HerNews.gr
Συνεντεύξεις

Η δήμαρχος Σπετσών Ευγενία Φραγγιά μιλά στο HerNews: «Έχω δεχθεί συμπεριφορά που αποτελούσε πρότυπο σεξιστικών στερεοτύπων»

Η δήμαρχος Σπετσών, Ευγενία Φραγγιά είναι η πρώτη γυναίκα δήμαρχος του τόπου. Είναι μια γυναίκα δυναμική, με φιλοδοξίες και όραμα που πάνω από όλα βάζει τις προτεραιότητες των πολιτών.

Ως μητέρα, κάτοικος και δήμαρχος Σπετσών, οραματίζεται την συνύπαρξη της παράδοσης του τόπου με τον σύγχρονο τρόπο ζωής και μας μιλά για τους στόχους που έχει θέσει ως δήμαρχος για τον τόπο της.

Ακόμη μας μιλά για το πως διαχειρίζεται με ισορροπία την απαιτητική της καθημερινότητας με τη μητρότητα και παρουσιάζει τις Σπέτσες μέσα από τα δικά της μάτια.

Η Ευγενία Φραγγιά μιλά στο HerNews και στη δημοσιογράφο Κατερίνα Αλεξανδρίδου

Είστε η πρώτη γυναίκα δήμαρχος των Σπετσών. Πώς αισθανθήκατε τη βραδιά των εκλογών;

Δώσαμε όλοι μαζί στην παράταξή μας «Βήματα Μπροστά Για τις Σπέτσες» έναν μεγάλο αγώνα στις δημοτικές εκλογές. Ήταν μια μάχη έντονη με πολύ κόπο που μας άφησε όμορφα συναισθήματα συνεργασίας αλλά και υπερηφάνειας . Το βράδυ των εκλογών αισθάνθηκα μια βαθιά ευγνωμοσύνη προς τους πολίτες των Σπετσών για την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν, συνειδητοποιώντας την τιμή αλλά και το βάρος της ευθύνης που μου αναθέτουν. Ταυτόχρονα, ένιωσα μια απέραντη χαρά και
ενθουσιασμό για την ευκαιρία που μου δόθηκε να υπηρετήσω τον τόπο μου από αυτή τη θέση. Η αίσθηση της ιστορικότητας της στιγμής ήταν επίσης παρούσα, καθώς γίνομαι η πρώτη γυναίκα δήμαρχος του Αργοσαρωνικού.

Η Μπουμπουλίνα, είναι η ηρωίδα του τόπου μας που αποτελεί σύμβολο της γενναιότητας και της αγάπης για την ελευθερία και αισθάνομαι βαθύτατα εμπνευσμένη από το παράδειγμά της και δεσμεύομαι να εργαστώ με αφοσίωση, δύναμη και ακεραιότητα, ώστε να φέρω θετικές αλλαγές και να συνεχίσω να αναπτύσσω τον τόπο μας. Η βραδιά των εκλογών ήταν μια πύλη προς μια νέα εποχή για τις Σπέτσες μας, με ανανεωμένη ελπίδα και αισιοδοξία για το μέλλον.

Πώς είναι η μεταπήδηση από αντιδήμαρχος σε δήμαρχο;

Η μετάβαση από αντιδήμαρχος σε δήμαρχος συνεπάγεται μια εμβάθυνση και επέκταση των ευθυνών και της επιρροής στη διαχείριση των τοπικών ζητημάτων. Έχω ασχοληθεί πολλά χρόνια με την τοπική αυτοδιοίκηση καθώς από νεαρή ηλικία είχα την ευκαιρία να προσφέρω στο νησί μου από την τιμητική θέση της Δημοτικής Συμβούλου. Ως αντιδήμαρχος, την τελευταία τετραετία, είχα την ευκαιρία να εργαστώ στενά με τον δήμαρχο και τη δημοτική ομάδα, να κατανοήσω τις διαδικασίες, τις πολιτικές και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο δήμος. Αυτή η εμπειρία αποτέλεσε πολύτιμο έδαφος προετοιμασίας για την μετέπειτα απόφασή μου να διεκδικήσω την δημαρχεία. Η μεταπήδηση στον ρόλο της δημάρχου φέρνει μαζί της την τελική ευθύνη για τη λήψη αποφάσεων και την κατεύθυνση της τοπικής διοίκησης. Πλέον, οι προκλήσεις και οι ευθύνες είναι πιο άμεσες και ολοκληρωμένες, απαιτώντας μια σταθερή ισορροπία μεταξύ της οραματικής ηγεσίας και της πρακτικής διαχείρισης των καθημερινών λειτουργιών του δήμου.

