτύπωμα; Αν η απάντηση είναι όχι, τότε σε ενημερώνουμε ότι αρκεί μόνο μια μικρή αλλαγή στη διατροφή σου για να κάνεις την καθημερινότητά σου πιο βιώσιμη.
Κατανάλωσε λοιπόν μειωμένες μερίδες και συνέβαλε με τη σειρά σου στην εκπομπή λιγότερων ρύπων που προκαλούνται από την παραγωγή του κρέατος. Έτσι δε θα κάνεις καλό μόνο στο περιβάλλον, αλλά και στην υγεία σου, καθώς το κόκκινο κρέας είναι διαπιστωμένο ότι συνδέεται με αρκετά νοσήματα. Περιόρισε το λοιπόν στο εβδομαδιαίο σου πλάνο και προτίμησε όσπρια και άλλα τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Ψώνισε έξυπνα

Η βιώσιμη μόδα είναι η τάση που θα επικρατήσει τα επόμενα χρόνια και ίσως μπορέσει να δώσει λύσεις στο περιβαλλοντικό πρόβλημα. Είναι γεγονός ότι η βιομηχανία της μόδας είναι η δεύτερη πιο ρυπογόνος βιομηχανία στον κόσμο και τα ρούχα του fast fashion καταλήγουν να δημιουργούν τεράστιες χωματερές.
Είναι επίσης αλήθεια ότι ο αριθμός των ρούχων που έχουν παραχθεί μέχρι τώρα είναι ικανός να ντύσει το σύνολο του πληθυσμού παγκοσμίως. Εξερεύνησε λοιπόν τα second hand μαγαζιά της πόλης σου και σίγουρα θα βρεις διαμαντάκια που θα αναδείξουν τη ντουλάπα σου. Τέλος, κάνε μία καλή εκκαθάριση σε αυτήν και δώρισε τα ρούχα που πλέον δε φοράς.

Αν έφτασες μέχρι εδώ, τότε σίγουρα έμαθες κάποιες από τις συνήθειες που μπορείς να υιοθετήσεις και να συμβάλλεις και εσύ με τη σειρά σου στην προστασία του πλανήτη. Ξεκίνησε σήμερα και κάνε αλλαγές που θα σώσουν το περιβάλλον!

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Σε απεργειακό κλοιό η χώρα – Ποιοί συμμετέχουν, τί ζητούν

Her News b

Ι.Ο.ΑΣ: Να οδηγούμε με ασφάλεια για να μη χάνονται συνάνθρωποί μας

Her News

Γλυκά Νερά: Διεκόπη για τις 28/3 η δίκη του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου

Her News