HerNews.gr
Health

Η τροφή έκπληξη που κάνει καλό στην υγεία του εντέρου & τη “φουσκωμένη” κοιλιά

Από τη διάθεση μέχρι την υγεία του δέρματος, όλα ξεκινούν από το έντερο. Μια αρχή θεμελιώδους σημασίας για την ευημερία μας και την οποία όλο και περισσότεροι άνθρωποι φαίνεται να γνωρίζουν, τόσο πολύ που κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να θρέψουν τα καλά βακτήρια στο μικροβίωμά τους. Το πρόβλημα είναι ότι, χάρη στην ανεπανάληπτη τάση μας να περιπλέκουμε τα πράγματα, πολλοί καταφεύγουν στη λήψη προβιοτικών συμπληρωμάτων, όταν, στην πραγματικότητα, η μητέρα φύση έχει στη διάθεσή μας μια τροφή που είναι μια πολύ πλούσια – και εύκολα προσβάσιμη – πηγή βακτηρίων. 

Ας μιλήσουμε για το ταπεινό μήλο, το οποίο, όπως επιβεβαιώνουν οι επιστήμονες, είναι μια τροφή που περιέχει έως και 100 εκατομμύρια από αυτούς τους μικροοργανισμούς ζωτικής σημασίας για την υγεία του μικροβιώματος του εντέρου.

Το μήλο δεν είναι μόνο απείρως φθηνότερο από τα προβιοτικά συμπληρώματα, αλλά είναι επίσης μια πραγματική πανάκεια για το εντερικό μικροβίωμα. Ας δούμε αναλυτικά ποιες είναι οι ιδιότητές του.Τα οφέλη του μήλου

Σε διατροφικό επίπεδο:

Το μήλο έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, χαρακτηριστικό που το καθιστά την ιδανική τροφή για να ικανοποιήσεις μια ξαφνική κρίση πείνας ή για να τελειώσεις το γεύμα με κάτι γλυκό. Είναι αρκετά πλούσιο σε φυτικές ίνες (ένα μεσαίου μεγέθους μήλο, αν καταναλωθεί με τη φλούδα του, παρέχει περίπου 4 γραμμάρια) και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C (η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα) και αξιόλογα επίπεδα καλίου (βασικό για την υγεία των μυών, συμπεριλαμβανομένου του καρδιακού μυός), ενώ είναι απαλλαγμένο από χοληστερόλη, γλουτένη και λακτόζη, με συνέπεια μηδενικό αντίκτυπο σε όσους υποφέρουν από τις κύριες τροφικές δυσανεξίες.

Για την υγεία (εντερική και όχι μόνο):

«Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα», λέει η παλιά παροιμία. Στην πραγματικότητα, αυτό το φρούτο μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη διατήρηση της υγείας, όχι μόνο στην υγεία του εντέρου. Αυτό εξαρτάται κυρίως από την άφθονη περιεκτικότητά του σε μια διαλυτή ίνα που ονομάζεται πηκτίνη. Αυτός ο πολυσακχαρίτης, στον οποίο είναι επίσης πλούσια τα εσπεριδοειδή, βοηθά στον έλεγχο των επιπέδων χοληστερόλης, βοηθά στη ρύθμιση της εντερικής λειτουργίας και διατηρεί την όρεξη υπό έλεγχο. 

Επιπλέον, η ζύμωσή του από την εντερική βακτηριακή χλωρίδα παράγει λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας που προφανώς εμποδίζουν την ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου. Το μήλο έχει επίσης διουρητικές ιδιότητες και ενδείκνυται σε περιπτώσεις διαταραχών του γαστρεντερικού σωλήνα (διάρροια, δυσκοιλιότητα και μετεωρισμός): η πηκτίνη, στην πραγματικότητα, δεν έχει πραγματική καθαρτική λειτουργία, αλλά μάλλον «ρυθμιστική» δράση, δηλαδή ομαλοποιεί την περισταλτική κίνηση (το σύνολο των συσπάσεων και των επακόλουθων χαλαρώσεων των μυών των κοίλων οργάνων της εντερικής οδού, απαραίτητες για τη διέλευση του περιεχομένου).Πόσα μήλα πρέπει να φάμε

Τα μήλα που τρώγονται σε λογικές ποσότητες – το πολύ 2 την ημέρα – δεν έχουν αντενδείξεις, αν και όπως τα περισσότερα τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες, η κατανάλωσή τους πρέπει να λαμβάνει υπόψη τυχόν καταστάσεις υπέρβαρου, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και υπερτριγλυκεριδαιμία.

Τα 8 καλύτερα λαχανικά που μπορείτε να καταναλώσετε ωμά & τα ωφέλη στον οργανισμό

Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Θυρεοειδής: Η μάστιγα της νέας εποχής

Her News b

Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία: Πώς θα προστατευτούμε από την έκθεση στον καπνό

Her News

Ευαίσθητη περιοχή: Πώς τροφές και συνήθειες συμβάλλουν στη διατήρηση της φυσιολογικής οσμής

HerNews ka