Έχω την ευκαιρία να υλοποιήσω πιο φιλόδοξα σχέδια και πολιτικές, να προωθήσω έργα που αφορούν στη βιώσιμη ανάπτυξη, την ποιότητα ζωής των πολιτών και την προστασία του περιβάλλοντος. Αυτή η αλλαγή έχει επίσης ενισχύσει την ανάγκη για διαρκή επικοινωνία και διάλογο με τους πολίτες, την ανάπτυξη στρατηγικών συνεργασιών και την εφαρμογή καινοτόμων λύσεων για την αντιμετώπιση των τοπικών προκλήσεων. Η διαφάνεια, η ενσωμάτωση της τεχνολογίας στη διαχείριση του δήμου και η ενίσχυση της συμμετοχικής διακυβέρνησης αποτελούν βασικούς πυλώνες της προσέγγισής μου. Σε προσωπικό επίπεδο, η εμπειρία αυτή μου έχει προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να σταθώ στην πρώτη γραμμή για την ανάπτυξη των Σπετσών. Η καθημερινή πρόκληση να ανταποκρίνομαι στις απαιτήσεις του ρόλου, να διαχειρίζομαι πολυπλοκότητες και να προάγω το κοινό καλό αποτελεί μια διαρκή πηγή έμπνευσης και δέσμευσης για το έργο που έχουμε αναλάβει ως νέα Δημοτική Αρχή.

Τι σας έκανε να θελήσετε να ασχοληθείτε με τα κοινά;

Η επιθυμία μου να ασχοληθώ με τα κοινά πηγάζει από μια βαθιά αίσθηση ευθύνης και την πεποίθηση ότι μπορώ να συνεισφέρω θετικά στον τόπο που αγαπώ και την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μου. Από μικρή ηλικία, εντυπωσιάστηκα από την ικανότητα της συλλογικής δράσης να επιφέρει αλλαγή και να βελτιώνει τις συνθήκες ζωής σε μια κοινωνία. Η απόφασή μου να εμπλακώ ενεργά στα κοινά ενισχύθηκε από την παρατήρηση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι Σπέτσες, αλλά και την πεποίθηση ότι, με συντονισμένη προσπάθεια και στρατηγική προσέγγιση, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα βιώσιμο μέλλον. Η ανάγκη για διαφάνεια, δικαιοσύνη και ανάπτυξη που σέβεται το περιβάλλον και την ιστορία μας, ήταν κεντρικοί παράγοντες που με ώθησαν από νωρίς να διεκδικήσω την εμπιστοσύνη των συνδημοτών μου.

Πιστεύω ακράδαντα στη δύναμη της συμμετοχικής διακυβέρνησης και στην αξία του να ακούμε και να συνεργαζόμαστε με τους δημότες και τους τοπικούς φορείς, για την επίλυση των προβλημάτων. Η ενασχόλησή μου με τα κοινά δεν προέκυψε απλώς από μια απλή επιθυμία, αλλά και από την πεποίθηση ότι μπορούμε να φτιάξουμε όλοι μαζί μια καθημερινότητα που προάγει την ευημερία για όλους, αναγνωρίζοντας και ενισχύοντας την πλούσια πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά των Σπετσών. Εν τέλει, η απόφασή μου να εμπλακώ περισσότερο στα κοινά ήταν η φυσική εξέλιξη ενός πάθους για την υπηρετήσω την ανάπτυξη του τόπου στον οποίο έχω την τιμή να ανήκω, να ζώ και να μεγαλώνω τα παιδιά μου.Ευγενία Φραγγιά: Η πρώτη γυναίκα Δήμαρχος Σπετσών μετά την Μπουμπουλίνα, μιλά στο JennyGr | Jenny.gr

Αν μπορούσατε να περιγράψετε τις Σπέτσες με μια λέξη ποια θα ήταν αυτή;

Αν έπρεπε να περιγράψω τις Σπέτσες με μία λέξη, αυτή θα ήταν “ανεξαρτησία”. Αυτή η λέξη αντανακλά την πλούσια ιστορία του νησιού, την αγωνιστική παράδοση και το αδάμαστο πνεύμα των κατοίκων του, που χρονολογείται από την εποχή του αγώνα για ανεξαρτησία της Ελλάδας. Οι Σπέτσες διαθέτουν ένα μοναδικό πνεύμα, που ενσαρκώνει την έννοια της ελευθερίας, της δύναμης και της αυτοδυναμίας, τόσο σε ιστορικό όσο και σε σύγχρονο επίπεδο.

