HerNews.gr
Health

Το σούπερ φρούτο με χορταστική και αντιφλεγμονώδη δύναμη

Τα οφέλη ενός πορτοκαλιού την ημέρα. Ας μιλήσουμε για το σούπερ-φρούτο που μας κάνει καλό μέσα και έξω. Η υιοθέτηση μιας και μόνο καλής πρακτικής που, προς έκπληξή μας και ίσως διαψεύδοντας τον αρχικό μας σκεπτικισμό, παράγει σαφή οφέλη μπορεί να μας οδηγήσει να επανεξετάσουμε τις συνήθειές μας με ένα είδος ντόμινο.

Τα πορτοκάλια παραμένουν στην κορυφή της λίστας με τα οφέλη για την υγεία. Μιλάμε, στην πραγματικότητα, για ένα τρόφιμο που τα οφέλη του ξεπερνούν κατά πολύ την πέψη, επεκτείνονται στον έλεγχο του βάρους, στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα , στην ενίσχυση της άμυνας του ανοσοποιητικού και στη γήρανση του δέρματος.

Τα οφέλη του πορτοκαλιού

1. Χορταίνει και βελτιώνει την πέψη.
Τα πορτοκάλια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στη βελτίωση της υγείας του πεπτικού συστήματος. Οι ίνες υπάρχουν κυρίως στον πολτό, γι’ αυτό και καλό είναι να τρώτε ολόκληρα πορτοκάλια. Οι αδιάλυτες ίνες προσθέτουν όγκο στα κόπρανα, βοηθώντας τα να περάσουν πιο γρήγορα από την πεπτική οδό, ενώ οι διαλυτές ίνες, που διαλύονται στο νερό, σχηματίζουν ένα ζελατινώδες υλικό που επιβραδύνει τη γαστρική κένωση, κάνοντάς μας να νιώθουμε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η κατανάλωση πορτοκαλιών για πρωινό, επομένως, βοηθά να κρατήσετε την όρεξή σας υπό έλεγχο, αποφεύγοντας την πείνα κατά τη διάρκεια του πρωινού και τη συνακόλουθη αύξηση βάρους.
2. Βοηθά στη ρύθμιση των αιχμών γλυκόζης

Επιπλέον τα πορτοκάλια βοηθούν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και γλυκόζης στο αίμα και θα μπορούσαν ακόμη και να αποτρέψουν τον καρκίνο του παχέος εντέρου, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε πηκτίνη. Στην πραγματικότητα, η ζύμωση αυτής της διαλυτής ίνας από την εντερική βακτηριακή χλωρίδα παράγει λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας τα οποία, προφανώς, εμποδίζουν την ανάπτυξη αυτού του τύπου όγκου. 

3. Επιβραδύνει τη γήρανση του δέρματος

Όμως τα οφέλη των πορτοκαλιών εκτείνονται πέρα ​​από τη γαστρεντερική περιοχή. Είναι μεταξύ των τροφών που διαθέτουν τα μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία του δέρματος, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία προάγει τη σύνθεση κολλαγόνου (απαραίτητο για τη σφριγηλότητα του δέρματος) και έχει αντιοξειδωτική δράση, εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες, υπεύθυνη για την κυτταρική οξείδωση.

4. Ενισχύει την άμυνα του ανοσοποιητικού

Η υψηλή παρουσία βιταμίνης C στα πορτοκάλια σημαίνει ότι η κατανάλωσή τους συμβάλλει στη διατήρηση των φυσιολογικών λειτουργιών του ανοσοποιητικού μας συστήματος, προστατεύοντας τα κύτταρα από επιβλαβή μόρια όπως οι ελεύθερες ρίζες, τα οποία, σε περίσσεια, μπορούν να αποδυναμώσουν τη φυσική άμυνα. Επιπλέον, η βιταμίνη C βοηθά τον οργανισμό να αποτρέψει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, ιδιαίτερα του καρκίνου του στομάχου, αναστέλλοντας τη σύνθεση καρκινογόνων ουσιών.

Η τροφή έκπληξη που κάνει καλό στην υγεία του εντέρου & τη “φουσκωμένη” κοιλιά

Νεότερα Άρθρα

Tips για να καταπολεμήσεις το κρύωμα σε 24 ώρες

Her News

8 συμβουλές για να προστατευτούμε από τον καύσωνα

Her News

Βίντεο αποκαλύπτει τι πραγματικά συμβαίνει όταν οι μύγες «προσγειώνονται» στο φαγητό σας

HerNews ka