Ποιοι είναι οι στόχοι σας για τον τόπο σας; 

Οι στόχοι μου για τις Σπέτσες είναι πολυδιάστατοι και αποσκοπούν στην προώθηση μιας βιώσιμης ανάπτυξης που σέβεται την ιστορική και φυσική κληρονομιά του νησιού, ενώ παράλληλα ενισχύει την ποιότητα ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών. Συγκεκριμένα, οι βασικοί μου στόχοι περιλαμβάνουν:

1. Βιώσιμη Ανάπτυξη: Εφαρμογή πολιτικών που ενθαρρύνουν τη βιώσιμη ανάπτυξη, με έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος, την αναβάθμιση της αστικής υποδομής και την υποστήριξη πράσινων πρωτοβουλιών. Ενεργειακή επάρκεια και επάρκεια υδροδότησης.
2. Προστασία της Ιστορικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς: Διατήρηση και ανάδειξη της πλούσιας ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς των Σπετσών, μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων, αναστηλώσεων και προωθητικών δράσεων. Σε αυτό το πλαίσιο προχωρούμε και στην δημιουργία του Ναυτικού Ιστορικού Μουσείου Σπετσών.
3. Ενίσχυση της Τοπικής Οικονομίας: Ανάπτυξη πρωτοβουλιών που στοχεύουν στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, με ιδιαίτερη έμφαση στον τουρισμό, την τοπική παραγωγή και την επιχειρηματικότητα.
4. Προώθηση της Κοινωνικής Συνοχής και Ευημερίας: Ανάπτυξη κοινωνικών προγραμμάτων και υπηρεσιών που ενισχύουν την κοινωνική συνοχή, την πρόσβαση στην υγεία, την εκπαίδευση και την προσφορά ίσων ευκαιριών για όλους.
5. Ανάπτυξη Υποδομών και Ασφάλειας: Βελτίωση των οδικών υποδομών, παρέχοντας αποδοτική πρόσβαση και ασφάλεια για τους κατοίκους και τους επισκέπτες.
6. Ενθάρρυνση της Ψηφιακής Μετάβασης: Προώθηση της ψηφιακής μετάβασης των δημοτικών υπηρεσιών, για την αποτελεσματικότερη διαχείριση και την ευκολότερη πρόσβαση των πολιτών σε αυτές.

Οι στόχοι αυτοί αντικατοπτρίζουν την επιδίωξη για ένα ολοκληρωμένο και προσβάσιμο μέλλον για τις Σπέτσες, όπου η βιωσιμότητα, η προστασία της κληρονομιάς, η οικονομική ανάπτυξη και η κοινωνική ευημερία θα πηγαίνουν χέρι-χέρι.

Εσείς -πρώτα ως πολίτης και έπειτα ως δήμαρχος- πως οραματίζεστε της Σπέτσες;

Ως κάτοικος και ως μητέρα που μεγαλώνει τα παιδιά της στις Σπέτσες, οραματίζομαι έναν τόπο όπου η συνύπαρξη του παραδοσιακού και του σύγχρονου τρόπου ζωής συμβαίνει αρμονικά, δημιουργώντας έναν πολύτιμο χώρο για να ζει κανείς, να εργάζεται και να επισκέπτεται. Επιδιώκω την ανάπτυξη ενός περιβάλλοντος που ευνοεί την πράσινη ανάπτυξη, με ενθάρρυνση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την ανακύκλωση και τη διατήρηση των φυσικών πόρων. Στοχεύω επίσης στην προστασία και ανάδειξη των ιστορικών και φυσικών τοπίων του νησιού,
καθιστώντας το έναν προορισμό που προσφέρει μοναδικές εμπειρίες.
Από την οπτική της διοίκησης, το όραμά μου ενθαρρύνει την κοινωνική συμμετοχή και τη δημιουργία ενός πιο διαφανούς, δίκαιου και αποδοτικού τοπικού διοικητικού συστήματος.

Οικοδομώντας στρατηγικές συνεργασίες και ενισχύοντας τον τουρισμό, την τοπική παραγωγή και την επιχειρηματικότητα, σκοπός είναι να ενισχυθεί η τοπική οικονομία και να αναπτυχθούν νέες ευκαιρίες για τους νέους του νησιού.
Τέλος, οραματίζομαι τις Σπέτσες ως έναν τόπο όπου η εκπαίδευση και η κοινωνική φροντίδα προσφέρονται σε υψηλό επίπεδο, εξασφαλίζοντας ότι κάθε πολίτης έχει την ευκαιρία να ευδοκιμήσει. Μέσα από αυτή την ολιστική προσέγγιση, πιστεύω ότι μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι το νησί μας θα παραμείνει ένας πολύτιμος τόπος για τις μελλοντικές γενιές.

Τι μπορεί να κάνει κάποιος όταν επισκεφθεί τις Σπέτσες;

Οι Σπέτσες προσφέρουν μια πληθώρα δραστηριοτήτων και εμπειριών για τους επισκέπτες, αντανακλώντας τον πλούτο της φυσικής ομορφιάς, της ιστορίας και του πολιτισμού τους. Έχουν μια πλούσια ιστορία, με σημαντικά αξιοθέατα όπως το Μουσείο της Μπουμπουλίνας, το Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου και το Αρχοντικό του Χατζηγιάννη Μεξή. Επίσκεψη σε αυτά τα μνημεία προσφέρει μια βαθιά κατανόηση της ιστορικής σημασίας του νησιού. Το νησί μας διαθέτει κάποιες από τις πιο όμορφες παραλίες, με καταγάλανα νερά και γραφικά τοπία. Παραλίες όπως η Αγία Μαρίνα, η Αγία Παρασκευή και η Ζωγέρια προσφέρουν ιδανικές συνθήκες για κολύμβηση, ηλιοθεραπεία και χαλάρωση.

Τα μονοπάτια και οι διαδρομές που καταλήγουν σε εξαιρετικά τοπία, καθιστούν τον τόπο μας ιδανικό για περιπάτους και ποδηλασία. Η εξερεύνηση του νησιού με αυτόν τον τρόπο είναι μια εξαιρετική εμπειρία που συνδυάζει την άσκηση με την απόλαυση της φύσης. Οι Σπέτσες μας προσφέρουν μια πλούσια γαστρονομική εμπειρία, με παραδοσιακές σπιτικές συνταγές και φρέσκα θαλασσινά. Η επίσκεψη σε τοπικές ταβέρνες και εστιατόρια προσφέρει την ευκαιρία να γευτείτε την αυθεντική κουζίνα του νησιού. Τέλος κάθε χρόνο φιλοξενούμε διάφορες πολιτιστικές αθλητικές και παραδοσιακές εκδηλώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, όπως το Spetsathlon το Spetses Mini Marathon, ο Διεθνής Αγώνας Κλασσικών και Παραδοσιακών Σκαφών Σπετσών(Spetses Classic Yacht Regatta) , το τουρνουά μπάσκετ 3 on 3 και φυσικά τις εντυπωσιακές εκδηλώσεις της Αρμάτας, με την αναπαράσταση της ναυμαχίας που γιορτάζει την ιστορική νίκη ενάντια στον τουρκικό στόλο.

Οι Σπέτσες προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία, συνδυάζοντας την ιστορική κληρονομιά, την φυσική ομορφιά, τις πολιτιστικές παραδόσεις και την γαστρονομία, καθιστώντας το ιδανικό προορισμό για επισκέπτες που αναζητούν μια ολοκληρωμένη και αυθεντική εμπειρία.

Μητέρα, γυναίκα και η αρχόντισσα του τόπου.. πως συνδυάζονται;

Το να είμαι ταυτόχρονα μητέρα, γυναίκα και εργαζόμενη σκληρά για τον τόπο μου είναι μια πολυδιάστατη και ενίοτε απαιτητική εμπειρία, που όμως φέρνει μαζί της μεγάλη ικανοποίηση και πληρότητα. Κάθε ρόλος ενισχύει και συμπληρώνει τον άλλο, δίνοντάς μου μια μοναδική προοπτική και την ικανότητα να αντιμετωπίζω τις προκλήσεις με ευαισθησία, δύναμη και σύνεση. Ως μητέρα, μαθαίνω καθημερινά τη σημασία της υπομονής, της αγάπης και της αυτοθυσίας, ιδιότητες που με βοηθούν να είμαι πιο κατανοητική και φροντίστική προς τους συμπολίτες μου. Η γυναικεία μου ταυτότητα με φέρνει πιο κοντά στις εμπειρίες, τις προκλήσεις και τις επιτυχίες άλλων γυναικών, ενθαρρύνοντας μια πολιτική ισότητας και ενδυνάμωσης.
Ως δήμαρχος, οι εμπειρίες μου ως μητέρα και γυναίκα μου προσφέρουν μια πολύτιμη προοπτική στη διαχείριση και στην αντιμετώπιση των αναγκών της κοινωνίας μας, με την ίδια φροντίδα, αφοσίωση και δύναμη.

Η ικανότητα να ακούω, να κατανοώ και να ανταποκρίνομαι στις ανάγκες των πολιτών είναι κάτι που έχει ενισχυθεί σημαντικά από την προσωπική μου εμπειρία στους άλλους δύο ρόλους. Η ισορροπία μεταξύ αυτών των τριών ρόλων δεν είναι πάντα εύκολη, αλλά είναι πάντα εφικτή με τη σωστή υποστήριξη και την φροντίδα από την οικογένειά μου ιεραρχώντας με διαύγεια τις προτεραιότητες. Πιστεύω ότι κάθε γυναίκα έχει τη δύναμη να πραγματοποιήσει τα όνειρά της και να αφήσει ένα θετικό αποτύπωμα στην κοινωνία, ανεξάρτητα από τους πολλαπλούς ρόλους που μπορεί
να κληθεί να ενσαρκώσει.Βήματα μπροστά για τις Σπέτσες με την Ευγενία Φραγκιά

Ποιο είναι το πιο σημαντικό έργο που έχετε κάνει στην μέχρι τώρα πορεία σας ως δήμαρχος;

Διανύουμε λιγότερο από 65 ημέρες από την ανάληψη των καθηκόντων της Νέας Δημοτικής Αρχής, ωστόσο έχουμε μπει δυναμικά για την υλοποίηση πολλών έργων που στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών των Σπετσών. Είναι δύσκολο στην τεράστια προσπάθεια που κάνουμε καθημερινά να επιλέξω μόνο ένα, οπότε θα σας πω ότι τις πρώτες 60 ημέρες, έχουμε ήδη απελευθερώσει πλήθος κονδυλίων για έργα υποδομών, συνεχίζουμε και οδεύουμε προς την ολοκλήρωση για το μεγάλο και σημαντικό έργο του βιολογικού, εργαζόμαστε εντατικά για να εξασφαλίζουμε κονδύλια για την επαρκή υδροδότηση του νησιού ενώ μετά από πολλά χρόνια καταφέραμε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την πλήρωση του Πολυδύναμου Πολυιατρείου Σπετσών, με μόνιμο και εξιδεικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Δεχθήκατε απαξιωτική συμπεριφορά από άντρες επειδή είστε γυναίκα;

Στην πολιτική, όπως και σε πολλούς άλλους τομείς, οι γυναίκες μπορεί να αντιμετωπίσουν προκλήσεις και εμπόδια που συχνά πηγάζουν από στερεότυπα και προκαταλήψεις. Προσωπικά, όπως πολλές γυναίκες σε ηγετικές θέσεις, έχω βρεθεί αντιμέτωπη με στιγμές όπου η συμπεριφορά που δέχθηκα είχε υποτιμητικό χαρακτήρα ή αποτελούσε προϊόν σεξιστικών στερεοτύπων. Ωστόσο, αντί να επιτρέψω σε τέτοιες καταστάσεις να με αποθαρρύνουν, επέλεξα να τις χρησιμοποιήσω ως κίνητρο για να αποδείξω την αξία μου μέσα από το έργο και τις επιτυχίες μου.

Πιστεύω ότι η αποτελεσματικότητα, η δέσμευση και η ηθική εργασίας είναι οι πιο ισχυροί αντίλογοι στην απαξιωτική συμπεριφορά και τα στερεότυπα. Είναι σημαντικό να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον που ενθαρρύνει την ισότητα, την αξιοκρατία
και τον σεβασμό, ανεξαρτήτως φύλου. Ως δήμαρχος, ένας από τους στόχους μου είναι να προωθήσω την ισότητα των φύλων και να ενδυναμώσω τις γυναίκες στην κοινωνία του νησιού, ώστε να έχουν την ευκαιρία να συμβάλλουν πλήρως και να διεκδικήσουν τις ίδιες ευκαιρίες για επιτυχία.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

O Κώστας Ορφανίδης μιλά στο HerNews: «Θέλω να με ξέρουν για τα τραγούδια που γράφω και τραγουδάω»

HerNews ka

Φωτεινή Αθερίδου για την εγκυμοσύνη της: «Περιμένουμε με χαρά να καλωσορίσουμε το νέο μέλος»

Her News

Άσπα: “Δεν προσπάθησα ποτέ να εκμεταλλευτώ τίποτα σε σχέση με τον Mad Clip”

Her News